Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Juniori ako ženy? Kanada chce zakázať bodyčeky

Pravý fanúšik si hokej bez nich nevie predstaviť. Kontaktné súboje, ktoré vedú ku kľúčovým akciám zápasu. V jednom momente puk máte, o sekundu už nie.

01.11.2020 21:00
ČR SR Ostrava hokej MS20 štvrťfinále Slovensko... Foto: ,
Oliver Okuliar a Jacob Bernard-Docker na juniorských MS 2019 v Ostrave.
debata

Fyzická hra plná bodyčekov je tradičným prvkom zámorského hokeja a preto prekvapila správa z Ontaria. Kompetentní požadujú úpravu pravidiel v juniorskej OHL s jasným cieľom – obmedziť kontakt medzi hráčmi.

„Podobnú požiadavku nasmerujeme aj k ďalším ligám. Boj s koronou je nebezpečná hra. Predovšetkým musíme myslieť na verejné zdravie a obmedziť šírenie vírusu,“ vraví ministerka športu Lisa MacLeodová.

Ontario Hockey League spolu s WHL a QMJHL tvoria trojicu kanadských juniorských súťaží. Mladíci sa snažia urobiť čo najlepší dojem, aby si ich všimli skauti z NHL.

Lenže juniorské kluby nemajú financie urobiť bublinu, v akej sa v lete dohrávalo profiligové play off. Druhá vlna pandémie zasiahla aj Severnú Ameriku a počty nakazených v kolektívnych športoch stúpajú.

Zápasy QMJHL, ktorá sa tradične začína prvá, sú aktuálne pozastavené. MacLeodová tvrdí, že nárast pozitívnych prípadov v konkurenčnej súťaži ich donútil hľadať náhradné riešenia.

„Pôvodné pravidlá vrátime do platnosti, len ak dostaneme vírus pod kontrolu alebo lekári prídu s účinnou vakcínou. Rozumiem potrebe mádežníckeho športu, ale juniori nie sú profesionáli. Aj ženský hokej sa hrá bez kontaktov,“ dodáva ministerka.

Jej slová vyvolali množstvo reakcií. OHL podľa kanadských novinárov o aktivite vopred nevedela a k situácii sa postavila pragmaticky.

„Ak odborné štúdie ukážu, že kolektívny šport patrí medzi superšíriteľov vírusu, budeme sa tým zaoberať,“ reaguje šéf súťaže David Branch.

Bodyček nie je jedinou formou kontaktu, ku ktorej v hokeji dochádza. Hráči sa dostávajú do súbojov pri mantineli či počas vzhadzovaní, nehovoriac o bitkách. A potom je tu striedačka.

„Pochopím, ak by sa návrh týkal povinného plastového krytu na helmách. Ale obmedziť kontakt počas zápasov, keď sa pätnásť chalanov dve hodiny tlačí na seba na striedačke?“ pýta sa pre ESPN manažér jedného z OHL tímov.

Navyše, médiá kritizujú načasovanie navrhovanej úpravy. Dôvod je aktuálna situácia, ktorú ťažko predvídať.

„Nová sezóna sa má začať vo februári. Aký zmysel má určovať pravidlá tak skoro dopredu? Nikto nevie, čo bude o tri mesiace,“ tvrdí rešpektovaný komentátor Bob McKenzie z TSN.

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #OHL #juniori #koronavírus