Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Líder. Keď Chára povedal nie, aj manželky dostali zákaz

Jeho meno zostane navždy spojené s Bostonom Bruins. Svoje však odohral aj v národnom tíme. Napokon, zo svetových šampionátov 2000 a 2012 si priviezol strieborné medaily. Zatiaľ čo v Petrohrade bol Zdeno Chára stále iba začiatočník, v Helsinkách najväčšou osobnosťou tímu. Kapitánom, ktorého všetci rešpektovali.

11.02.2020 05:00
Zdeno Chára Foto: ,
Kapitán slovenských hokejistov Zdeno Chára po prehre vo finále MS 2012.
debata (9)

„Zdeno bol výnimočný už od juniorských čias – bol neobvykle vysoký a zohnať mu korčule bol kumšt. V Trenčíne ani v Sparte sa nepresadil, no keď odišiel za more, všetko sa na dobré obrátilo. Až tam sa ukázalo, že je to hráč svetového formátu,“ vraví o 42-ročnom obrancovi bývalý reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek (72).

Spočiatku o ňom mnohí pochybovali. Vy nie?

Poznal som sa s jeho otcom, o Zdenovi som tak viac počúval ako ho videl. Ale sám som bol zvedavý, čo si počne s 206 centimetrami. Zo začiatku nebol zladený, ale neskutočne na sebe zapracoval. Zrejme mu pomohli aj úzke severoamerické klziská. Na nich je akoby nepriechodný.

Na svetový šampionát 2012 pricestoval zranený, kluboví lekári mu príchod neodporúčali. Nemali ste pochybnosti o jeho nominácii?

Nemal som najmenší dôvod. Chára prišiel a zapojil sa do tréningu akoby sa nič nedialo. Nesťažoval sa. Od prvej chvíle bol veľkým lídrom, správal sa ako ozajstný kapitán. S Handzušom a Šatanom vytvorili skvelú partiu.

Tréner Vladimír Vůjtek taktiež spoliehal na... Foto: SITA, Marián Peiger
Chára Tréner Vladimír Vůjtek taktiež spoliehal na líderské danosti kapitána Zdena Cháru.

V príprave ste vyhrali iba jeden z ôsmich duelov. Bol jeho príchod z pohľadu neskoršieho – strieborného – úspechu rozhodujúci?

Jednoznačne. Pred začiatkom turnaja sme sa trápili, vyhrali sme až posledný prípravný zápas. Potom prišiel Chára a začali sa diať veci. V mužstve som ho mal dvakrát – aj na olympiáde v Soči. Chalani vždy šli za ním, Zdeno mal odjakživa veľkú autoritu. Z priemerných hráčov sa pri ňom stali počas dvoch týždňov veľkí hokejisti. To nedokáže hocikto.

Ako sa správa v kabíne?

Je to motivátor. Neustále burcuje kabínu. V Helsinkách dookola opakoval, že mužstvo na to má a na všetko, čo bolo zlé, musí zabudnúť. Veľmi dobre narába so sebavedomím mužstva.

Na verejnosti sa tvári vážne, je vôbec prístupný vtipom?

Ani nie. Všetko bral veľmi zodpovedne a túto vlastnosť nepriamo prenášal na kolektív. Netvrdím, že v kabíne vytváral napätie, to nie, ale vyžadoval zodpovednosť. Zdeno je puntičkár, všetko muselo fungovať podľa dohody pred zápasom. Taktika sa musela dodržiavať.

Kariéra Zdena Cháru v NHL vo fotografiách Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Zdeno Chára od príchodu do NHL patril k...

Krotil u mladších hráčov eufóriu?

Na semifinále proti Česku mali prísť manželky a priateľky, ale Chára povedal nie. Mal skúsenosti, vedel, že takáto návšteva by mohla mužstvo rozptýliť. Rodiny tak prišli až o dva dni. Na finále.

Nechali by ste si od neho aj poradiť?

Samozrejme. Veľa sme sa rozprávali, Chára, Šatan a Handzuš mali za sebou obrovské množstvo zápasov v NHL, bolo by chybou, keby sme im nenačúvali. Bavili sme sa nielen o spôsobe hry, ale aj o tom, koho ku komu postaviť. Rozumný tréner nemôže takéto kapacity v mužstve ignorovať.

Ak by ste mali poskladať najlepšiu päťku z hráčov, akých ste trénovali, Chára by v nej zrejme nechýbal…

To určite nie (úsmev). Bez debaty.

Čoskoro bude mať 43 rokov. Ako dlho ešte môže hrať v najlepšej súťaži na svete?

Týždeň čo týždeň mám možnosť sledovať 48-ročného Jaromíra Jágra. On na to jednoducho stále má. Pravda, NHL je iná liga ako česká, no napriek tomu si myslím, že Chára sezónu alebo dve ešte zvládne. Mix skúseností a jeho postavy mu na to dávajú všetky predpoklady.

Spomínali ste, že je detailista. Bol by úspešný aj v inom odvetví ako v hokeji?

Som presvedčený, že by prerazil aj v inom športe. Keď sa do niečoho zahryzne, tak to nakoniec dostane. Pokojne by uspel aj v kancelárii. Vždy sa zameriaval iba na tie najvyššie ciele.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #slovenskí hokejisti #Vladimír Vůjtek #Zdeno Chára #Boston Bruins