Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Říha kritizuje bystrickú nemocnicu. Keby otca pustili, dopadlo by to inak

Po pol roku mlčania to zo seba konečne dostal. Syn zosnulého trénera Slovana Bratislava či českej hokejovej reprezentácie Miloša Říhu (skonal v 31. augusta 2020) opísal posledné momenty svojho otca.

12.02.2021 11:15
hokej říha Foto: ,
Miloš Říha (* december 1958, † september 2020) na archívnej snímke.
debata (8)

Miloš Říha mladší bol pri tom, keď energického otca postretli prvé vážne zdravotné problémy. Hlavný kouč Česka opustil reprezentačný zraz a vo vážnom stave ho syn doviezol do nemocnice v Nitre.

Už predtým a aj potom mal zdravotné problémy so srdcom, ale syn ho nedokázal presvedčiť, aby absolvoval náročnejšiu operáciu, ktorá by jeho problémy vyriešila.

„Mal dlhodobé problémy. Vždy to porazil silou a vôľou. Prišiel na poslednú chvíľu na nejaký zákrok a ten to vyriešil. Zrejme si myslel, že to takto bude donekonečna, ale podcenil to,“ priznal v otvorenom rozhovore pre MF Dnes Miloš Říha ml.

Tréner prvoligovej Slavie sa dlho zo smrti milovaného otca nevedel spamätať. Nereagoval ani na neoverené informácie o jeho pobyte v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM), kam sa presunul z banskobystrickej nemocnice.

„Nebola pravda, že tam ležal od začiatku. Snažil som sa ho tam dostať z Banskej Bystrice. Lenže po tomto zverejnení sa transport o 5–6 dní natiahol, čo mohlo byť pre ďalšiu liečbu rozhodujúce,“ priznal Říha ml.

"V Banskej Bystrici to bolo zlé, v IKEM ho dali neskutočne dokopy. Stále sa však čakalo, na ktorú stranu sa to prikloní. Zdravotníctvo v IKEM je na inej úrovni ako to slovenské.

Miloš Říha (1958 - 2020) Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
V súboji s Petrom Šťastným na exhibícii v...

Bolo naozaj hrozné, čo sa tam dialo. Tvrdili, že koniec nastane za päť minút. Nedalo mi to, tak som s nimi bojoval každý deň.

V Česku sa to zlepšilo, skvele sa o otca starali. Tri dni pred smrťou to bolo veľmi zlé, ale veril som do poslednej sekundy, že sa to zlepší.

Išlo to však zlým smerom. Keby sa do Česka dostal o týždeň skôr, dopadlo by to inak. Ak by sme prišli hneď, nedošlo by to do takejto fázy. Bol by pod väčšou kontrolou a mal by viac pokoja," kritizoval Říha mladší.

Tridsaťdeväťročný tréner však nechystá právne kroky.

"Povedali by, že si za to môže sám, ale existuje starostlivosť a starostlivosť. V IKEM mal servis ako prezident, tam nič.

Bolo to fatálne, nedalo sa to s Českom porovnať. Bol som s ním do posledných sekúnd života. Stále to neviem vstrebať," uzavrel zronený Říha ml.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Říha #Miloš Říha ml.