Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jaroslavľ po smrti Demitru? Ľudia majú tragédiu stále v sebe

Bola streda. Autom si to namieril na Slovensko, kde mal prevziať kľúče od kabíny slovenskej hokejovej reprezentácie. Zrazu Vladimírovi Vůjtkovi zazvonil telefón. Na druhej strane bol člen vedenia Kazane. Skúsený tréner len neveriacky počúval...

07.09.2021 12:00
Pavol Demitra, Iľja Bryzgalov Foto: ,
Nezabudnuteľný nájazd Pavla Demitru proti ruskému brankárovi Iľjovi Bryzgalovovi.
debata

"Chcel som vedieť viac, tak som zavolal manažérovi Jaroslavľa. Hovoril som si, že ak nezdvihne, tak tiež sedel v lietadle.

Nakoniec zdvihol. Bol jediným z vedenia Lokomotivu, ktorý sa zachránil tým, že s mužstvom neletel," spomína Vůjtek na 7. september 2011 v rozhovore pre sport.cz.

Na deň, keď sa zrútilo lietadlo s hokejistami Jaroslavľa, na jeho palube sedel aj niekdajší kapitán národného tímu Pavol Demitra.

„Mesiac a pol pred tragédiou som sa tam vracal. Preberali sme bronzové medaily za minulý ročník. Dve tretiny mužstva som viedol, bol to osud,“ vraví Vůjtek.

Pavol Demitra Čítajte viac Demitra bol hokejový génius z budúceho storočia. Zahynul pred 10 rokmi

Nikdy sa spätne nezamýšľal nad tým, že mohol v lietadle sedieť práve on. Závery vyšetrovania, že za pád lietadla sú vinní piloti, rešpektuje.

„Už keď som bol na pohrebe v Jaroslavli mi jeden vysoký funkcionár KHL povedal, že za to nakoniec ponesú vinu piloti. Tak sa aj stalo,“ pokračuje Vůjtek.

Sedemdesiatšty­riročný rodák z Klimkovíc prežil od tragédie do pohrebu tri veľmi náročné dni.

"Najkrutejšie a najhektickejšie. Vo štvrtok ráno som sa dozvedel, že pohreb bude v sobotu. Nemal som víza, bol som na Slovensku a v piatok ráno som už sedel na letisku.

Lucas Demitra Čítajte viac Tréner sa s Demitrom o otcovi nebaví. Skvelý chalan, veľa pracuje, tvrdí

V Moskve sme trčali v zápche, prišli sme do Jaroslavľa o pol jednej v noci a o šesť hodín bola omša. Všetko sa to skončilo o šiestej večer. V živote som nenažil nič tak hektické," dopĺňa Vůjtek.

Aký je Jaroslavľ desať rokov po obrovskej tragédii?

„Vyrástla nová generácia – hráčov i fanúšikov. Tí, čo chodili na hokej už vtedy, to však stále majú v pamäti,“ uzatvára Vůjtek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #Pavol Demitra #Lokomotiv Jaroslavľ