Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Smradľavý obchod, láska k Putinovi. Vůjtek opísal ruské začiatky i českú chybu

Jedenásteho apríla 2011 Vladimír Vůjtek zložil funkciu v Lokomotive Jaroslavľ. O päť mesiacov zasiahla hokejový svet tragická správa.

08.06.2021 16:30
Vladimír Vůjtek Foto: ,
Vladimír Vůjtek ako tréner slovenskej hokejovej reprezentácie.
debata (20)

Lietadlo Jakovlev Jak-42 spadlo krátko po štarte z letiska v Jaroslavli. Zahynulo 44 členov posádky, vrátane niekdajšieho reprezentačného kapitána Pavla Demitru.

„V lete roku 2011 som podstúpil operáciu srdca. Veľa ľudí má za to, že mi to zachránilo život. Ja to takto neberiem,“ priznal Vůjtek pre Bez Frází.

Už počas play off sezóny 2010/11 vedel o problémoch so srdcovou arytmiou. Na lavičke sa musel krotiť a príliš sa nerozčuľovať.

Vedeniu klubu odkázal, aby na neho pri budovaní nového mužstva na ročník 2011/12 nečakali. Po sezóne absolvoval operáciu srdca.

"Aj preto som siedmeho septembra 2011, vďakabohu, nesedel na palube lietadla Lokomotivu. Po nehode, pri ktorej som prišiel o množstvo blízkych priateľov, som sa zmenil.

Nebral som veci tak vážne, bol som pokojnejší. A to aj vtedy, keď sme so slovenským tímom prehrali pred MS 2012 šesť zo siedmich prípravných zápasov," spomínal ďalej 74-ročný kormidelník.

Tréner slovenských hokejistov Vladimír Vůjtek... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Vladimír Vůjtek Tréner slovenských hokejistov Vladimír Vůjtek so svojimi zverencami.

Bývalý kouč slovenskej reprezentácie má na strieborný šampionát spred deviatich rokov len tie najkrajšie spomienky. A to aj napriek tomu, že musel prijímať ospravedlnenky a počúvať reči o tom, že Slováci nemajú šancu.

„Mali sme partiu povahovo skvelých chlapov. Napríklad Michal Handzuš prišiel, hoci chodil na jednej nohe. Ešte v USA si ju nechal napichať, aby mohol pomôcť. Preto ho tak spoluhráči žrali,“ ozrejmil Vůjtek.

Ako sa rodilo veľké semifinálové víťazstvo nad Českom?

"Možno to bude znieť hlúpo, ale pred zápasom som tušil, že neprehráme. Česi sa už videli vo finále. Vyložene nás podcenili.

Kľúčový moment prišiel po zlej prihrávke Tomáša Plekanca. Takú istú variantu skúšal aj v zápase predtým a moji hráči boli na ňu pripravení.

Za tým pukom išli. Handzuš puk zobral, a bol z toho víťazný gól, ktorý znamenal doteraz poslednú medailu pre slovenský hokej," pokračoval Vůjtek.

Rodáka z Klimkovic milovali nielen na Slovensku ale aj v Rusku. Práve tam sa zmenil z priemerného kouča na uznávaného svetového odborníka. Začiatky v roku 2001 však neboli ľahké.

"Pri moci bol vtedy krátko Vladimír Putin. Rusko má veľké bohatstvo a pokiaľ je na čele muž, ktorý ho dokáže využiť, úroveň tamojšieho života má obrovský potenciál rastu.

Keď som do Jaroslavľu prišiel v celom meste bola jedna samoobsluha. O štyri roky neskôr tam stáli nové moderné nákupné centrá. Navyše, ľudia Putina milovali aj preto, že začali rýchlo rásť platy.

Predtým som bol v Petrohrade a pri Modrom moste bol malý obchod. Malo to byť mäsiarstvo. Nakukli sme dnu zo zvedavosti. Hneď sa museli aj pakovať.

Z toho smradu nás skoro porazilo. Na pulte boli len konzervy, paštéty, pár rýb a jedna useknutá noha z kuraťa. Nič viac…" uzavrel Vůjtek.

Chára Čítajte viac Vůjtek: Takú popularitu, akú mám na Slovensku, som nikdy nezažil

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #Lokomotiv Jaroslavľ