Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zostáva 60 minút, potom si dám pivo. Hádam nebudem zapíjať zostup

Všetko alebo nič. Príslušnosť k českej hokejovej elite alebo odchod s nálepkou druholigový. Brankár Litvínova Jaroslav Janus (30) má v piatok pred sebou jeden z najdôležitejších zápasov v živote. V priamom súboji proti Kladnu môže svojmu tímu pomôcť zachrániť extraligu.

06.03.2020 07:00
Janus Foto: ,
Brankára Litvínova Jaroslava Janusa čaká jeden z najdôležitejších duelov kariéry.
debata

„Práve som sa vrátil z tréningu a pred arénou som zbadal 200-metrový rad fanúšikov, ktorí čakali na vstupenky. Toto som tu ešte nezažil,“ vraví slovenský reprezentant.

Boli by ste radšej, keby v poslednom zápase sezóny už o nič nešlo?

Vždy o niečo ide. Žiaľ, vyšlo to tak, že piatkové stretnutie bude mimoriadne dôležité. Pripravili sme sa naň najlepšie, ako sa dá. Dúfam, že to zvládneme.

Môže sa vôbec hokejista na duel o všetko tešiť?

Pochopiteľne, iné by to bolo, keby sme hrali siedme finále. Ale aj na tento zápas sa teším, bude to moja premiérová skúsenosť – nič podobné som v kariére nezažil. V januári som prvýkrát v živote nastúpil na stretnutie pod holým nebom a mal som z toho dobrý pocit.

Máte ho aj teraz?

Sú to skôr zmiešané myšlienky. Robím však všetko pre to, aby mi dôležitosť zápasu nekontrolovateľným spôsobom nevliezla do hlavy. Najhoršie, čo môžem urobiť, je, keď na to budem myslieť celý deň. To nechcem dopustiť.

Darí sa vám to?

Striedavo. Práve som sa vrátil z tréningu a pred arénou som zbadal 200-metrový rad fanúšikov, ktorí čakali na lístky. Toto som v Litvínove ešte nezažil. Celé mesto žije zápasom proti Kladnu. Nech už tu máme úvodné buly, potom to všetko opadne.

S čím ste sa v mužstve rozchádzali po poslednom tréningu?

Samozrejme, povzbudzujúce slová nemohli chýbať. Všetci vedia, o čo sa hrá. Nálada v kabíne je dobrá – tak ako počas celej sezóny – už len to potvrdiť na ľade.

Chvíľu sa špekulovalo, či nebudete hrať pred prázdnymi tribúnami. Viete si niečo také predstaviť?

Bolo by to zvláštne. Ale ak to má pomôcť, aby sa koronavírus ďalej nešíril, tak prečo nie. Viete, ako je to s výhodou domáceho prostredia a podporou fanúšikov – tí hokej žerú niekedy až príliš. Navyše, hráme proti tímu, ktorý nemá čo stratiť. Nebudeme to mať jednoduché.

Napísal vám krajan z Kladna Denis Godla nejakú esemesku?

A nielen to, dokonca sme si aj zavolali. Škoda, že je zranený a nebude môcť chytať. Skúšal to na mňa kadejako (smiech). Vravel mi: Jarino, nechaj to tak, veď v budúcej sezóne môžeš pokojne chytať za Kladno.

Váš súper má v tíme Jaromíra Jágra a hráči jeho kalibru sú v rozhodujúcich chvíľach nenahraditeľní…

Aj my máme v tíme kvalitu. Netvrdím, že sú to ďalší Jágrovia, ale rozhodne hokejisti, na ktorých sa dá spoľahnúť. Litvínov nestojí iba na jednom hráčovi. Patrí do extraligy a treba to potvrdiť.

Nedávno ste mi povedali, že Litvínov funguje ako jedna veľká família – tá v krízových momentoch drží pohromade. Bude to vašou výhodou?

Bodaj by. Stále platí, že sme rodinný klub. Do konca aktuálnej sezóny nám zostáva už iba šesťdesiat minút a potrebujeme zabrať, potiahnuť spolu za jeden koniec. Tak ako správna rodina.

Už viete, čo budete robiť po zápase?

Dúfam, že si ráno otvorím pivo.

Ale to bude zrejme závisieť od výsledku proti Kladnu…

Samozrejme, hádam nebudem zapíjať zostup (úsmev). Ale teraz vážne: neviem, čo budem robiť. V klube nám zatiaľ nič nepovedali, všetci sa sústredíme na posledné stretnutie v sezóne.

Tešíte sa, že je už takmer za vami?

To si povieme až po zápase. Nebol to jednoduchý rok, keď sa po väčšinu sezóny motáte na chvoste a viete, že bojujete o zotrvanie v súťaži, je to mentálne náročné. Ale všetko zlé je na niečo dobré. Raz z toho možno budem ťažiť.

Kladno poženie sviečková od Jágra

Mal to byť súboj Slovákov o prežitie. Napokon z neho nič nebude. Brankár Kladna Denis Godla je zranený a na zápas proti Janusovmu Litvínovu nenastúpi. Zatiaľ čo viaceré popredné české tímy dajú v poslednom kole základnej časti priestor aj dorastencom, pre posledných dvoch – Litvínov a Kladno – to bude hotové finále.

Zápas o holý život. Víťaz sa poberie s úsmevom na dovolenku, zdolaný detto. Ale s vedomím, že zlyhal.

Situácia je nasledovná: predposledný Litvínov aj posledné Kladno majú na chvoste tabuľky po 60 bodov. Je tak zrejmé, že tím, ktorý prehrá, sa s najvyššou súťažou minimálne na rok rozlúči.

Väčšinu sezóny strávil na samom dne Zlín, avšak po šnúre jedenástich duelov bez víťazstva sa tam pred koncom základnej časti ocitli Jaromír Jágr a spol. Aj keď situácia bude vyzerať pre klub, ktorý zaváha, beznádejne, nemusí to tak byť.

Zostúpiť môžu stále aj Pardubice. A to za predpokladu, že zlyhajú v Brne a Kladno uspeje v Litvínove gólom v predĺžení.

Dobrou správou pre Litvínov zostáva výhoda domáceho prostredia. Hrozilo mu totiž, že rozhodujúci duel odohrá bez divákov. Dôvodom je koronavírus.

Bezpečnostná rada štátu však v stredu rozhodla, že v Česku zatiaľ nie je dôvod obmedzovať športové, kultúrne či iné hromadné akcie. A tak sa – podľa Janusa – najlepší fanúšikovia v Česku na starý litvínovský štadión dostanú.

„Veru, atmosféra tu neraz pripomína zápasy v Premier League. Ľudia sedia blízko pri ľade. Nie je ich síce toľko ako na Old Trafforde – na zápasoch máme zväčša okolo 6500 fanúšikov – ale cirkus to je poriadny. V Litvínove máme staručkú halu, v ktorej sa všetko ozýva. Je tam neskutočný humbug,“ naznačil 30-ročný Bratislavčan.

Zápas o všetko budú sledovať aj v Kladne v hale na veľkoplošnej obrazovke. Prvých sto fanúšikov vraj dostane pred hokejom netradične tradičný predkrm – pivo a sviečkovú zadarmo. A ktovie, možno aj gólový dezert od Jaromíra Jágra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Janus #HC Verva Litvínov #HC Rytíři Kladno