Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bitky, spermie, penisy v pive. Zámorský hokej čelí ďalšiemu škandálu

Pred pár mesiacmi to bol rasizmus v kabíne, teraz je to šikana mladých hráčov. V kanadských juniorských tímoch vraj boli na dennom poriadku praktiky, pri ktorých by sa červenali aj tí najkrutejší mazáci na základnej vojenskej službe.

23.06.2020 12:42
Dan Carcillo Foto: ,
Dan Carcillo a jeho manželka Ela. Bývalý hráč NHL sa rozhodol opísať praktiky, ktoré roky vládnu v juniorských tímoch.
debata (21)

Všetko sa rozhodli vyrozprávať dvaja bývalí hráči – Dan Carcillo, dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára a Garrett Taylor. Po slovných historkách, ktorým sa nechce ani veriť, podali žalobu na kanadské juniorské súťaže.

Raketa

Nováčikovia boli podľa nich nútení masturbovať pred spoluhráčmi, konzumovať sliny, spermie, moč aj výkaly druhých. Museli čeliť sexuálnym atakom či kopulovať so zvieratami. Na pohlavné orgány im vraj priväzovali ťažké predmety alebo si ich museli namáčať do dráždivých a toxických látok. Do análneho otvoru im navyše starší strkali hokejky, metly a jedlo. V obžalobe sa tiež tvrdí, že mladých nútili konzumovať veľké množstvo alkoholu a drog.

„Počas sprchovania sedeli nováčikovia nahí uprostred kúpeľne. Starší hráči na nich pľuli, močili a žuvali tabak. Keď do miestnosti vstúpil tréner, zasmial sa a zase odišiel,“ citoval Carcilla magazín The Hockey News.

Popisuje však aj ďalšie zverstvá. Napríklad nováčikovu raketu. „Posadili ho do vozíka na bielizeň. Rozbehli sa s ním proti múru tak rýchlo, ako to len šlo. Hráči tu neraz utrpeli zranenia, pokojne padli aj do bezvedomia,“ spomína. Podľa Carcilla sa ho nikto nezastal. Dnes už 35-ročný Kanaďan vraj preto trpí psychickými problémami.

O tom, že v zámorských juniorských tímoch sa dejú nepekné veci, sme sa mohli dočítať aj v knihe bývalého slovenského reprezentanta Borisa Valábika.

Najlepšie útoky v histórii NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
The Kraut Line – Boston Bruins (1936-42,...

„Keď som v juniorke patril k starším hráčom, zrušil som nováčikovskú párty. Tam sa diali príšerné veci,“ zaspomínal si niekdajší dobre stavaný obranca v biografii Volali ma bitkár.

„Napríklad, chlapci sa museli vyzliecť a robili kľuky tak, že im penis visel do pohára s pivom. Ten, kto prvý nevládal, musel tie pivá vypiť,“ opísal jednu z nepríjemných príhod. Valábik potvrdil, že neskôr túto šikanu zatrhol a najmladší hráči si už museli iba obliecť halloweenske kostýmy a pred zaplneným barom spievať hymnu.

Vajíčko so škrupinou

Valábik potvrdil, že v zámorí musia nováčikovia svoju pozíciu prijať. „Ak to nespravíte, vráti sa vám to. Napríklad, keď v juniorke začne byť mladý hráč arogantný, väčšinou sa to skončí bitkou na ľade. Alebo ho potrestajú tak, že ho počas celého tréningu narážajú na mantinel,“ doplnil svoju skúsenosť.

Pravda oslovila Mareka Viedenského, ktorý strávil v nižších zámorských súťažiach päť sezón.

„Hral som v dvoch kanadských a dvoch amerických mužstvách a nič z toho som nezažil. To, že sme nosili veci alebo upratovali autobus, to je normálne. Tak to je, nejaká hierarchia predsa musí byť. Jedine na nováčikovskej párty museli tí najmladší strpieť nejakú hlúposť – nikdy však nešlo o ponižovanie. Napríklad vo Fínsku som aj ja musel zjesť vajce so škrupinkou. Toto podľa mňa nie je šikana,“ prezradil.

O prevalenom škandále nevedel. Keď sme mu poslali niekoľko zahraničných zdrojov, ktoré o ňom informujú, prekvapilo ho to. „Niekde sa mohol nájsť idiot, ktorý šiel za hranu. V takomto prípade to je neospravedlni­teľné,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #šikana