Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pytliak neskrotil leva. Říha by dal do laty aj Gretzkého

Cestu k sebe mali veľmi hrboľatú. Obaja museli prekonať egá či emócie, aby sa spriatelili. Podarilo sa. Zo zverenca a dnes televízneho experta, ktorému sa nie vždy páčili tvrdé metódy svojho trénera Miloša Říhu (zomrel v utorok vo veku 61 rokov) sa stali parťáci na golfe.

02.09.2020 09:21
Miloš Říha, 2015 Foto: ,
Miloš Říha na tréningu Slovana v roku 2015.
debata (1)

Hokejoví pamätníci si Davida Pospíšila pamätajú napríklad z dlhoročného pôsobenia v Pardubiciach, s kapitánskym céčkom v Plzni či Mladej Boleslavi. Dokonca si zahral aj v hviezdnom SKA Petrohrad. S Říhom sa prvýkrát stretol v sezóne 1996/97 v Pardubiciach.

"Bol to tréner, ktorý nás dokázal neskutočne pripraviť po všetkých stránkach. Najmä však dokázal mužstvo vyprovokovať tak, že sme medzi sebou súperili o miesta a zároveň boli jeden tím.

Nikto nemal nič isté. Říha si v kabíne vždy vedel spraviť rešpekt. Dokáž mi, že na to máš a ja budem s tebou počítať. Keď to neukážeš, hrať nebudeš ani keby si sa volal Gretzky," spomína na zosnulého kouča Pospíšil v rozhovore pre český denník Sport

Miloš Říha (1958 - 2020) Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
V súboji s Petrom Šťastným na exhibícii v...

Český hokejový odborník Říha zomrel v jednej z pražských nemocníc v utorok vo veku 61 rokov. Podľa Pospíšila utrpel český hokej obrovskú stratu.

"Pytliak bol proste osobnosť. Veľakrát to viedlo aj k stretom s hráčskymi osobnosťami či rozhodcami. Tie egá sa tam stretávali, ale nebolo to neriešiteľné. V mužstve vedel nastoliť poriadok.

Bol veľmi impulzívny. Nevedel v sebe skrotiť toho leva. Keby sa niekedy dokázal premeniť na diplomata, získal by aj český titul," doplnil Pospíšil.

Chvíľu bol jeho asistentom na lavičke Pardubíc. A hneď na začiatku mu Říha dal cennú radu.

"Pokiaľ hráš, patríš do mančaftu. Akonáhle sa staneš trénerom, už nie si hráčom a medzi tebou a nimi musí byť priekopa. Inak to nejde.

Hráči na teba budú kydať a začnú si robiť, čo chcú. Môžete spolu vychádzať, ale musí tam byť odstup, ktorý tieto dve pozície oddeľuje. Byť na rovnakej lodi, ale na inej palube," uzavrel Pospíšil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Říha #David Pospíšil