Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fasel podporil Rusov pred arbitrážou. Tretiak poukazuje na dopady

Prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel upozornil na veľký problém, ak Športový arbitrážny súd (CAS) potvrdí trest pre Rusov v dopingovej kauze.

08.11.2020 09:22
René Fasel, Vladimir Putin Foto: ,
Prezident IIHF René Fasel a ruský prezident Vladimir Putin v auguste 2019 na turnaji mladíkovv Soči.
debata

Minulý týždeň sa začalo pojednávanie vo veci odvolania proti rozhodnutiu Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) o štvorročnom vylúčení Ruska z medzinárodných podujatí.

Okrem zákazu používania štátnych symbolov by to znamenalo, že Rusi nesmú organizovať ani hlavné turnaje vrátane MS v hokeji, ktoré sa majú uskutočniť v roku 2023.

Najväčšie dopingové škandály v histórii športu Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Alberto Contador (Španielsko/cyklistika) -...

Ak WADA obháji trest, na veľkých podujatiach budú smieť štartovať iba vybraní bezúhonní ruskí športovci pod neutrálnou vlajkou. Výnimku dostanú aj také podujatia, ktoré už Rusko získalo a nebolo by možné ich presunúť.

Fasel je dlhodobo proti celoplošnému dištancu, ako príklad uvádza ZOH 2018, na ktorých ruskí hokejisti s neutrálnym statusom získali zlato.

"Podľa mňa to nebolo fér. Museli hrať pod neutrálnou vlajkou a bez svojej hymny. Hokejisti pritom neboli nijako zapletení do pochybných dopingových praktík.

Súhlasím s tým, aby boli previnilci vypátraní a spravodlivo potrestaní, ale uplatniť princíp kolektívnej viny, nie je správne," citoval Fasela portál insidethegames.biz.

V rozhovore upozornil na problémy, ktorým bude šampionát o tri roky čeliť, ak CAS rozhodne v neprospech Ruska.

Zároveň vyjadril presvedčenie, že sa na MS bude vzťahovať výnimka o nemožnosti zmeniť dejisko:

„Ak sa pristúpi na kolektívnu vinu, majstrovstvá budú mať vážny problém. Musíme podporiť tamojšiu hokejovú federáciu v boji proti takému scenáru.“

Rovnaký názor má aj prezident Ruskej hokejovej federácie a člen Rady IIHF Vladislav Tretiak, ktorý pre agentúru TASS poukázal aj na ekonomické dopady:

„Už sme postavili štadión pre 20-tisíc divákov a investovali veľa peňazí. Vieme ako usporiadať veľký turnaj, všetci si pamätajú futbalové MS z roku 2018. IIHF nám dala dôveru a verím, že WADA nám umožní uskutočniť naše plány.“

debata chyba
Viac na túto tému: #IIHF #René Fasel #MS 2023 v hokeji #ruský doping