Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvojitá hra Fasela? Otáznikov pribúda, Slováci šumy o Bratislave neriešia

Svetovému hokeju šéfuje viac ako štvrťstoročie. Jeho šieste a záverečné funkčné obdobie sa končí tento rok. Odísť ako prezident, čo nezorganizoval MS dvakrát za sebou? V žiadnom prípade!

14.01.2021 22:24
Hokej, Slovensko, Česko Foto: ,
Slovenskí hokejisti ďakujú fanúšikom po zápase s Českom.
debata (2)

René Fasel skalopevne tvrdí, že svetový šampionát sa v máji uskutoční. Lenže problémom, ktorý trápi nielen šéfa Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), je lokácia.

Lotyšsko nechce spoluorganizovať turnaj s Bieloruskom. Susedovi spoza južných hraníc vyčíta represívne zásahy politického režimu prezidenta Alexandra Lukašenka voči opozícii a demonštrantom.

„Pracujeme s rôznymi alternatívami, ale hlavnou myšlienkou zostáva, že podujatie sa uskutoční v dvoch pôvodne vybratých krajinách,“ vraví Fasel.

Negácia od Slovákov

Sám vie, že to nebude také jednoduché. Lotyši už niekoľkokrát zopakovali, že organizačná spolupráca s Minskom nie je možná. Minulý týždeň ich postoj prezentoval minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs.

„Trváme na tom, čo sme povedali na jeseň. Násilné zásahy proti demonštrantom, vrátane športovcov, porušovanie ľudských práv a iné represie sú v Bielorusku bežným javom. Organizovať hokejový turnaj v takýchto podmienkach by bolo nemorálne a v rozpore s princípmi humanity a športu,“ tvrdí Rinkevičs.

Tlak na Fasela a IIHF rastie. Proti Lukašenkovej diktatúre sa postavil aj Medzinárodný olympijský výbor, ktorý mu zakázal účasť na olympiáde v Tokiu. Vyčíta mu nedostatočnú ochranu bieloruských športovcov. Pridalo sa aj 50 europoslancov, ktorí požadujú pridelenie šampionátu inej krajine.

V tejto súvislosti figuruje aj Slovensko. Za predpokladu, že jedna skupina zostane v Rige, sa ako náhrada za Minsk okrem Kodane a Prahy spomína aj Bratislava. Teda miesto, kde v máji 2019 dekorovali zatiaľ posledných majstrov sveta Fínov.

"Našou úlohou je nazhromaždiť čo najviac informácií. Proces zahrňuje aj možnosť, že spoluorganizátorom MS by mohla byť iná krajina. Obdržali sme ponuku z Dánska a vedieme rozhovory aj so Slovenskom,“ zdôrazňuje šéf IIHF.

Hoci idea ďalšieho šampionátu na Slovensku môže byť pre našinca lákavá, domáci hokejový zväz podobnú alternatívu nerieši a slová prezidenta neguje.

Najlepší hokejisti klubov NHL Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Arizona Coyotes - Shane Doan.

„Aktuálne nevedieme s Medzinárodnou hokejovou federáciou rokovanie o prevzatí majstrovstiev sveta 2021. Momentálne sa takouto vecou ani nezaoberáme. Predovšetkým veríme, že IIHF situáciu vyrieši a svetový šampionát sa uskutoční,“ reagoval pre Pravdu PR manažér SZĽH Peter Jánošík.

Covid a vyšetrovanie vraždy

Viacerým účastníckym krajinám neprekáža len politika prezidenta Lukašenka. Ten mimochodom šéfuje krajine rovnako dlho ako Fasel IIHF – 27 rokov.

Podľa pozorovateľov krajina nespĺňa európske štandardy v súvislosti s bojom proti pandémii. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva argumentuje, že Bielorusko má jeden z najnižších indexov úmrtnosti na covid v Európe.

„Máme veľké nemocnice a dostatočný počet lôžok. Starší občania u nás nemusia žiť v starobincoch. Vieme sa o svojich ľudí postarať. Nechajte nám šampionát a my vám ukážeme, že vieme zorganizovať najlepšie podujatie v histórii,“ hlása Lukašenko.

Ten istý Lukašenko, ktorý počas prvej vlny pandémie tvrdil, že človek zdolá vírus pitím vodky a potením sa v saunách. „Ísť hrať hokej do krajiny, kde chce prezident zvládnuť pandémiu alkoholom? Ani za milión dolárov,“ glosuje americký novinár Alan Smithson.

Tŕňom v oku pre hokejové mocnosti je aj Dmitrij Baskov. Bývalý hráč a v súčasnosti šéf bieloruského hokeja je podozrivý z účasti na fyzickom napadnutí Ramana Bandarenku.

Občianskeho aktivistu zbili počas demonštrácie v centre Minska a Baskov mal byť pritom. Napadnutý atak neprežil a skonal v nemocnici na následky zranení.

„Vieme o bieloruských problémoch. Kompetentní sa zaviazali, že pripravia anticovidový manuál. Dôsledne vyšetríme aj situáciu ohľadne Baskova. Čas sa nám kráti, ale stále ešte nejaký zostáva. Definitívne rozhodnutie spraví Rada IIHF na konci januára,“ dodáva Fasel.

Na jej verdikt si počkajú aj Slováci. Zatiaľ majú isté len to, že sa predstavia v A-skupine spolu s Ruskom, Švédskom, Českom, Švajčiarskom, Dánskom, Bieloruskom a Veľkou Britániou. V „béčku“ sú Kanada, Fínsko, USA, Nemecko, Lotyšsko, Nórsko, Taliansko a Kazachstan.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #IIHF #René Fasel