Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V menej vyspelých krajinách nás stále považujú za veľmoc

V nadnárodnej hokejovej súťaži EBEL pôsobil v drese Fehérváru päť sezón. Ladislav Sikorčin (34) má s ligou, v ktorej má zastúpenie Rakúsko, Taliansko, Česko a Maďarsko, bohaté skúsenosti.

28.02.2020 05:00
Ladislav Sikorčin Foto: ,
Ladislav Sikorčin (vľavo) v drese maďarskej reprezentácie.
debata (3)

„V menej vyspelých hokejových krajinách nás stále považujú za veľmoc. Slovenský klub by akiste uvítali,“ vraví skúsený útočník.

Bol by vstup Bratislava Capitals do EBEL správnym krokom aj pre slovenský klub?

Je to zaujímavá cesta. Slovenský hokej sa bude môcť porovnávať. Veľa ľudí neraz rozmýšľa, ktoré kluby sú lepšie, takto to budú mať čierne na bielom. Rakúske mančafty, Bolzano, Znojmo, ale aj Fehervár, ktoré pricestujú do Bratislavy, budú oživením pre tamojších divákov. Napokon, derby proti Viedni môže byť veľmi zaujímavou konfrontáciou. Taký zápas by som si určite pozrel.

Aká je to súťaž?

Z roka na rok lepšia. Účinkovanie v EBEL považujem za svoje najlepšie hokejové roky – liga už vtedy mala úroveň (2011–2016). Mužstvá investujú do kádrov a zo sezóny na sezónu prichádzajú lepší hráči. Predovšetkým Kanaďania.

Hrá sa tam zámorský hokej?

Bez debaty. Okrem hráčov je tam aj veľa kanadských trénerov. Forsírujú svoju typickú hru – priamočiary a nátlakový hokej. Na Slovensku sa hrá oveľa technickejšie.

Spomenuli ste extraligu. Obstáli by slovenské kluby aj v EBEL?

Ťažko povedať. Sú to dva odlišné štýly. Zaujímalo by ma, ako by sa darilo napríklad Slovanu či Košiciam v konfrontácii s najlepšími rakúskymi tímami. Predpokladám však, že by sa uplatnili. Ak Bratislava Capitals napokon do súťaže vstúpi, vedenie klubu po čase zistí, akých hráčov potrebuje.

Už naznačilo, že sa bude spoliehať predovšetkým na Slovákov…

Znojmo je jediné mužstvo, ktoré si tam razí vlastnú cestu. Hrá klasický český hokej a ostatní s tým majú zväčša problém – je to niečo úplne iné, ako to, na čo sú zvyknutí. Napriek tomu Znojmo postúpilo do finále ligy iba raz. Som však presvedčený, že šikovní Slováci vyzrejú aj na tvrdých Kanaďanov.

Prečo potom slovenské tímy hľadajú posily v nižších zámorských súťažiach?

Lebo na ľade idú vždy na sto percent – veľa nerozmýšľajú, no dávajú do toho absolútne všetko. Pochopiteľne, že každý tréner chce mať v mužstve aj takýchto hráčov. Obzvlášť v play off sa to oplatí.

Čo môže priniesť do nadnárodnej súťaže slovenský klub?

V menej vyspelých hokejových krajinách Slovensko stále považujú za veľmoc. Okrem toho, do ligy im vstúpi ďalšie mužstvo z hlavného mesta s veľa obyvateľmi a krásnym štadiónom. Aj divácka kulisa môže byť zaujímavá. Všetky tieto pozitíva robia z Capitals veľmi atraktívny klub.

Môžu konkurovať aj finančne?

Salzburgu, Viedni a Klagenfurtu sa nevyrovná nikto. Finančne sú úplne niekde inde. Nevravím, že na ľade sú neprekonateľní, dajú sa zdolať, kedykoľvek ich môžu potrápiť, ale keď sa pozriete na výsledky z uplynulých sezón, zistíte, kto hrá prím. Sú to práve tieto tri kluby.

Takže rozpočet bude veľmi dôležitý…

Dnešný hokej je o peniazoch. Keď chceš hrať prvé husle, musíš investovať. Inak to nejde. Bratislavčania sa zároveň musia prispôsobiť novým podmienkam. A predovšetkým sa zamyslieť, ako a s kým chcú hrať.

Dnes pôsobíte v Újpeste v maďarsko-rumunskej Erste Liga. Môže sa porovnávať s EBEL?

Kdeže, v Rakúsku a okolí sa hrá oveľa kvalitnejšia súťaž. Donedávna u nás pôsobili Miškovec s MAC Budapešť, po ich odchode na Slovensko liga utrpela. Je však vyrovnanejšia, mužstvá cítia, že titul môže získať ktorékoľvek z nich a tak sa neustále snažia zlepšovať. Maďarský hokej sa zlepšuje. Tunajšia vláda do športu mohutne investuje – hokej nevynímajúc. Budujú sa tu nové arény, vznikajú hokejové akadémie. Idú po správnej ceste, ale potrvá ešte veľa rokov, kým sa posunú vyššie.

Budapešť s Miškovcom pôsobia v slovenskej extralige už druhý rok. Aký ohlas to má v Maďarsku?

Celý projekt vznikol za jediným účelom – aby maďarskí hráči hrali v kvalitnejšej súťaži a tento účel to splnilo. Mám informácie, že maďarská strana má veľký záujem na ďalšej spolupráci, investovala do nej veľa úsilia a nebude sa jej chcieť vzdať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EBEL #Fehérvár #Ladislav Sikorčin