Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokeja mám dosť. Na Xboxe som futbalista

Nemecké mesto Düsseldorf. Otvorené nebo a viac ako 32-tisíc ľudí na futbalovom štadióne. České hokejové kluby Litvínov a Sparta Praha (2:3) odohrali počas víkendu Open air zápas pred rekordnou návštevou.

10.01.2020 09:00
Jaroslav Janus Foto: ,
Jaroslav Janus.
debata

Spod masky všetko pozorne sledoval brankár Jaroslav Janus (30). „Tí, ktorí si duel pod otvorenou strechou niekedy vyskúšali, by do toho šli každý rok,“ vraví slovenský reprezentant.

Aký to bol pocit, keď počas predzápasu nemeckých mužstiev lialo?

Zvláštny. Ešte aj počas cesty autobusom pršalo. Všetko bolo pre mňa nové, vravel som si, nech to už prestane. Ale aj keby nie, prežil by som. Veď hrať pod holým nebom sa pošťastí možno raz za život. A väčšine hokejistov vôbec. Naposledy som chytal pod dažďovými kvapkami na štadióne v Sabinove ešte ako dieťa. V Düsseldorfe sa napokon počasie umúdrilo.

Je z pohľadu brankára rozdiel hrať na zimnom štadióne a pod otvorenou strechou?

Určite áno. Mal som pocit, že v niektorých častiach klziska bolo šero. Naviac, tentoraz boli na štadióne priesvitné mantinely, na čo som tiež nebol zvyknutý. Problém som mal aj s výberom miesta v bránke – po niektorých zákrokoch som chcel ísť k žŕdke, ale nevedel som ju nájsť. Ťažšie sa mi orientovalo.

Chýbala vám istota?

Zo začiatku zrejme áno. Postupne som si zvykol. Všetko bolo nové, ale zároveň krásne.

Zima vám neprekážala?

Na konci druhej tretiny áno. Bol som však neustále v akcii a vnímal som ju predovšetkým počas prerušenej hry. Nad ľadom pofukovalo a cítil som to. Ale ak by mrzlo, bolo by to oveľa horšie.

Aký bol ľad?

Gólmani si ho vždy pred tretinou rozkorčuľujú. Jeho kvalitu neriešime ako napríklad útočníci. Okrem toho, plocha bola konečne bez reklám a to sa mi veru páčilo.

Jaroslav Janus. Foto: SITA, Marek Mrvis
Janus Jaroslav Janus.

Našlo sa na futbalovom štadióne aj nejaké hokejové pozitívum?

Tých 32-tisíc ľudí. Za súperovou bránkou bola stena s našimi fanúšikmi, akú môžete vidieť na Südtribune – Vestfálskom štadióne futbalovej Borussie Dortmund. Za chrbtom som mal zasa priaznivcov Sparty. Fankluby sa neustále prekrikovali. Tí, ktorí si zápas pod holým nebom niekedy vyskúšali, by do toho šli každý rok. Pre mňa to bol zážitok na celý život.

Bolo fanúšikov počuť rovnako ako v hale?

Na krytom štadióne je väčší randál. Obzvlášť u nás v Litvínove.

Vraví sa, že vaši priaznivci sú najlepší v Česku…

Ihneď sa pod to podpíšem. Atmosféra na našom štadióne mi pripomína zápasy v Premier League. Ľudia sedia blízko pri ľade. Nie je ich síce toľko ako na Old Trafforde – na zápasoch máme zväčša okolo 6500 fanúšikov – ale cirkus to je poriadny. V Litvínove máme staručkú halu, v ktorej sa všetko ozýva. Je tam neskutočný humbug. Pochopiteľne, musí sa vyhrávať a to sa nám teraz veľmi nedarí (smiech).

Spoznávajú vás ľudia aj na ulici?

Ale áno. Je to najmenšie extraligové mesto v Česku – má iba 27-tisíc obyvateľov – každý sleduje hokej. Okrem neho v Litvínove nie je čo robiť.

Nie je to príliš atraktívne mesto pre ľudí, ktorí si chcú užívať život. Ako tam trávite voľný čas?

Moja práca je trošku špecifická. Keď sa darí na ľade, všade mi je super. Okrem toho, Praha je len na skok odtiaľto. Voľného času však veľa nemám, tréning sa mi končí zväčša o druhej, po krátkom odpočinku občas zájdem do kina, alebo si zahrám Xbox.

Aj hokej?

Kďeže, toho mám dosť aj v reálnom živote. Pustím si skôr futbal. Mám ho v krvi. Odmalička som jeho veľký fanúšik, za rodné Jarovnice som dokonca kedysi hrával.

Vybehnete občas aj na futbalový štadión?

Bol som na lige v neďalekých Tepliciach. Ale láka ma predovšetkým európsky futbal – nenechal som si ujsť ani posledné finále Ligy majstrov v Madride. S kamarátmi som naživo videl aj pár zápasov Premier League – špeciálne duely, v ktorých chytal Petr Čech, som si vychutnal.

Jaroslav Janus v drese Vervy Litvínov. Foto: Profimedia
janus hokej Jaroslav Janus v drese Vervy Litvínov.

Máte aj obľúbený tím?

Nemám. Jediné, čo si vždy prajem, je, aby padlo veľa gólov. Azda si tým ako brankár, ktorý im na ľade zabraňuje, niečo kompenzujem.

V kariére ste si vyskúšali zámorie, Slovan i Spartu. V čom je Litvínov špecifický?

V prvom rade – je to rodinný klub, kde sú oveľa bližšie vzťahy ako vo väčšine iných tímov. Občas je to až na škodu.

Prečo?

Lebo tu máme dobrý tím a nedokážeme z neho vymačkať to najlepšie. S ľuďmi sa tu jedná opatrne aj vtedy, kedy by to chcelo azda aj ráznejšie riešenie. Sme ako rodina, v ktorej sa neradi hovoria nepekné veci.

Litvínov je v tabuľke trinásty, veríte ešte v play off?

Samozrejme, flintu do žita nehádžem. Nesmieme však rozdávať body ako na bežiacom páse. Predovšetkým v domácich zápasoch musíme vždy zabrať naplno. Herne, ale aj výsledkovo.

Z Česka neraz odchádzajú brankári do KHL, ale aj NHL. Snívate o veľkom prestupe?

Otvorený som všetkému. V budúcnosti by som si rád vyskúšal aj inú súťaž. Ak bude mať niekto záujem, poteší ma to.

Kto by to mal byť?

Pochopiteľne, že do NHL chce ísť každý, len miest na súpiskách tímov je tam akosi pomenej. Spolu s KHL sú to najlepšie ligy na svete. Ale aj inde sa hrá vynikajúci hokej – už ani o nemeckej súťaži nikto nepovie, že je zlá. Avšak teraz počas sezóny nič iné okrem zápasov Litvínova neriešim.

Pred necelým týždňom vyvrcholil v Česku šampionát hráčov do 20 rokov. Sledovali ste ho?

Isteže. Keď hrajú naši, spravidla si takúto príležitosť nenechám ujsť.

Spomenuli ste si na úspešné ťaženie spred desiatich rokov?

Medzi prestávkami dokonca vysielali fragmenty z našich zápasov. S chlapcami z vtedajšieho tímu sme si vymenili aj pár sms. Celkom sme sa na tom zabávali.

==== Súčasná dvadsiatka na turnaji vyhorela. Aj vás sklamalo jej vystúpenie? ====
Priznávam, že z jej účinkovania som nadšený nebol. Ale ten, kto sa na zápasy pozeral, musí uznať, že každý súper bol lepší. Dokonca aj s Kazachmi sme hrali vyrovnaný duel. Slovensko má síce pár šikovných chlapcov, ale Kanada má taký celý tím. Naviac, na šampionáte treba hrať obetavo – pozrite sa na Američanov, aj keď viedli tesne pred koncom nad Rusmi 3:1, hádzali sa hlavami do striel.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Hockey Open Air 2020 ⚫️

Príspevok, ktorý zdieľa Jaroslav Janus (@jay_janus),

U Slovákov vám to chýbalo?

Áno. Okrem toho bolo všetko akési pomalé a na náhodu. Vyrušovalo ma aj veľa nepresných prihrávok.

Upadol mládežnícky hokej za uplynulých desať rokov?

Zrejme áno. Ale majstrovstvá sveta nie sú jediným ukazovateľom. Ak by dvadsiatkári nedajbože o rok vypadli, v béčku by asi dominovali. Medzi elitou sú však veľmi silné mančafty a v porovnaní s nimi nám ušiel vlak.

Na jeseň ste oslávili okrúhlu 30-ku? Zablúdia už občas vaše myšlienky na život po kariére?

Občas sa mi to stane. Verím však, že pred sebou mám ešte niekoľko úspešných rokov a nechcem sa rozptyľovať podobnými myšlienkami. Ale áno, letí to. Veď ešte nedávno som bol len brankárskym benjamínkom.

Uvažujete niekedy aj nad tým, ako ten čas rýchlo letí?

Veru. Letí na ľade, ale aj mimo neho. Práve teraz odchádza môj 17-ročný spoluhráč z Litvínova Jan Myšák do zámoria. V tej súvislosti som sa zamyslel nad vlastnými začiatkami, keď som do Ameriky odchádzal ja. Tiež som mal sedemnásť. Nuž, bolo to dávno. Ale podstatné je, že som zdravý a stále môžem chytať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Janus #HC Verva Litvínov