Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejista a vegetarián? Poslúchol som manželku

S ôsmimi sezónami za riekou Moravou patrí medzi najskúsenejších Slovákov v českej extralige.

18.03.2021 21:00
debata
Juraj Mikuš v drese Dynama Pardubice. Foto: Michal Beránek /CN /Profimedia
568256245 Mikuš Juraj Juraj Mikuš v drese Dynama Pardubice.

Obranca Juraj Mikuš (32) pridal k silnej defenzívnej hre aj ofenzívne čísla a v drese Dynama Pardubice sa zaradil medzi hlavné opory mužstva.

„Bavíme sa hokejom, prospieva to nielen mne,“ pochvaľuje si odchovanec trenčianskej Dukly.

Kolegovia z českých médií tvrdia, že prežívate doteraz najlepšiu sezónu. Súhlasíte?

Predovšetkým je dôležité, že sa nám darí ako tímu. Po dlhých rokoch sme zdvihli Pardubice k lepším výsledkom. Teší ma, že som k tomu prispel.

Z kvalitného defenzívneho beka sa stal najproduktívnejší obranca tímu. Čo za tým stojí?

Príprava bola trochu iná, aj kvôli pandémii, ale fyzicky sa cítim rovnako ako po minulé roky. Dôležitým momentom bola zmena na poste kouča.

Noví tréneri nás od začiatku „nútia“ hrať hokej ako chceme, užívať si ho. Hra nás v tejto sezóne baví. Strieľame viac gólov, predtým museli obrancovia striktne len brániť. Môžem hrať ofenzívnejšie.

Podobná voľnosť nie je obvyklá, ako to funguje na ľade?

Koučov, ktorí nám pomohli zachrániť sa v minulej sezóne, nahradili tréneri z juniorky. Nechali nám voľnosť, bola to vydarená zmena. Mužstvo má kvalitu, postupne si sadlo a zatiaľ sa nám darí.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa HC Dynamo Pardubice (@hcpce)

Mali ste náročný záver základnej časti, nebudú vám v play off chýbať sily?

Verím, že nie. Na jeseň sa pre pandémiu mesiac nehralo, chodili sme trénovať do Poľska a dá sa povedať, že teraz z toho ťažíme. Vedeli sme, že nás v závere čaká nabitý program, rozumne sme si rozložili sily.

Päť zápasov za deväť dní, to je riadna porcia. Nemali ste už hokeja plné zuby?

Vyhovuje mi systém – menej tréningov, viac zápasov. Ak nehráme tri súboje za tri dni, potom sa to dá vydržať. Ak hráč k oddychu pristúpi rozumne, jeden deň relaxu by mal stačiť.

Čo znamená pristúpiť rozumne?

Hokejista musí byť k sebe zodpovedný. Žiadny alkohol po zápase, možno jedno-dve pivká k večeri. Po zápase si treba pomôcť studenou vodou či výklusom na štadióne. Regenerácia je veľmi dôležitá. Prešiel som na vegetariánsku stravu, zmena mi veľmi vyhovuje.

Veľa ľudí si myslí, že hokejista a vegetarián nejde príliš k sebe…

Bol som podobného názoru, roky som vegetariánstvo odmietal. Názor mi zmenila manželka, ktorá ma k tomu dotiahla. Deň pred zápasom sa snažím nejesť mäso, vyhovuje mi to. Cítim sa lepšie.

Prichádza väčšia starostlivosť o telo aj s vekom?

Samozrejme. Pred piatimi rokmi mi bolo jedno, čo zjem. Teraz som zodpovednejší, viem, čo je pre telo dobré. Deti sú radosť, ale s ich príchodom prišlo aj menej príležitostí na oddych. Cez deň sa už nevyspím (úsmev). Snažím sa využiť každý moment, aby telo dobre zregenerovalo.

Sú nároky na kondíciu vyššie v play off?

Je to tak. Začíname štvrťfinále proti Mladej Boleslavi, kam sme postúpili cez predkolo. Zápasy v play off sú fyzicky náročnejšie.

Hrá sa vo vysokom nasadení, každý ide na sto percent. Pomohlo nám, že v predkole proti Karlovým Varom sme sériu rozhodli v štyroch zápasoch a mali niekoľko dní na oddych.

Po vyradení Varov zaujala správa o dvojročnom dištanci pre vášho spoluhráča Jana Mandáta, ktorému dokázali užitie kokaínu. Nerušila táto informácia pohodu v tíme?

Túto tému z rozhodnutia vedenia klubu ako hráči nemôžeme komentovať.

Ako uspieť proti favorizovanej Mladej Boleslavi?

Recept je pomerne jednoduchý – vyhrať na ľade súpera, čo sa nám už päť rokov nepodarilo. Počas sezóny sme s BK odohrali vyrovnané zápasy, rozhodovalo sa až v predĺžení. Hrajú rýchlo, treba s nimi korčuľovať. Verím, že ich našou hrou zdoláme.

V posledných zápasoch nastupujete v obrannej dvojici s Marekom Ďalogom. Prospieva vám spolupráca s krajanom?

Predtým sme spolu nehrali. Zmena prišla po tom, ako sa v závere základnej časti zranil môj kolega z obrany a musel ísť na operáciu. S Marekom som už predtým hral za Spartu, darilo sa nám.

Išli sme na trénermi, že by sme chceli spolu nastupovať a vyhoveli nám. Myslím, že zatiaľ naša spolupráca funguje veľmi dobre.

V útoku sa darí Matejovi Paulovičovi, ktorý bol tretím najproduktívnejším hráčom mužstva v základnej časti. Prekvapil vás jeho výkonnostný progres?

Ani nie. Matej na sebe tvrdo pracuje a zaslúžene ukazuje pokrok. Ešte nedávno to bol útočník do tretej či štvrtej formácie, teraz rozhoduje zápasy. Veľmi sa zlepšil, pre mužstvo je platný na oboch koncoch klziska. Tréneri mu veria. Vysokú minutáž, ktorú má, si zaslúži.

Darí sa vám individuálne i tímovo. Už vám napadlo, že by si tréneri na vás mohli spomenúť s pozvánkou do reprezentácie?

Zatiaľ nad tým nerozmýšľam. Uvidíme, čo sa stane.

Juraj Mikuš na reprezentačnom zraze. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
juraj mikuš, repre Juraj Mikuš na reprezentačnom zraze.

Stíhate sledovať aj slovenské súťaže?

Ale áno, pozriem si najmä výsledky trenčianskej Dukly. S chalanmi z tímu sa navzájom hecujeme. Naposledy to schytal Paulovič, ktorý je Topoľčanec, a Topoľčany v pondelok dostali v Dubnici šestku.

Podpichovačky a dobrá nálada musí byť. Extraliga vyzerá veľmi vyrovnane, svedčí o tom aj dramatický záver základnej časti. Škoda len, že zápasy nemôžu navštíviť aj diváci.

Ako ste sa s ich neprítomnosťou vyrovnali v Pardubiciach?

Prázdne tribúny nás mrzia dvojnásobne, pretože Dynamo hrá najlepší hokej za posledné roky. Vypredaný štadión býval aj počas obdobia, keď hralo mužstvo otrasne. Teraz by tu bola eufória.

Žiaľ, v súčasnej dobe sú iné oblasti života, ktoré sú momentálnou situáciou zasiahnuté horšie. Hokej dopadol ešte dobre, sme radi, že môžeme hrať. Na chýbajúce obecenstvo sme si zvykli.

Budúca sezóna už bude s fanúšikmi?

Vypredané štadióny ešte asi nebudú, ale nejakých ľudí možno do hľadiska pustia. Niekedy aj pár stovák vie urobiť skvelú atmosféru, ktorá ženie mužstvo vpred. Diváci nám až tak veľmi nechýbajú, fanúšikovia však veľmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #Juraj Mikuš #Play Off #Dynamo Pardubice