Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Žigeer, Žigeeer! To som si mohol odpustiť, spomína komentátorská legenda

A posielame Švédov!...do boja o tretie miesto... Žigeeer, Žigeeer. Ale pán rozhodca, to bol faul! Ži-go si naj-lep-ší. Pamätáte si na tieto výroky a mnohé ďalšie z úst Stanislava Štefánika, komentátora zápasov majstrovstiev sveta v Göteborgu?

07.04.2020 13:26
Miroslav Šatan Foto:
Miroslav Šatan na čele zlatého vláčika po finálovom víťazstve nad Ruskom v Göteborgu.
debata (2)

Televízni diváci si ich pripomenuli v posledných dňoch v rámci záznamov z kľúčových zápasov slovenského mužstva na svetovom šampionáte pred 18 rokmi, ktorý sa skončil ziskom zlatých medailí pre mužstvo trénera Jána Filca.

No a na šampionát si prostredníctvom Olympijského podcastu zaspomínal aj samotný komentátor Štefánik.

Legendárny hlas priznal, že zápasy zlatej jazdy videl vôbec prvýkrát od pamätného turnaja.

„Keď sa povie Göteborg, ako prvý mi napadne okamih, keď ma už nebohý kolega Miloš Kováč ponúkal vypiť si domácu slivovičku. Som abstinent, no aj tak skúšal na mňa všetko. Neúspešne. Povedal som mu, že vypijem si s ním vtedy, keď budeme majstrami sveta. V tom čase sme postupovali len z B-kategórie či začínali v A-čku, tak som to bral ako sci-fi. No a o pár rokov neskôr sa to zmenilo na realitu. Tak som si s ním s radosťou vypil, hoci, potom mi bolo zle,“ povedal Štefánik v Olympijskom podcaste.

A spomenul aj samotné komentovanie zápasov. Napríklad po štvrťfinálovom zápase s Kanadou zľudovel jeho povzdych: Žigeeeer, Žigeeer. Venoval ho brankárovi Jeanovi-Sébastienovi Giguèrovi, ktorý slovenských strelcov neraz privádzal do zúfalstva.

„Teraz sa za to trochu aj hanbím. Tento tón a pospevovanie sa robí vtedy, keď si chceme z niekoho urobiť posmech. Ale tak som to vôbec nemyslel. Komentátor by mal byť objektívny a nemal sa tešiť z neúspechu súpera, ale to boli také emócie. Ovládli ma. Mohli sme dosiahnuť obrovský úspech, tak som povolil trochu z objektivity a vžil sa do kože fanúšika. Nerozkazoval mi rozum, ale srdce.“

Toto bol len zlomok zo spomienok Stanislava Štefánika na zlatý Göteborg. V Olympijskom podcaste prezradil aj odpovede na otázky:

  • Prečo necestoval do Göteborgu od začiatku turnaja?
  • Aký mal vzťah s dnes už nebohým Milošom Kováčom?
  • Ako vnímal silu slovenského mužstva?
  • Prečo vníma semifinálový zápas so Švédskom za vrchol turnaja a uprednostňuje

ho pred finále s Ruskom?

Celý si ho môžete vypočuť TU

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2002 #Stanislav Štefánik