Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrachovina si za svojím názorom stojí: Ľudia budú vždy umierať

Už týždeň sa jeho meno skloňuje (nielen) v českých médiách. Môže za to jeho výrok, že COVID-19 je divadlo vymyslené médiami. Reakcie na seba nenechali dlho čakať, jedna z najostrejších prišla od kapitána hokejového tímu spoza rieky Morava z MS 2010 Tomáša Rolinka, ktorý žiadal vylúčenie Dominika Hrachovinu z reprezentácie.

10.11.2020 23:10
Dominik Hrachovina Foto: ,
Dominik Hrachovina na Karjala Cupe odchytal zápas s Fínskom.
debata (2)

Tá sa od slov brankára dištancovala.

Samotného gólmana situácia nerozhodila a v sobotňajšom zápase s domácim Fínskom na Karjala Cupe si v reprezentačnej premiére udržal čisté konto pri víťazstve 2:0. Tréner Filip Pešán o ňom po dueli povedal, že je splachovací.

Hrachovina s niekoľkodňovým odstupom poskytol rozhovor pre stránku iROZHLAS.cz, no zdôraznil, že svoj názor nezmenil. Mrzia ho len vulgarizmy a starosti, ktoré spôsobil realizačnému tímu.

„Zažil som koronavírus tu (vo Fínsku) a zažil som to v Česku. Myslím si, že to, čo som povedal predtým, by som nemenil. Myslím si, je to veľmi nafúknuté médiami a to vo Fínsku aj v Česku,“ vraví gólman dvadsaťšesťročný brankár Tappary Tampere.

Opísal situáciu v krajine tisícich jazier: „Je to tu oveľa voľnejšie, ľudia tu nie sú v lockdowne, reštaurácie fungujú, hrá sa hokej a ľudia naň môžu chodiť. Je tam, samozrejme, odstup a napríklad na náš štadión (kapacita 7300 divákov) môže chodiť maximálne 4500 fanúšikov. Rúška sú tu odporúčané a myslím si, že nakazených toľko nie je.“

Dodáva, že koronavírus tam je a určite aj naďalej bude. „Ale ľudia zomierajú aj na chrípku. Na tuberkulózu vlani zomrelo 1,6 milióna ľudí a nikdy neboli žiadne rúška a nezatvárali sa pohostinstvá. Nikto neprišiel o prácu. Z môjho pohľadu je to nafúknuté médiami a za tým si budem stáť,“ pokračuje.

„Starí ľudia a rizikové skupiny by sa mali stopercentne chrániť. Zdravých ľudí ale nechajme žiť. Ľudia budú vždy umierať, každý deň a každý deň sa tiež niekto narodí. Ten koronavírus nikdy neodíde,“ myslí si.

Na poznámku, že problém majú najmä nemocnice, ktorým hrozí, že sa preplnia a lekári nebudú mať kde nových pacientov, odpovedal:

„Lenže ono to pôsobí tak, že sa na svete nedeje nič iné. Každý deň v nemocnici umierajú ľudia na iné choroby. To, že niekto umrie v súvislosti s koronavírusom, ešte neznamená, že by nepodľahol inej chorobe, ktorú už mal.“

Uznal, že pre niekoho, komu zomrel člen rodiny na koronavírus, mohli slová o divadle vyvolať zlú reakciu.

„Keď som to povedal, tak som s tým počítal. Ja si za tým názorom ale stojím. Tá vec sa ale začala v marci a teraz je november a nehovorí sa o ničom inom… Ľudia majú strach, to je prirodzené. To ale ovplyvní aj zdravého človeka, keď vás takto strašia,“ doplnil.

Toho, že by sa mohol nakaziť, sa nebojí: "Mám selektívny imunodeficit IgA (poruchu imunity, pozn.), to znamená, že mám veľmi oslabenú imunitu, ale nemám strach z chrípky. Najhoršia je smrť zo strachu alebo ako sa tomu hovorí.

Človek má žiť. Imunita sa vytvára tým, že sa ľudia stretávajú, odovzdávajú si baktérie, to je jednoducho kolobeh. Keď má človek strach a je doma zavretý, tak tomu nepridá. Stojím si za tým názorom, baví ma čítať a zaujímať sa o tieto veci aj inou cestou ako z médií."

Dominik Hrachovina v bránke Barysu Astana v... Foto: TASR, Martin Baumann
Astana Hracovina KHL Dominik Hrachovina v bránke Barysu Astana v zápase KHL na ľade Slovana Bratislava.

Kritické ohlasy vnímal cez správy na sociálnych sieťach, ale noviny nečítal. "V reprezentácii sme to riešili interne a keby ma vyhodili, tak by ma to veľmi mrzelo, ale môj názor by to aj tak nezmenilo.

Mohol by som si za to sám. Vedel som, prečo som to povedal a ľudia by mali svoj názor vyjadrovať, keď ho majú. Jediné, čo ma mrzí, je, že tam zaznelo pár vulgarizmov a že som tým pridal starosti realizačnému tímu," priznal.

Na záver dodal, že mal negatívny test a jeden ešte absolvuje. Fínska liga má momentálne päťdňovú karanténu pre hráčov, ktorí boli na zrazoch národných tímov. „Ak bude všetko v poriadku, tak nás cez víkend čakajú dva zápasy,“ uzavrel Hrachovina.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Karjala Cup #Českí hokejisti #koronavírus #Dominik Hrachovina