Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poplach u nováčika extraligy. Má už 18 prípadov, vírus sa asi rozšíril v autobuse

Nových prípadov nákazy koronavírusom pribúda aj v najvyššej hokejovej súťaži v Česku. Najviac ich nateraz hlásia z Českých Budějovíc, kde sa nakazilo až 17 hokejistov extraligového nováčika a jeden člen realizačného tímu.

25.08.2020 14:17 , aktualizované: 21:04
Hokejky, ilustračná Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Všetci hráči sa automaticky ocitli v karanténe. Súčasťou kádra tímu Madeta Motor je aj dvojica Slovákov – brankár Marek Čiliak a obranca René Vydarený.

Podľa hygienikov z Českých Budějovíc sa vírus pravdepodobne rozšíril v autobuse cez klimatizáciu nadmernou cirkuláciou vzduchu cestou z nedávneho prípravného zápasu.

„Z 25 hokejistov máme 16 pozitívnych. Deväť hráčov necestovalo klubovým autobusom s ostatnými zo zápasu v Plzni a práve tí zostali negatívni,“ uviedla pre IDNES.cz riaditeľka Krajskej hygienickej stanice Kvetoslava Kotrbová.

Neskôr pribudol ďalší pozitívny hráč a české médiá informovali aj o infikovanom členovi realizačného tímu.

"Šesť hráčov malo zdravotné problémy, jeden sa rozkašľal. Práve tí boli otestovaní. Zostávajúci hráči boli bez symptómov, ale aj tak z nich boli desiati pozitívni.

Tím bude teraz na dlhší čas vyradený z tréningového procesu, ale premorení hráči získajú protilátky," doplnila Kotrbová.

Generálny manažér klubu z juhu Česka Stanislav Bednařík vidí v súčasnej situácii aj pozitíva smerom do budúcnosti.

„Vzhľadom k nastávajúcej sezóne to môže znamenať naše víťazstvo. Pozitívne testované osoby už podľa súčasných praktík nie sú pre hygienu zaujímavé. Keď sa počas sezóny dôjde k druhej vlne pandémie, naši hráči to už budú mať za sebou,“ uviedol Bednařík.

České Budějovice mali už od minulého piatka jedného nakazeného v tíme, preto fungovali v špeciálnom režime. Po dohode s hygienikmi až dodnes pokračovali v tréningu všetci hokejisti, ktorí nepociťovali príznak a dodržiavali pravidlá karantény.

Odteraz sú však povinne mimo hry. Prvý koronavírusový prípad sa v Českých Budějoviciach objavil už 24. júla a vtedy bolo mužstvo prvýkrát v dvojtýždňovej karanténe.

debata chyba
Viac na túto tému: #René Vydarený #Marek Čiliak #České Budějovice