Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sádecký mal v rukách kód 38. Jeho dva góly tu zostanú

Takúto správu nikdy nechcete počuť. Zomrel mladý muž. Pri tom, čo mal najradšej...

04.11.2021 14:28
Boris Sádecký Foto:
Pietne miesto pred arénou Ondreja Nepelu. Boris Sádecký bol hráčov Bratislava Capitals.
debata

V stredu večer hokejové Slovensko zasiahla smutná správa. Boris Sádecký, 24-ročný hráč Bratislava Capitals, už nie je medzi nami. Sociálne siete zaplavili stovky kondolencií, o nečakanej smrti informujú hokejové médiá po celom svete.

Pre bežného fanúšika či konzumenta správ odišiel športovec v najlepšom veku. Vravia si, že toto ešte nebol jeho čas. Tí, ktorí ho poznali, stratili kamaráta. Večne naladeného dobráka. Spravodlivého spoluhráča. Príkladného zverenca.

Zostalo jedno veľké prázdno…

Boris Sádecký Čítajte viac Šokujúca správa. Boris Sádecký prehral boj o život

Syn, akého chcete

Sádecký sa narodil, hokejovo vyrástol i prežil najlepšie roky kariéry v Trenčíne. V najhokejovejšom meste na Slovensku. Ako 15-ročného chlapca ho dostal do tímu začínajúci tréner Viliam Čacho. „Nechcem, aby to vyznelo ako klišé, ale Boris bol príkladným chlapcom. Takého syna by chcel každý. Uznával hodnoty a podľa nich aj žil,“ vyhŕklo z niekdajšieho útočníka.

Pre Čacha to bola prvá trénerská štácia a na talentovaného zverenca spomína takto: „Boris bol veľmi rozumný, šikovný i zodpovedný. V škole, v šatni ale aj inde sa správal príkladne. Napriek zdravotným problémom s kolenami ho to stále ťahalo na zimák a zameškané vždy dobehol tak rýchlo, že sa z neho stal reprezentant,“ doplnil.

Mimochodom, pokutu do tamojšej pokladničky vraj platil len dvakrát. Raz, keď zabudol vziať do autobusu loptu na tradičné predzápasové bago a druhú za to, že na domáci duel neprišiel oblečený v košeli.

Nebol len hokejistom, jeho záber bol omnoho väčší. Vyštudoval vysokú školu, manažment na Univerzite Komenského v Bratislave. „Hokej mi nič nezaručuje. Kedykoľvek môže prísť zranenie. Ale dalo sa to zvládnuť,“ vravel.

Trenčianska hokejová partia, ktorá sa medzičasom rozpŕchla po celom svete, prežíva obrovskú bolesť. „Ani ju nedokážem vyjadriť. Cítim nekonečné prázdno v srdci. Ja, aj celá moja rodina. Sáďo stelesňoval dobro. Ľudí spájal. Bol to pravý džentlmen,“ pridal sa Dominik Briestenský, ktorý spolu so Sádeckým bok po boku cez trenčianske výbery dokráčali až na svetový šampionát dvadsiatok 2016 v Helsinkách.

Andrej Hatala (vľavo) a Boris Sádecký na... Foto: Archív Andreja Hatalu
Andrej Hatala Andrej Hatala (vľavo) a Boris Sádecký na šampionáte 2017 v Toronte.

O rok neskôr – v Toronte 2017 – dostal šancu opäť. V prvom útoku patril s tromi asistenciami medzi najproduktívnejších Slovákov. „V Kanade sme spolu bývali na izbe,“ povedal nám Andrej Hatala, tiež Trenčan, v súčasnosti obranca Nových Zámkov.

„Zápasy mi nevychádzali, videl, že sa trápim a tak mi Sáďo vraví: Haťo, kašli na to, stále je to iba hokej. A takto si ho aj budem pamätať, ako milého človeka, spolužiaka, spoluhráča a kamaráta. Odpočívaj v pokoji. Nikdy nezabudnem,“ vyznal sa.

V jeho srdci vraj zostane ako úprimný a pozitívny človek, ktorý patril medzi najlepších žiakov. Poctivý v posilňovni aj v životospráve.

Napozeraný Demitra

Nebol to hráč, ktorý by pravidelne napínal sieť za súperovým brankárom. Ale keď sa mu zadarilo, stálo to za to. Predovšetkým jeho dva góly – prvý za Slovan, druhý za rodný Trenčín – zostanú súčasťou histórie. Oba v sebe nesú kód č. 38. Sádecký použil fintu nebohého Pavla Demitru. Rovnako dokonale, ako jeho slávnejší predchodca.

Mal iba 20 rokov, keď hral vo štvrtom útoku Slovana v KHL. V zápase proti Jaroslavli sa pri mantineli šikovne zbavil obrancu a tesne pred brankárom fantasticky nadvihol puk čepeľou hokejky, ktorú mal medzi nohami. „Prišlo to samo, asi boli hviezdy tak nastavené, naozaj neviem. Z ničoho nič mi to zišlo na um a vyšlo to,“ spokojne vysvetľoval médiám. Priznal však, že na tréningu takéto zakončenie skúša.

„Sem tam to zo žartu spravím, ale že by som si to dovolil v zápase, tak to nie. Až teraz. Samozrejme, vedel som, že taký gól dal aj Paľo Demitra. Pamätám si to, na videu som videl záznamy jeho gólov, mám to napozerané,“ usmial sa.

O dva roky si niečo podobné zopakoval aj v extralige. Tentoraz v najmilovanejšom drese sa preštrikoval cez štyroch obrancov MAC Budapešť a opäť pomedzi nohy a ponad rameno brankára zakončil. Naozaj, akoby mu Demitra ešte stihol odovzdať nájazdové know-how. S príveskom: Pre Borisa. Na kľúč!

„Vždy si bol a aj budeš súčasťou nášho klubu. Všetkým spoluhráčom a priateľom budeš veľmi chýbať. Navždy v našich srdciach,“ uviedla Dukla na sociálnych sieťach.

Pred začiatkom aktuálnej sezóny – po troch ročníkoch v slovenskej súťaži – chcel vyskúšať niečo nové. Voľba padla na nadnárodnú IHL a Bratislava Capitals. Stihol odohrať jedenásť duelov. V tom predposlednom dal dokonca hetrik. O pár dní v Dornbirne na konci 1. tretiny jeho srdce skolabovalo.

Česť jeho pamiatke…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Sádecký