Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krikľúň, ktorý narieka o rasizme? Nie je dobrý chlap, vravia v Česku

Akim Aliu, hokejista, ktorý odohral v NHL sedem zápasov, postavil uplynulý rok najlepšiu ligu na svete naruby. Po tom, čo trénera Billa Petersa obvinil z rasizmu, sa v zámorskom hokejovom hnutí spustila lavína.

10.06.2020 10:00
Akim Aliu Foto:
Akim Aliu.
debata (2)

Aliu odohral deväť zápasov aj na Slovensku za Banskú Bystricu. Minulý rok naňho vsadili v českom Litvínove. Ukázalo sa však, že to nebola správna voľba. Aspoň tak to tvrdí – dnes už bývalý – tréner západočechov Vladimír Kýhos.

„Jeho povaha, bohužiaľ, nebola veľmi dobrá,“ zamyslel sa skúsený tréner.

„Chýbala mu sebareflexia a skromnosť. Všetko bolo zle, len on nie,“ opísal skúsenosti s hráčom tmavej pleti pre hokej.cz. „S takýmto typom sa ťažko pracuje. Navyše to spoznajú aj spoluhráči v kabíne, potom sú z toho len problémy,“ dodal.

„Zažil som už viac hráčov, ktorým som na videu niečo ukazoval a oni to nebrali. Boli schopní mi povedať, že za danú situáciu môže ten a ten, ale nie oni sami. Aliu bol tiež taký. To, že dal nejaký gól, bolo fajn, ale potom ďalšie dva zavinil. Taktika mu veľa nehovorila. Preto asi vystriedal toľko rôznych klubov, pričom v žiadnom z nich nebol spokojný,“ poznamenal Kýhos.

Aliu vo svojej kariére toho veľa nedosiahol, ale pozná ho celý hokejový svet. Vlani obvinil Petersa z rasistíckeho správania spred desiatich rokov na farme Chicaga – tréner, ktorý práve viedol Calgary Flames, musel po obrovskom verejnom tlaku odstúpiť.

Najlepšie zarábajúci hráči v NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
224. Jaroslav Halák (Slovensko), kariéra v NHL:...

Na jar si to zasa odniesol Steve Downie, ktorému dal Aliu rovnakú nálepku: Rasista!

„Bol tam o dva roky starší chlapec, ktorému veštili veľkú budúcnosť v NHL. Keď som sa pripojil k tímu, on sa rozhodol, že mi zo života urobí peklo. Začalo sa to tým, že mi suspenzor natrel pálivou masťou. Potom mi vyhodil na strechu celý môj výstroj. Pred spoluhráčmi a trénermi ma ponižoval, akoby som ani nebol človek,“ opisoval zlé zážitky Aliu.

„Potom mi na jednom tréningu poklepal na rameno. Otočil som sa a on ma pretiahol hokejkou cez tvár. Za pol sekundy som prišiel o sedem zubov. Tých niekoľko mesiacov som musel tráviť po boku rasistického sociopata. Volal sa Steve Downie,“ odhalí totožnosť hráča. „Stačilo mu, že som hovoril a vyzeral inak,“ dodal.

A čo na to Kýhos?

„Keď čítam tie články, je to všade o tom, že ho nemali radi, ale nikde už nerieši, prečo ho nemali radi,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Verva Litvínov #Vladimír Kýhos #Akim Aliu