Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do Lukašenkovho pohára padla ďalšia kvapka. Raz pretečie

V minulosti pracoval pre bieloruskú hokejovú reprezentáciu, dnes o nej píše. Viačeslav Fedorenko bol na štrnástich majstrovstvách sveta, aj v Bratislave v roku 2011. Dnes si však myslí, že rozhodnutie odňať jeho krajine usporiadateľské právo je dobrým riešením.

19.01.2021 15:10
Viačeslav Fedorenko Foto:
Viačeslav Fedorenko s Ľubomírom Pokovičom, niekdajším koučom bieloruskej reprezentácie.
debata (58)

Čo táto správa znamená pre Bielorusko?

Odpoveď na to, či je dobrá alebo zlá, nie je jednoduchá. Je to nelichotivá situácia. Ak sa však Bielorusko chcelo zapísať do histórie svetového hokeja ako výnimočná krajina, potom usporiadanie podujatia v tejto atmosfére nie je správna cesta. O pošramotený imidž nestoja priaznivci prezidenta, tobôž nie opozícia.

Ako reaguje verejnosť?

Rôznorodo. Mám však pocit, že väčšina prijala verdikt pozitívne. Možno aj s úľavou. Dokonca aj hokejová verejnosť. Všetci chápu, že organizovať športový sviatok v súčasnej situácii nie je dobrý nápad.

Mnoho hráčov už predtým naznačilo, že do Bieloruska nepocestujú kvôli obavám o bezpečnosť. Je strach oprávnený?

Záleží od uhla pohľadu. Od ľudí, ktorí dnes protestujú v uliciach proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Ide o demonštrácie bez násilia. Ak niečo hrozilo fanúšikom zo zahraničia, potom len od polície, ktorá sa neraz správa brutálne. Nechýbajú vodné delá, gumové projektily či ohlušujúce granáty. Pokojne by sa mohlo stať, že by vás zadržali len preto, že ste v nesprávnej chvíli na nesprávnom mieste.

Slovenský tréner Ľubomír Pokovič, ktorý v minulosti trénoval bieloruskú reprezentáciu, tvrdí, že politika by sa nemala miešať so športom. Nemá pravdu?

A povedal to aj Pierre de Coubertin pred viac ako sto rokmi. Na týchto slovách je kus pravdy, sú však príliš idealistické. Šport nemôžeme nespájať s politikou, kým je súčasťou spoločnosti.

Môže odňatie šampionátu prispieť k zosadeniu prezidenta Lukašenka?

Nie je to pravdepodobné. V lepšom prípade je to však ďalšia kvapka v pohári, ktorý raz pretečie.

Viačeslav Fedorenko. Foto: Archív Viačeslava Fedorenka
Viačeslav Fedorenko Viačeslav Fedorenko.

V minulosti ste pracovali aj pre bieloruskú hokejovú federáciu v pozícii mediálneho manažéra. Cítili ste niekedy tlak z politického prostredia?

Nikdy. Preceňujete záujem Lukašenka o hokej (smiech). Za ten rok mal k nemu len jedno vyhlásenie, keď osemnásťroční mladíci uspeli na šampionáte vo Švédsku. O mesiac, počas MS seniorov v Kazachstane, kde sme hrali 1. divíziu, už o hokeji nebola reč. Tunajší zväz pracuje na rozvoji v štandardných podmienkach. Ako kdekoľvek inde vo svete.

Takže hokej nie je privilegovaný šport?

Možno pred 15 či 20 rokmi. Vtedy do hokeja prúdili veľké peniaze. Dnes majú kluby minimálne rozpočty a tvoria sa so značnou pomocou štátu prostredníctvom Lukašenkových dekrétov. Rovnaké je to aj vo futbale.

Zanechá toto rozhodnutie nejaký vplyv na bieloruskom hokeji?

Takáto facka od IIHF môže utlmiť záujem úradov o tento šport. Je tu však veľa iných problémov. Na národnom tíme sa to v blízkej budúcnosti neprejaví. Nezáleží predsa na tom, kde budete hrať, ak viete, ako hrať.

Uvidíme vôbec Bielorusko na majstrovstvách sveta 2021?

Určite. Plánovať v tejto situácii odvetný demarš by bola obrovská hlúposť, ktorej – dúfam – nie je schopná ani naša vláda. Navyše, nie sme Kanaďania, Rusi ani Švédi. Nikto by si to ani nevšimol.

Kde by sa mal podľa vás šampionát konať?

Niekoľko možností už odznelo: Dánsko, Fínsko a zdá sa, že aj Slovensko. Ak sa bude podujatie konať bez divákov, potom to celé zvládne aj Lotyšsko. Veď aký je rozdiel pokryť plátnom 20-tisíc miest alebo 2-tisíc? Plochy na reklamu bude aj tak dosť a som si istý, že toto je práve to minimum, ktoré dnes IIHF potrebuje.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexandr Lukašenko #Viačeslav Fedorenko