Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Američan nevidí prekážky. A nevie, že Chára je Slovák

Má za sebou premiérový ročník v zamorí. V súťaži, ktorá vznikla len nedávno, ale beztak je absolútnou špičkou.

29.05.2020 06:00
debata (29)
Lenka Čurmová v drese Buffalo Beauts. Foto: Archív Lenky Čurmovej
Lenka Čurmová Lenka Čurmová v drese Buffalo Beauts.

Lenka Čurmová (23) okúsila v tíme Buffalo Beauts ženskú obdobu hokejovej NHL. „Oproti Slovensku je to obrovský rozdiel. Od materiálneho zabezpečenia až po samotnú hru,“ vraví dlhoročná reprezentantka.

Aká to bola sezóna?

Zaujímavá a neobyčajná. Veľmi dobrá skúsenosť. Mám len pozitívne zážitky, aj keď sme skončili už v 1. kole play off. Sezóna sa nakoniec aj tak nedohrala – technicky by sme skončili asi posledné.

NHL je vrcholom pre každého hokejistu. Platí to aj o ženskej súťaži?

Nemiešala by som to. NWHL je dobrá profesionálna liga, okrem Ruska je to pre ženy azda jediná príležitosť, ako si zarobiť hokejom. Samozrejme, naše platy sa dnes – a ani v ďalekej budúcnosti – nebudú môcť zrovnávať s NHL. Ale z roka na rok je to lepšie. Prichádzajú noví sponzori a smeruje to k tomu, aby sme sa raz mohli živiť výlučne hokejom.

Je to v porovnaní so slovenskou ženskou extraligou priepastný rozdiel?

Jednoznačne. Je to asi taký rozdiel, ako medzi výberom a náborom. U nás nájdete nejeden klub, kde vezmú každého, kto chce hrať. Trinásťročné dievčatá ale aj štyridsiatničku. Je to akoby hobby – hrajú tie, ktoré chcú. V Amerike je to predsa len omnoho náročnejšie, hokejistky najprv musia draftovať.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#5 First game as a Beaut !!! @bjphockeyphoto @buffalobeauts @nwhl.zone • • • • #NWHL #buffalobeauts #firstseason #firstgame #firstgoal

Príspevok, ktorý zdieľa Lenka Čurmová (@lenka.curma),

Znamená to, že zámorské profesionálky okrem hokeja nerobia nič iné?

Je to individuálne. Väčšina z nich má prácu alebo brigádu. Zamestnanie na plný úväzok by nestíhali. V mužstve tak máme dve vojačky, čašníčku či trénerky na ľade alebo v posilňovni. Ale našli sa aj také, ktoré nerobili nič. Ja som bývala v rodine, ktorá sa výmenou za občasné stráženie detí o mňa dokonale postarala. Navyše, nemala som ani pracovné víza, takže akákoľvek iná aktivita mimo hokeja by bola z mojej strany nelegálna.

Príjmy hráčov v NHL sú verejné, aj u žien je to tak?

Každý klub má ročný 150-tisícový rozpočet na platy hokejistiek. Ten, kto vie trošku počítať, vie, že naše mzdy nie sú vysoké. Sumy sa nezverejňujú, navzájom nevieme, ktorá koľko zarába. Asi je to tak dobre.

Wikipedia píše, že za každý predaný dres s vlastným menom hráčka zinkasuje 15 percent z jeho ceny. Kupovali sa aj vaše?

Nejaké áno, ale zatiaľ netuším koľko. Po sezóne nám chodia šeky – aj teraz mi jeden prišiel – za bonusy. Naposledy klub medzi nás rozdelil polovicu sponzorských príspevkov, aj z predaja lístkov sa nám niečo ujde. Američania sú v tomto féroví – okrem základnej mzdy sa nás snažia podporiť aj rôznymi inými spôsobmi. Napríklad aj za účasť v zápase hviezd. Určite nezabudnú ani na dresy.

Ako často hrávate zápasy?

Vždy cez víkend. Trénujeme vo večerných hodinách po 90 minút. To je azda jediné negatívum hokeja v zámorí. Avšak máme aj individuálnu prípravu, párkrát s nami vykorčuľoval na ľad aj Jason Pominville, dlhoročná stálica Buffala Sabres. Vôbec som netušila, kto to je. Až keď som zbadala, ako sa s ním fotia deti naokolo, som to zistila.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

• City lights • . . . #torontolife #cntower

Príspevok, ktorý zdieľa Lenka Čurmová (@lenka.curma),

Pominville si zahral aj po boku Miroslava Šatana. Pripomenul vám občas niekto jeho meno?

Šatana nie. Keď som však niekomu povedala, že som zo Slovenska, stalo sa, že do reči prišiel Zdeno Chára. Azda preto, že stále aktívne hrá. Prekvapilo ma však, že mnohí ľudia z hokejového prostredia ani len netušili, že Zdeno je Slovák. A Marián Hossa to isté.

S krajankou Ivetou Klimašovou ste patrili medzi najviac vylučované hokejistky. Dávate zámorským hráčkam lekcie z tvrdosti?

Iveta je robustnejšia, svojou postavou budí rešpekt. Neraz ani nechcela faulovať, ale súperky akosi podvedome odskakovali preč a vzápätí nasledovalo vylúčenie. Aj mňa v jednom zápase posadili na trestnú lavicu až päťkrát. Neraz za hlúposti. Obe však patríme medzi tvrdšie hokejistky.

Boli ste vôbec prvou hráčkou z tímu, ktorá strelila v sezóne gól. Zároveň bol aj premiérovým slovenským v histórii ligy. Odložili ste si puk?

Samozrejme, takéto veci sa predsa nevyhadzujú. Bol to nezabudnuteľný zážitok. Gól, ktorý má v sebe niekoľko prívlastkov prvý.

Čo ste si okrem neho z USA priniesli domov?

Bože, ani sa nepýtajte. Spočiatku som chodila na nákupy každý týždeň – veru, poriadne som sa rozšupla. Až tak, že ma to po čase prestalo baviť (smiech). Veľa vecí som tam napokon nechala, lebo sa mi nezmestili do kufra. Napríklad komplet zimné oblečenie. Povedala som si, že buď to tam zostane, alebo sa pre to vrátim.

Mimochodom, čo sa vám na Amerike najviac páči?

O dnešnej dobe sa hovorí, že možné je čokoľvek. No ak ste v Spojených štátoch, ten dojem sa zdvojnásobí. Naozaj platí, že je to krajina neobmedzených možností. Ich mentalita v ničom nevidí prekážky, keď narazí na problém, nebedáka, ale chce ho riešiť. Američania zmýšľajú veľmi pozitívne a s nadhľadom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Smile while you still have teeth #5

Príspevok, ktorý zdieľa Lenka Čurmová (@lenka.curma),

Váš najväčší gurmánsky zážitok?

Je to obrovská krajina, kde sa mieša veľa kultúr. Každý si nájde, čo len chce. Buffalo je známe tým, že sa tam zje veľa pizze a kuracích krídel. Priznávam, zachutilo mi to. Ale dnes to nemôžem ani cítiť, potrebujem, aby sa z toho – priam rituálu – moje chuťové poháriky trošku spamätali. Pomaškrtila som si aj na škoricových rolkách. Chýbalo mi tam však domáce jedlo.

Na oficiálnej stránke súťaže aktuálne ako prvá správa svieti, že v Buffalo Beauts zostávate aj nasledujúcu sezónu. Bolo to ľahké rozhodovanie?

Mala som viacero ponúk z Európy, ale táto bola najlepšia. Nebolo nad čím rozmýšľať.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Lenka Čurmová #Buffalo Beauts