Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvadsiatka neprekvapila. Na Slovensku je všetko nastavené zle

Slovensko reprezentoval naposledy v roku 2014 na zimnej olympiáde v Soči. V cudzine legionárči od roku 2006. Dianie v slovenskom hokeji však sleduje a nebojí sa vyjadriť i kriticky.

10.01.2020 14:55
Tomáš Záborský Foto: ,
Tomáš Záborský reprezentoval Slovensko naposledy na olympiáde 2014 v Soči.
debata (18)

Tomáš Záborský už ôsmu sezónu (s dvoma prestávkami) pôsobí vo fínskej Liige. Je najproduktívnejší hráč tímu SaiPa, v súťaži má na konte viac bodov iba päť korčuliarov.

Skúsený 32-ročný krídelník si vybudoval na severe Európy reputáciu. Je tretí najlepší strelec v historických tabuľkách legionárov vo Fínsku, na lídra stráca len 39 gólov.

Záborský sleduje dianie v Tipsport Lige, hrá fantasy ligu a komunikuje aj s trénerom Trenčína Jánom Pardavým. Pozornosti šikovného strelca neušlo ani účinkovanie slovenskej reprezentácie do 20 rokov na nedávnom svetovom šampionáte.

"Sledoval som, hoci iba útržkovito. Neprekvapuje ma, že dopadli a hrali zle. Na Slovensku je všetko zle nastavené. Od mládeže cez dorast až po juniorku. Pokiaľ sa to nezmení, nemáme proti mocnostiam šancu.

Mladí chalani dostávajú v tejto sezóne trošku viac šancu medzi mužmi, ale pokiaľ nebudú hrať významné role, nezlepší sa to. Okrem toho, bývalí hráči by mali byť pri mládeži, aby ju naučili korčuľovať a motivovať hrať hokej a nie, že trénujú hneď dorast a mužov,“ povedal Záborský pre Denník Šport.

Odborníci vidia okrem iného problém aj v tom, že na Slovensku sa od najnižších vekových kategórií hrá na výsledky. Tomáš Záborský súhlasí:

"Tréneri chcú ísť na Slovensku za výsledkami od malých detí. Sú schopní striedať jeden a pol päťky celý zápas, aby vyhrali. Vo Fínsku točia aj v deviatej triede a doraste štyri päťky.

Nikdy neviete, či hráč, ktorý bol v dvanástich rokoch najlepší, nemôže byť v pätnástich najhorší a naopak.“

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Záborský #slovenskí hokejisti do 20 rokov #Liiga #SaiPa #slovenský hokej