Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Doping v Rusku? Vinníci musia byť potrestaní

Už zrejme nikdy sa na ľade nezíde v jednom útoku toľko talentu a hokejovej kvality. Formácia Kasatanov, Fetisov - Krutov, Larionov, Makarov je dodnes považovaná za najlepšiu v dejinách. Posledne menovaný člen veľkej päťky je s podobnými vyhláseniami opatrný.

30.12.2019 05:00
Makarov, Šatan, Foto: ,
Šéf slovenského hokeja Miroslav Šatan (vľavo) a legendárny Sergej Makarov otvorili mládežnícky turnaj v Bratislave slávnostným buly.
debata (10)

„Každá generácia mala a má svoje hviezdy. Pred nami to boli Michajlov, Petrov, Charlamov, teraz sú to Ovečkin, Malkin či Daciuk. Určiť najlepšiu zostavu histórie je veľmi ťažké,“ tvrdí Sergej Makarov.

Systém sa zmenil

Legendárny útočník počas víkendu navštívil Bratislavu, kde sa konal mládežnícky turnaj hráčov do 14 rokov. Okrem domáceho Slovana sa na podujatí predstavili talenty z CSKA Moskva, SKA Petrohrad, Sparty Praha či Dukly Jihlava.

Legendárny Sergej Makarov bol počas víkendu v... Foto: SITA, Branislav Bibel
Sergej Makarov Legendárny Sergej Makarov bol počas víkendu v Bratislave a podelil sa o názory.

„V Rusku sa venujem práci s mládežou. So Slovenským zväzom ľadového hokeja a jeho prezidentom Miroslavom Šatanom máme veľmi dobré vzťahy. Navzájom pozývame mládežnícke tímy na turnaje, spolupráca zatiaľ funguje veľmi dobre,“ pochvaľuje si dvojnásobný olympijský šampión a sedemnásobný majster sveta.

Hoci o mesiac oslávi 62. narodeniny, ešte nedávno sa aktívne preháňal po ľade. Stopku mu vystavili lekári. „Odporučili mi, aby som hokej vzhľadom na zranenia z minulosti obmedzil. Už teraz mi to chýba,“ vraví s úsmevom.

Za jeho éry žal sovietsky hokej jeden úspech za druhým, teraz sa zborná presadzuje len sporadicky. Dôvod je podľa Makarova jednoduchý.

Miroslav Šatan (vľavo) a Sergej Makarov... Foto: SITA, Branislav Bibel
Miroslav Šatan, Sergej Makarov Miroslav Šatan (vľavo) a Sergej Makarov vhadzujú čestné buly.

„Naša partia hrala za CSKA takmer desať rokov. Dokonale sme sa poznali – na ľade i mimo neho. Teraz je to iné. Do ruských klubov v KHL neustále prichádzajú noví hráči – domáci i zahraniční. Zloženie formácií sa mení, hráči si musia zvykať na nových spoluhráčov,“ mieni Makarov.

Najlepší nováčik NHL zo sezóny 1989/90 pozorne sleduje aj juniorské MS v Česku. Ruským mladíkom nevyšiel vstup do šampionátu, keď v prvom zápase nestačili na domáci výber. V sobotu si však napravili reputáciu jasným triumfom nad Kanadou.

„Juniori nehrajú tak kolektívne ako sme hrávali my. Prevláda individuálna snaha, chcú sa ukázať skautom. Na druhej strane, mládežnícky hokej sa mi páči – je rýchly a dynamický,“ tvrdí.

Ruský šport sa už niekoľko rokov zmieta v dopingovej afére. Podľa najnovšieho trestu nebudú môcť športovci zbornej súťažiť na vrcholných podujatiach pod vlastnou vlajkou ďalšie štyri roky.

„Sledujem noviny a správy, v tomto smere som len fanúšik. Treba zistiť, kto je za to zodpovedný a vinníkov potrestať. Rozhodne však odmietam kolektívnu vinu,“ zdôrazňuje Makarov.

Čakanie na úspech

Medzi fanúšikov legendárnej formácie patril aj Miroslav Šatan. Šéf slovenského hokeja si pamätá najmä domáci šampionát v roku 1985.

„Famózny útok, súčasťou ktorého bol aj pán Makarov, sme sledovali ako deti. Rusi vtedy vyhrávali, čo sa dalo. Na MS 1985 uspeli naši a inšpirovali tým celú generáciu. Ostatné šampionáty v tej dobe však patrili Rusom. Boli svetová supertrieda a veľa mladých hokejistov sa na nich chcelo podobať,“ vraví Šatan.

Bývalý kapitán slovenskej reprezentácie si proti členom veľkej päťky zahral. Stihol to na začiatku kariéry v zámorí.

„Obdivovali sme ich kombinačnú hru, ktorú v tej dobe produkovali a ktorú len málokto vedel napodobniť. Mal som tú česť, že na začiatku kariéry v NHL som si zahral proti Fetisovovi s Kasatonovom. Vždy som voči nim prechovával obdiv a rešpekt,“ vraví.

Prezident SZĽH sa krátko obzrel aj za končiacim sa rokom 2019. „Rok sa niesol v znamení domácich MS. Hoci ohlasy na hru boli pozitívne, opäť sme nedosiahli výsledok, aký by sme si predstavovali,“ priznáva Šatan.

V roku 2020 čakajú Slovákov dva vrcholy – svetový šampionát vo Švajčiarsku a olympijská kvalifikácia, ktorú odohrajú zverenci Craiga Ramsayho v domácom prostredí.

„Bude to zaujímavý rok. Už dlhší čas máme problém niečo nazvať úspechom. Preto by som bol rád, ak by sme to mohli urobiť v roku 2020. Či už to bude prienik do play off MS alebo postup z olympijskej kvalifikácie. Ideálne by bolo, ak by nám vyšli oba turnaje,“ želá si Šatan.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan #Sergej Makarov