Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čínska hanba na olympiáde. Zachránia ju od blamáže Rusi?

Jamajskí bobisti v Soule, kórejskí hokejisti v Pjongčangu...

10.09.2021 08:30
Hokej čína yip Foto:
Oporou čínskej reprezentácie v Pekingu by mal byť útočník Brandon Yip. Zatiaľ čaká na rozhodnutie kompetentných.
debata (16)

Zimné olympiády si pamätajú športových exotov, ktorí sa pod piatimi kruhmi riadili predovšetkým heslom – nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa.

Ak sa situácia radikálne nezmení, hokejisti Číny vytvoria na domácej olympiáde novú kategóriu.

Na nabitom turnaji v Pekingu, na ktorom sa aj za účasti Slovenska predstavia najlepší hráči z NHL, im hrozia dvojciferné debakle.

Slovensko - Bielorusko Čítajte viac Hokejisti idú na olympiádu! Zdolali Bielorusov, ktorým praskli nervy

Nielen preto, že v skupine ich čakajú okrem Nemecka aj veľmoci USA a Kanada. Hlavným dôvodom je fakt, že úroveň čínskeho hokeja je katastrofálna.

Aj v tomto prípade platí, že nie je tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie.

Nulová tradícia

Keď Peking v roku 2008 hostil letnú olympiádu, Čína ukázala svetu, že patrí nielen medzi športové, ale aj ekonomické veľmoci.

Súťažilo sa na špičkových športoviskách, na ktorých sa používala najmodernejšia technika.

Prioritou bolo prvé miesto v medailovej bilancii, čo domáci športovci na radosť predstaviteľov komunistického režimu splnili.

Získali 51 zlatých medailí a predstihli oboch tradičných rivalov – USA (36) i Rusko (21).

V zimných športoch je však situácia diametrálne odlišná. S výnimkou krasokorčuľovania a rýchlokorčuľovania, Čína nemá takmer žiadnu tradíciu v disciplínach, ktoré sú spojené so snehom a ľadom.

Ilustračná snímka Čítajte viac Do Pekingu zrejme pustia len zaočkovaných hráčov. Fasel: Čaká nás veľa práce

Na ZOH 2018 získali jej reprezentanti celkovo deväť cenných kovov.

"Sme si vedomí, že zimné športy sú doménou iných krajín. Aj preto organizujeme Hry v Pekingu. Cieľom je prilákať čo najviac detí.

Výsledky sa neukážu hneď, ale o pár rokov," tvrdí čínska krasokorčuliarka Čchen Lu, bronzová zo ZOH 1994 v Lilleham­meri.

Zámer nevyšiel

Kým menšie zimné športy v Číne ako-tak napredujú, hokej stagnuje a pod piatimi kruhmi mu hrozí hanba.

Pôvodný zámer bol odlišný. Newyorskí Islanders si na drafte NHL v roku 2015 vybrali v 6. kole Andonga Songa ako prvého hráča narodeného v Číne.

Hokejový boom malo umocniť založenie profesionálneho klubu Červená hviezda Kunlun, ktorý sa po intervencii ruského prezidenta Vladimira Putina začlenil do nadnárodnej KHL.

Wayne Gretzky počas návštevy Číny dostal dres... Foto: SITA/AP, Mark Schiefelbein
China Gretzky NHL Wayne Gretzky počas návštevy Číny dostal dres účastníka KHL Červenej hviezdy Kunlun s menom a číslom.

Kunlun plánoval zlanáriť do tímu profesionálov s čínskymi koreňmi a systematicky pracovať na rozvoji domácich hráčov s výhľadom na Peking 2022.

Výsledok však výrazne zaostáva za očakávaniami.

Klub počas prvých troch sezón v KHL vymenil piatich trénerov a len raz sa dostal do play off. V minulom ročníku skončil na predposlednom mieste, keď zo 60 zápasov vyhral trinásť.

A ako dopadol Song? Po troch rokoch juniorského hokeja na Univerzite Cornell ukončil športovú kariéru a v USA sa venuje gastrobiznisu.

Pomocná ruka od Rusov

Nedarí sa ani reprezentácii.

Vo svetovom rebríčku IIHF jej patrí 32. miesto – s tesným náskokom pred Austráliou a Izraelom. Aj pre pandemickú situáciu odohrala posledný medzinárodný turnaj (MS II. kategórie) v roku 2019.

SR Bratislava ZOH2022 Hokej Kvalifikácia D Skupina Čítajte viac Emotívny Ramsay: V brandži som 50 rokov, i tak som to veľmi prežíval

Dva roky predtým si na Ázijských hrách zmerala sily s lokálnymi súpermi a nedopadla o nič lepšie.

Turnaj zakončila bez streleného gólu s troma prehrami – s Japonskom 0:14, Kórejskou republikou 0:10 a Kazachstanom 0:8.

Nepomohla ani tréningovo-herná anabáza v Česku. Národný tím pod názov China Golden Dragon pôsobil v III. najvyššej súťaži, z 33 zápasov vydoloval jediný bod.

Hokejoví experti sa zhodujú, že domácich od výsledkovej katastrofy v Pekingu zachráni už len zmena pravidiel.

IIHF, ktorá začiatkom roka zvažovala, že Čínu z turnaja vyradí a nahradí iným tímom, môže schváliť urýchlenú naturalizáciu hráčov.

Jedným z nich je Brandon Yip. Kanadský rodák, z troch štvrtín Číňan a z jednej Ír, má na konte aj 174 zápasov v NHL. Za Kunlun hrá štvrtú sezónu.

„Túžim po účasti na olympiáde, rovnako ako moji spoluhráči, ktorí majú nárok na čínske občianstvo. Ak nás povolajú, radi reprezentácii pomôžeme k čo najlepšiemu výsledku,“ vraví Yip.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Brandon Yip (@byipper)

Problémom je spor medzi Kunlunom a vedením reprezentácie, ktoré zatiaľ s povolaním naturalizovaných legionárov váha.

Necestovali ani do Moskvy, kde sú Číňania od augusta na štvormesačnom sústredení. V rámci prípravy sa stretnú aj s tímami KHL a práve od zápasov s ruskými klubmi si sľubujú želaný progres tímu.

„Bez legionárov sa domáca krajina dočká obrovskej hanby. Výsledky 0:30 s USA či Kanadou nie sú nereálne,“ tvrdí Mark Dreyer z portálu China Sports Insider.

Connor McDavid, Patrick Kane či Leon Draisaitl. Čínski hokejisti budú čeliť týmto a ďalším superhviezdam z NHL. Ak sa však nedočkajú pomoci, čaká ich pekelný turnaj.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #hokej #ZOH 2022 #Peking 2022