Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Verdikt o MS možno padne už v pondelok. Ak budú v Bielorusku, odstúpi aj Nivea

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) možno už v pondelok definitívne rozhodne o dejisku MS 2021.

17.01.2021 07:30
Marko Anttila Foto: ,
Fínsky kapitán Marko Anttila zdvíha nad hlavu víťaznú trofej po bratislavskom finálovom víťazstve nad Kanadou na MS 2019.
debata (28)

Prezident IIHF René Fasel to v sobotu uviedol pre agentúru TASS. Šampionát by sa podľa pôvodného plánu mal hrať v Rige a Minsku, situáciu však komplikuje napätá politická situácia v Bielorusku.

"V pondelok budeme mať rokovanie Rady IIHF. Buď rozhodneme už vtedy, alebo budeme potrebovať ešte o deň, dva viac. V každom prípade by sme mali poznať verdikt do konca budúceho týždňa.

Zasadnutie Rady sme plánovali na 25. januára, ale vzhľadom na aktuálnu situáciu budeme mať videokonferenciu už 18. januára. Ak sa nám podarí do pondelka vyriešiť všetky veci, padne rozhodnutie," povedal Fasel.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko... Foto: TASR/AP, Nikolai Petrov
Bielorusko IIHF Hokej MS2021 Organizácia Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (vľavo) a prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel.

V Bielorusku už niekoľko mesiacov prebiehajú protesty proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Podnetom boli augustové prezidentské voľby, ktoré pozorovatelia označili za zmanipulované.

V tejto súvislosti vznikol tlak na IIHF, aby šampionát presunula do inej krajiny. Sponzori šampionátu Škoda i Nivea už oznámili, že odstúpia od podpory MS, ak bude Bielorusko ich spoluorganizátor.

Podľa Fasela federácia teraz zvažuje aj iné alternatívy. Dostala oficiálnu ponuku od Dánska, ktoré by mohlo zaskočiť ako organizátor či spoluorganizátor MS 2021, a podľa šéfa IIHF diskutuje aj so slovenskou stranou.

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) tento týždeň poprel, že by v tejto veci s IIHF rokoval.

Slovensko sa má na turnaji predstaviť v A-skupine spolu s Ruskom, Švédskom, Českom, Švajčiarskom, Dánskom, Bieloruskom a Veľkou Britániou.

V „béčku“ sú Kanada, Fínsko, USA, Nemecko, Lotyšsko, Nórsko, Taliansko a Kazachstan.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexandr Lukašenko #MS 2021 v hokeji