Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Buchtelov blízky priateľ sa pustil do českého zdravotníctva: Lekári ho odpísali

Zahral si vo všetkých mládežníckych reprezentáciách, Česko reprezentoval aj na majstrovstvách sveta do 18 rokov. Prišiel však šok. Hokejovému obrancovi Ondřejovi Buchtelovi odhalili zhubný nádor na srdci s metastázami. Krátkej a ťažkej chorobe podľahol vo veku 20 rokov.

31.07.2020 10:59
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Nikdy na tebe nezapomenu brácho♥️

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Lauko (@jakub_lauko),

Vo štvrtok mal pohreb, na ktorom naňho spomínal aj jeho najlepší kamarát kamarát Jakub Lauko, kmeňový hráč Bostonu Bruins.

Jeho smútok zo smrti blízkej osoby sa spájal s hnevom. V emotívnom odkaze na Instagrame sa pustil do českého zdravotníctva, ktoré vraj Buchtelo odpísalo. O svojom postoji porozprával pre iDnes.cz.

„Zasiahlo ma to ako každého, komu by povedali, že niekto blízky má rakovinu a nemá šancu na prežitie. Napísal som to v emóciách. Ale za tým, čo som uviedol, si stojím. Určite som to nemyslel na všetkých lekárov. Ospravedlňujem sa tým, ktorým sa to dotklo a ktorým to nepatrí. Ale svoj názor meniť nebudem,“ povedal Lauko.

Svoj postoj priblížil: „Ondra bol mladý, mal dvadsať rokov a neviem, aký je lepší čas bojovať pre človeka, ktorý ma vôľu žiť a liečiť sa. A nedokážem pochopiť, že sa naňho, keď to poviem hlúpo, vykašľali.“

Ondřej Buchtela. Foto: instagram.com/ondrej_buchtela
buchtel Ondřej Buchtela.

Hovorilo sa o liečbe v Taliansku. Na otázku, či by mal inde väčšiu nádej, ktorú mu v Česku nedávali, odpovedal:

„K ďalšej liečbe, ktorá by mohla alebo mala byť, sa úplne vyjadrovať nechcem, pretože to bolo prianie rodiny. Nechce, aby som o tom hovoril. Ale myslím si, že sa to tu zanedbalo.“

Buchtela bol Laukov dlhoročný a najlepší kamaráta. Bol šťastný, že ho stihol vidieť pred troma týždňami.

„Keby sa to nestalo, v živote by som si neodpustil, keby som ho nenavštívil. Boli sme v kontakte cez mobil, sociálne siete a s jeho Aničkou. Chcel som byť aj viac, ale kvôli počiatočnej liečbe to veľmi ani nešlo,“ zdôveril sa.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Společně♥️ @ondrej_buchtela

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Lauko (@jakub_lauko),

„Bol to talentovaný a veľmi dobrý hokejista. Pre český hokej je to veľká strata, ale pre všetkých ostatných a najmä jeho blízkych ešte väčšia. Ondra bol skvelý človek,“ dodal Lauko, ktorý si kamarátove iniciály O. B. a číslo dres 4 nechal vytetovať.

„Chcem, aby so mnou bol navždy a hral so mnou naďalej ako v Chomutove,“ zdôvodnil svoje gesto.

"Hral som s ním veľmi rád, rozumeli sme si na ľade i mimo neho. Budem naňho spomínať v najlepšom. Strávili sme sme spolu veľa času či už v škole, na zimáku alebo v čase voľna.

Teraz viem, že si máme vážiť to, čo máme. Je vidieť, že život sa môže v okamihu otočiť o 180 stupňov. Je to jednoducho strašné. Na Ondru nikdy nezabudnem," uzavrel.

Buchtela odohral minulú sezónu v prvoligových Benátkach nad Jizerou, nastúpil však aj na 27 extraligových zápasov za Chomutov.

debata chyba
Viac na túto tému: #ondřej buchtela #Jakub Lauko