Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Országh nechce poddaných, ale ani flákačov. Posiela im tvrdý odkaz

Zverenci na neho iba ťažko hľadajú zlé slovo. Je im blízky. Sám si prešiel nemocničnými lôžkami i nezabudnuteľnými víťazstvami.

05.05.2020 10:13
Vladimír Országh Foto: ,
Vladimír Országh.
debata

Keď v semifinálovom súboji na MS 2002 skočil z trestnej lavice a zbadal ho Žigmund Pálffy, legendárny Tommy Salo tušil, že má problém.

Vladimír Országh odčinil dvojminútový trest gólovou strelou a zavelil k obratu. Vtedy vo Švédsku i o rok neskôr v Helsinkách zažil niečo, o čom môžu jeho reprezentační nasledovníci len snívať.

Zlato a bronz z MS je pre slovenskú družinu v prestavbe veľmi vzdialené. Podobnú úlohu má talentovaný kouč aj v Litvínove.

Tradičná česká hokejová značka po ukončení sezóny spravil rázny rez kádrom. „Neprežili“ ho ani tréneri. A tak Országh dostal prvú zahraničnú šancu.

"Nečakajte veľké vyhlásenia. Prestavba je vždy náročná. Nemôžem sľúbiť, že všetko pôjde hladko a vytrhneme to tu.

Určite však garantujem tvrdú prácu od každého chlapca,“ povedal v rozhovore pre MF Dnes.

Niekdajší hlavný kormidelník Banskej Bystrice či Slovana v KHL a jeden z asistentov trénera reprezentácie Craiga Ramsayho bol na prestupovom trhu žiadaným artiklom.

Zľava: Hlavný tréner slovenskej hokejovej... Foto: SITA, Diana Černáková
Craig Ramsay Zľava: Hlavný tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay a asistent trénera Vladimír Országh.

Dvojnásobný slovenský majster sa na novú výzvu u „chemikov“ po ročnej prestávke od klubového trénovania teší.

"Oddýchol som si. Trávim na štadióne 8–9 hodín denne, som za túto robotu rád. Musíme si ju vážiť. Budem to pripomínať aj mojim zverencom,“ načrtol Országh.

Akým spôsobom to chce robiť? Obrazne povedané – kombináciou medu a biča.

"Mojich hráčov považujem za partnerov, nie za poddaných alebo niekoho, koho mám riadiť. Pravidlá sa musia rešpektovať, ale som otvorený tréner.

Nemám problém si s niekým pokecať. Vyžadujem od hráčov vzájomnú komunikáciu. Možno im vadí spoluhráč alebo niečo iné. Keď to však nevieme, nedokážeme nájsť riešenie,“ odkázal zverencom Országh.

Má pre nich však aj ešte jednu dôležitú správu. O neľahkej príprave na novú sezónu. Práve tá rozhoduje o tom, komu v kritických momentoch sezóny dôjde para.

Litvínov ju bude potrebovať, ak sa chce vrátiť do bojov o majstrovský titul. Naplniť tento cieľ by mali pomôcť aj nová posila Denis Godla či skúsený 41-ročný Viktor Hübl , ktorý predĺžil zmluvu.

"Dnes už nie je hokej o tom, že si odmakáte tréning a padla. Je to celodenný proces. Dotvárajú ho jedlo, regenerácia, spánok. Chlapci si musia uvedomiť, že ich živí telo. Potrebujú ho.

Ak nebude dobre pripravené, pôjde výkonnostne dolu a prídu o robotu. A v dnešnej dobe by mal byť každý rád, že ju má a môže pôsobiť v profesionálnom športe,“ uzavrel Országh.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Országh #Denis Godla #HC Verva Litvínov