Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sovieti? Vždy z nás mali strach. Trošku som sa im aj posmieval

Jiří Holeček, brankárska legenda československého hokeja, muž, ktorý v mrštnosti medzi tromi tyčami nemal páru.

13.05.2021 06:00
Jiří Holeček Foto:
Jiří Holeček s trofejami na MS 1976 v Katoviciach. ČSSR získala zlato, Holeček sa stal najlepším brankárom MS.
debata (45)

Dnes už 77-ročný dôchodca rád spomína na dni, kedy privádzal súperov do zúfalstva. Aj preto si získal prezývku fakír – mal vraj nevšednú schopnosť hypnotizovať súperov.

Obzvlášť rád spomína na duely proti Sovietskemu zväzu. Kolovali chýry, že hráči zbornej z neho mali mindráky. A naopak, on si zápasy proti nim doslova užíval. Aj o tom porozprával v rozhovore pre portál sport.cz.

Na slávny mančaft si pred MS v Rige spomína takto…

„Sovieti boli prísne vedení, neustále pod dohľadom, všetko mali nalinajkované. Aj preto sme sa s nimi skoro vôbec nevideli,“ vraví rodák z Prahy.

K dispozícii mali vždy nebezpečných hráčov, ktorí patrili medzi najlepších na svete. A keďže hrali spravidla v jednom klube – CSKA Moskva – fungovala medzi nimi aj hokejová chémia.

„Vždy som si však proti nim veril. Oni sa nás zasa báli, pretože sme boli prakticky jediní, kto ich mohol poraziť,“ pripomína Holeček.

„Robil som si z nich srandu: A čo vari, nejde ti to? Musíš sa viac snažiť,“ spomína legenda.

Dôvod, prečo proti nim chytal ako brankársky boj, je vraj jednoduchý. „Vedel som sa vyhecovať. Mával som proti nim 35, či 40 zákrokov. Treťjak napríklad iba 15 a aj tak sme vyhrali. Vladislav chytal za dominujúcim mužstvom. Jeho štatistiky a povesť by asi boli trochu iné, ak by mal pred sebou napríklad Švédov, to je jasné,“ dodal Holeček.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Jiří Holeček