Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Říha bol extrém. Takto vulgárne nadávať hráčom, to som nezažil

V hokejovom svete sa v ostatnom období priebežne objavujú výpovede súčasných aj bývalých hráčov o šokujúcich skúsenostiach s trénermi či spoluhráčmi v jednotlivých tímoch.

26.06.2020 22:48 , aktualizované: 27.06.2020 11:09
Miloš Říha Foto: ,
Miloš Říha.
debata (7)

V drvivej väčšine ide o zámorie, zatiaľ naposledy napríklad Daniel Carcillo opísal nechutné incidenty z prostredia kanadskej juniorky v prvej dekáde nového milénia.

Už bývalý slovenský hokejový útočník Tomáš Kopecký, ktorý v minulosti v zámorí strávil 15 rokov, však zažil najhoršie chvíle doma na Slovensku pod vedením českého trénera Miloša Říhu. Prezradil to v rozhovore pre denník SME.

"Juniorský hokej som zažil už na Slovensku. Keď som hral v Trenčíne, ako mladíci sme museli nosiť vodu, pomôcky a mali sme upratovacie služby.

Počas letnej prípravy sme zase museli doniesť na tréning sirup. Nikdy to nezachádzalo do extrémov. Žiadne fyzické násilie či ponižovanie," povedal Kopecký a potvrdil, že ani v zámorskej juniorskej WHL to nebolo iné.

Tomáš Kopecký v drese Slovana (vľavo) a Rob... Foto: SITA/AP, Marek Mrvis
Tomáš Kopecký, Rob Klinkhammer Tomáš Kopecký v drese Slovana (vľavo) a Rob Klinkhammer z Dynama Minsk.

„Boli to také normálne veci. Keď sme chodievali na výjazdy, bývali sme v izbách, ktoré mali dve postele a prístelku. Pravidlom bolo, že mladí museli spávať na prístelke. Nebolo tam nič vyhrotené, ako opisoval Carcillo,“ pokračoval.

Vrcholne nepríjemné zážitky nemal ani v AHL či NHL. „Nikdy sa nerobili veľké zverstvá. Nováčikovské párty boli najmä o alkohole. Žiadne šikanovanie.“

Keď však prišla reč na najhoršie zážitky, vicemajster sveta z Helsínk 2012 sa rozrozprával o pôsobení vo vlasti.

„Ponižovanie som zažil až na sklonku kariéry. O Milošovi Říhovi som počul od Branka Radivojeviča, ktorého trénoval v Spartaku Moskva. Vravel som si, že to nemôže byť až tak hrozné,“ spomína Kopecký pre sme.sk.

Päťka, ktorej sa dostalo pramálo uznania Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
5. Peter Bondru objavil Washington Capitals na...

V druhej polovici sezóny 2016/2017 zamieril do Slovana Bratislava v KHL a práve tam bol jeho koučom Říha.

„Zažil som rôznych trénerov, ale toto bol extrém. To, ako sa správal Miloš Říha k hráčom na striedačke, som nikdy predtým nezažil. Hral som dlhé roky v zámorí a jednu sezónu v Třinci. Aby ale niekto hráčom tak vulgárne nadával počas zápasu, to ma šokovalo,“ pokračoval dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára – s Detroitom aj Chicagom.

„Za morom vám to dali najavo tak, že ste nehrali. Tréner vás na jedno alebo dve stretnutia posadil a hneď ste vedeli, že ste spravili chybu. Ale takto nadávať 35-ročným chlapom alebo mladíkom? Ako sa má mladý hráč niekam posunúť, keď sa niekto na striedačke správa takto?,“ poznamenal rozhorčene Kopecký.

Říha reaguje: Sú to nezmysly

Český hokejový tréner Miloš Říha odmietol tvrdenia bývalého slovenského reprezentanta Tomáša Kopeckého, že počas pôsobenia v bratislavskom Slovane hráčov ponižoval a vulgárne im nadával. „Sú to nezmysly,“ tvrdí Říha v rozhovore pre portál idnes.cz.

Kopecký s bohatou hráčskou minulosťou v zámorí nedávno v rozhovore pre denník SME vyhlásil, že najhoršie chvíle počas kariéry zažil doma na Slovensku práve pod vedením Říhu v sezóne 2016/2017. Podľa jeho slov ešte nikdy predtým nezažil, aby niekto počas zápasu hráčom tak vulgárne nadával ako Říha a označil to za extrém. Najmä preto údajne zmluvu v Slovane nechcel predĺžiť a napokon kariéru ukončil.

Říha kritiku zo strany svojho bývalého zverenca odmieta. „My sme sa mu naopak snažili pomôcť, vôbec ho nechápem a strašne ma to mrzí. Je to výborný chlapec, ale to, čo povedal, sú nezmysly,“ povedal český kouč pre idnes.cz a Kopeckého výkony v Slovane označil za nedostatočné:

„My sme si ho vybrali, pretože ho poznám ako dobrého korčuliara, pracovitého chlapca, ale jeho výkony ma prekvapili. Pôsobil na striedačke bez záujmu, bez emócií, ako by si riešil nejaké svoje problémy. Nebodoval. Realizačný tím, lekári, asistenti alebo aj ja sme si s ním koľkokrát sadli, rozprávali sa s ním. A on sa zo dňa na deň rozhodol, že odchádza.“

Kopeckého vyjadrenia Říhu prekvapili. „Teraz si asi prechádza ďalším obdobím, podľa mňa však tie slová ani nie sú z jeho hlavy. Tomáš je výborný chlapec, charakterovo vôbec nie zlý. Sám rozmýšľam, prečo to teraz vytiahol,“ uviedol Říha, ktorý podľa vlastných slov za hráčov bojuje:

„Ja som na svojich hráčov nikdy vulgárny nebol. Áno, aj ja som na striedačke vulgárny, ale nie voči svojim hráčom. Všetci vedia, že som emotívny proti rozhodcom. Naopak, ja za hráčov bojujem. Väčšina chlapcov, ktorých som trénoval, sa dostala do vynikajúcich klubov, do Ruska, Ameriky. Nikto sa nesťažoval. Až teraz niekto niečo vytiahne po toľkých rokoch. Namiesto toho, aby to ako chlap povedal osobne do očí, že sa mu niečo nepáčilo.“

Říha sa ku kauze s Kopeckým už nebude viac vyjadrovať. „Ja s ním žiadny problém nemám a myslím si, že mu to skôr niekto poradil. Mám tušenie kto, ale nepoviem to. Už sa k tomu nebudem vyjadrovať. To tam pokojne napíšte, že nech mi kvôli tomu nikto už nevolá. Nechcem to riešiť,“ dodal pre iDnes.cz Říha, ktorý naposledy viedol český národný tím.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Říha #Tomáš Kopecký