Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Strmhlavý pád zadlženého Chomutova. Mieri do krajskej súťaže

V sezóne 2016/2017 hrali semifinále českej hokejovej extraligy a v najvyššej domácej súťaži pôsobili ešte v jari 2019.

22.07.2020 14:55
Chomutov, Zvolen Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Teraz hokejisti Chomutova mieria do krajskej ligy, hrať teda budú v najnižšej možnej súťaži. Dôvodom sú mimoriadne finančné problémy, klub sa ocitol vo veľkých dlhoch a nepodarilo sa mu z nich vymaniť.

„Rozhodlo, že nie všetci hráči pristúpili na ponuku uhradenia 30 percent dlhov a odpustenia zostávajúcich 70 percent,“ referuje web iDnes.cz.

Pohľadávky hráčov sa teraz budú riešiť v insolvenčnom konaní s akciovou spoločnosťou Piráti Chomutov, ktorá je v úpadku a svoje dlhy odhadla na 37 miliónov českých korún, čo je v prepočte približne 1,4 milióna eur.

Po minuloročnom vypadnutí do druhej najvyššej súťaže klub prevzala skupina siedmich podnikateľov, ktorí ho nedokázali „uzdraviť“ po ekonomickej stránke.

Podľa súčasného šéfa klubu Daniela Badinku sú problémom hráči okolo agenta Tomáša Krejčího – Brett Flemming, Juraj Valach či Justin Peters.

"Náš postoj sa nemenil, hráči sa nenechali zatlačiť do úzkych a nenechali sa vydierať, že dostanú 30 percent alebo nič. Sme ochotní rokovať o férovej ponuke, ktorú sme prezentovali – 30 percent teraz a zvyšok na splátky po dobu štyroch rokov, aby to klub až tak nezaťažilo.

Ak však nejaký tím nemá na štyri roky 166-tisíc korún mesačne na platenie, čím by dlh umoril, alebo to nechce, možno bude lepšie, aby hokej nerobil. Môže sa potom stať, že o rok sa ťažká situácia zopakuje. Alebo to začnú praktizovať aj iné tímy. A čo budeme robiť potom?" uviedol agent Krejčí podľa iDnes.cz.

Niekdajší hráč Chomutova Ronald Knot kritizuje nečinnosť zväzu.

„Je neuveriteľné, že zväz nedokáže ochrániť hráčov, ktorí sú jedným z hlavných subjektov, ktoré tvoria ich hlavný produkt, teda dve najvyššie hokejové súťaže. Na čej strane vlastne je? Čo ste urobili pre to, aby sa to už nestalo? Čo ste urobili pre to, aby aj naďalej hráči neprichádzali o svoje zarobené peniaze?“ napísal Knot na twitteri.

A reakcia zväzu?

"Vedenie Českého hokeja vzalo na vedomie prehlásenie klubu Piráti Chomutov, že nebude môcť preukázať vyrovnanie dlhov voči hokejovým subjektom a splniť tak podmienky pre účasť v druhej najvyššej súťaži.

Oficiálne písomné vyjadrenie v tomto zmysle sme však zatiaľ nedostali. Musíme preto počkať, až sa tak stane, alebo do konca júla, keď uplynie lehota stanovená pre doloženie dokumentov o vyrovnaní dlhov voči subjektom. S definitívnou platnosťou rozhodne výkonný výbor Českého hokeja, ktorý zasadne 11. augusta 2020," napísal hovorca zväzu Zdeněk Zikmund.

Hokejový klub z Chomutova v ostatnej dekáde strávil v najvyššej domácej hokejovej súťaži šesť sezón. Do play off sa dostal dvakrát, v oboch prípadoch vypadol s Libercom – v ročníku 2015/2016 vo štvrťfinále a o rok neskôr v semifinále.

debata chyba
Viac na túto tému: #Piráti Chomutov