Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanada rozdrvila obhajcu. Do finále po dráme aj Rusi

Prvými finalistami majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov v Česku sa stali ruskí hokejisti. V sobotňajšom semifinále zdolali Švédov 5:4 po predĺžení. O triumfe v dramatickom dueli v Ostrave rozhodol v 64. minúte Ivan Morozov. Vo finále ich čaká Kanada. Boj o zlato je na programe v nedeľu od 19.00 h, súboj o bronz odštartuje o štyri hodiny skôr.

04.01.2020 13:36 , aktualizované: 21:38
Kanadskí hokejisti Foto: ,
Kanadskí hokejisti schladili Fínov štyrmi gólmi už v úvodnej tretine semifinále.
debata

Prvý semifinálový duel priniesol veľmi zaujímavý hokej a už v úvodnej tretine aj päť gólov. Severania sa ujali vedenia už po 16 sekundách, keď po buly presadil tvrdou strelou Sandin. Potom však prišli chvíle „zbornej“, ktorá otočila v dvoch presilovkách.

Najprv sa v 2. minúte presadil švihom z pravého kruhu Morozov a po treste 5+DKZ pre Höglandera za napadnutie hlavy a krku aj Chovanov. Rusi mali navrch a vytvorili si ešte niekoľko ďalších šancí. Jednu z nich premenil v 13. minúte Morozov po chybe brankára Alnefelta.

O dve minúty neskôr si zahrali v početnej výhode aj Švédi a i oni ju využili, z vrcholu ľavého kruhu namieril presne Fagemo – 2:3.

Rusi mohli ísť do dvojgólového vedenia hneď v úvode druhého dejstva, Alnefeltovi sa odrazil puk smerom do siete, no švédsky brankár predviedol rýchly reflex a stihol ho vyraziť. V 27. minúte sa zase predviedol Askarov, keď si poradil s dorážkou Pašiča i samostatným prienikom Henrikssona.

Švédom sa podarilo vyrovnať o päť minút neskôr pri presilovke, delovkou od modrej sa presadil Fagemo. V závere tretiny mohli ísť opäť do vedenia Rusi, no Alnefelt bol proti a hokejkou vyrazil Marčenkovu strelu, ktoré mierila do odkrytej bránky.

Nerozhodný stav zlomili v ďalšej početnej výhode Švédi, keď Lundkvist v 45. minúte prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste – 4:3. „Zborná“ následne vymenila brankára a medzi tri žŕdky sa postavil Miftachov. Prešli len štyri minúty a opäť bolo vyrovnané.

Sokolov si vymenil puk s Chovanovom a z ľavej strany z veľkého uhla prekvapil Alnefelta. V ďalšom priebehu už gól nepadol a tak dramatický duel vyústil do predĺženia. V ňom rozhodol o triumfe a postupe Ruska Morozov.

MS hokejistov do 20 rokov

SEMIFINÁLE

Švédsko – Rusko 4:5 pp (2:3, 1:0, 1:1 – 0:1)
Góly: 1. Sandin (D. Gustafsson), 15. Fagemo (Lundkvist, Sandin), 32. Sandin (Fagemo, Nassen), 45. Lundkvist (Sandin, Nassen) – 4. Morozov (Podkolzin, Dorofejev), 6. Chovanov (Alexandrov, Denisenko), 13. Sokolov, 49. Sokolov (Chovanov), 64. Morozov (Podkozlin, Voronkov). Rozhodcovia: Lawrence (Kan.), Vikman (Fín.) – Hägerström (Fín.), Huseby (Kan.), vylúčení: 5:4 na 2 min, navyše: Höglander 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku – Chovanov 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 3:2, oslabenia: 0:0, 8693 divákov.

Švédsko: Alnefelt – Söderström, Sandin, Lundkvist, Ginning, Broberg, Björnfot, Norlinder – Fagemo, D. Gustafsson, Höglander – Berggren, Bäck, Pašič – Holtz, Henriksson, Raymond – H. Gustafsson, Öberg, Nässén – Eriksson
Rusko: Askarov (45. Miftachov) – Romanov, Galeňuk, Pylenkov, Zamula, Misjul, Žuravljov, Malyšev – Denisenko, Chovanov, Sokolov – Dorofejev, Morozov, Alexandrov – Marčenko, Voronkov, Podkolzin – Rtiščev, Kruglov, Sorkin – Grošev

Kanadskí hokejisti si v druhom semifinále poradili s obhajcami trofeje z Fínska 5:0, keď už v 4. minúte viedli 3:0. Ofenzívnu silu „javorových listov“ podporil výborným výkonom brankár Joel Hofer, ktorý chytil všetkých 32 striel „Suomi“.

Kanaďania mali raketový vstup do zápasu a už v 4. minúte viedli 3:0, za prvú päťminútovku vystrelili na Annunena až 11-krát. Úvodný gól strelil v 2. minúte z ľavého kruhu McMichael, po druhom z hokejky Lafrenierea si fínsky tréner zobral oddychový čas, no jeho zverencom veľmi nepomohol.

O 50 sekúnd neskôr si totiž Drysdale stiahol kľučkou puk na stred ihriska, zbavil sa obrancu a švihom pridal tretí gól. Kanaďania ich dali v priebehu 2:07 min. Obhajcovia trofeje sa dostali k väčšej šanci až v 9. minúte, no Puistola zblízka netrafil a Erholtzov pokus spomedzi kruhov vyrazil Hofer.

V 15. minúte pridali Kanaďania štvrtý gól, keď Annunen neudržal puk a Dellandrea ho dorazil do siete. Fíni mohli znížiť v závere tretiny pri presilovke, ale Puistola ani Oden nepretlačili puk za Hofera.

Ten predvádzal dobrý výkon aj v druhej tretine, keď sa hra trochu vyrovnala a „Suomi“ si vypracovali niekoľko gólových možností. Tanus, Puistola či Erholtz si však vylámali zuby na brankárovi „javorových listov“.

Aj Kanada mala šance a jednu aj premenila. Od 37. minúty hrala vôbec prvú presilovku v zápase a dokázala ju využiť, Addison prihral na ľavú stranu Lafernierovi, ktorý namieril presne z vrcholu kruhu – 5:0.

Fíni sa snažili aspoň o čestný gól a v 45. minúte boli opäť veľmi blízko, keď Honkova strela prepadla Hoferovi za chrbát a puk sa kĺzal pred bránkovou čiarou, no fínski útočníci ho nestačili za ňu doraziť.

Po rýchlostnom súboji kapitánov Thomsona s Haytonom obaja narazili na mantinel a kanadský líder zamieril s bolestivou grimasou do šatne. V ďalší minútach tempo hry upadlo a za rozhodnutého stavu sa už len dohrávalo.

Hofer sa v 57. minúte blysol ďalšími výbornými zákrokmi po strele Hatakku a bleskovej dorážke Aku Rätyho. Kanaďania mohli zveľadiť skóre v záverečnej presilovke, ale s ich šancami si poradil Annunen.

MS hokejistov do 20 rokov

SEMIFINÁLE

Kanada – Fínsko 5:0 (4:0, 1:0, 0:0)
Góly: 2. McMichael (Dudas), 4. Lafernier (Foote, Hayton), 4. Drysdale (Lavoie, Byfield), 15. Dellandrea (Dudas, McMichael), 38. Lafernier (Addison, Hayton). Rozhodcovia: MacFarlane (USA), Morozov (Rus.) – Lederer (ČR), Obwegeser (Švaj.), vylúčení: 2:2 na 2 min, navyše: Ranta 10 min za nešportové správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 8693 divákov.

Kanada: Hofer – Drysdale, Bernard-Docker, Smith, McIsaac, Addison, Bahl – Lafreniere, Hayton, Foote – Foudy, Veleno, Cozens – McMichael, Dellandrea, Dudas – Byfield, Thomas, Lavoie – Mercer
Fínsko: Annunen – Nousiainen, Thomson, Hatakka, Heinola, Utunen, Kokkonen, Seppälä, Honka – Maccelli, Petmala, Erholtz – Puistola, Tanus, Oden – Ak. Räty, Saarela, Killinen – Aa. Räty, Ranta

Kazašskí hokejisti zvíťazili v druhom zápase o záchranu v Ostrave nad Nemeckom 4:1. Sériu hranú na dve víťazstvá vyrovnali na 1:1. Rozhodujúci duel je na programe v nedeľu od 11.00 h.

O záchranu, 2. zápas /na dve víťazstvá/
Kazachstan – Nemecko 4:1 (1:0, 1:0, 2:1), stav série 1:1
Góly: 5. a 42. Alexandrov, 26. Bojko, 57. Chaporov – 59. Schinko

Kazakhstan vs. Germany (R2) - 2020 IIHF World Junior Championship from IIHF on Vimeo.

Nedeľňajší program

finále: Kanada – Rusko (19.00)
o 3. miesto: Švédsko – Fínsko (15.00)
o záchranu – tretí zápas (hrá sa na dve víťazstvá): Nemecko – Kazachstan (11.00, stav série: 1:1)

debata chyba
Viac na túto tému: #MS hokejistov do 20 rokov