Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Predtým nadávky, teraz mi fandia. Hokej je plný paradoxov

Hoci podľa kvality mužstva mali byť jasnými lídrami Slovenskej hokejovej ligy, zatiaľ to tak nie je. Bratislavskí Capitals v stredu padli v Martine a prvé miesto v tabuľke druhej najvyššej súťaže museli prepustiť Topoľčanom.

13.12.2019 07:50
debata
Marek Slovák (85) i jeho spoluhráči vyšli proti... Foto: TASR, Dušan Hein
Marek Slovák Marek Slovák (85) i jeho spoluhráči vyšli proti Zvolenu strelecky naprázdno.

Hosťom z hlavného mesta nepomohol ani hetrik Mareka Slováka (31). „Všetci sa chcú proti nám vytiahnuť, hrajú na maximum. Musíme byť neustále v strehu,“ vraví šikovný útočník. S 18 gólmi a 26 asistenciami v 26 zápasoch je najproduktívnejším hráčom SHL.

Zodpovedá postavenie v tabuľke predsezónnym ambíciám?

Z tímového hľadiska to nie je ideálne. Všetci vieme, že to môže byť lepšie. Predstavovali sme si, že v decembri budeme v tabuľke na inej pozícii. Play off sa blíži a jednoznačne chceme dosiahnuť to, prečo sme sem všetci prišli.

Štart do sezóny ste mali excelentný, ale za posledný mesiac prišli štyri prehry. Doľahla na vás kríza?

Nehovoril by som o kríze. Hokej sa nedá hrať stále na vrchole. Skôr či neskôr prídu pády či útlmy. Nesmieme si to pripúšťať, naopak, potrebujeme sa nastaviť na víťazstvá. Chýba nám konzistentnosť.

Chutí hetrik menej, ak z toho nie je víťazstvo?

Samozrejme. Za stavu 1:3 sme to dotiahli na 3:3 a boli sme na koni. Avšak namiesto toho, aby sme využili momentum, dostali sme zbytočný gól. Skúsené mužstvo ako to naše si nesmie dovoliť podobné zaváhania.

Prekvapila vás kvalita súperov?

V Topoľčanoch sa formuje káder tri roky, v posledných dvoch sezónach odohrali vždy dobré play off. Nie je náhoda, že sú tam, kde sú. V dnešnej dobe už každý vie korčuľovať či narábať s pukom. Proti nám sa chcú všetci vytiahnuť, hrajú na hranici možností. Verím, že pred play off sa naša herná tvár ustáli, zlepší a budeme pripravení na rozhodujúcu časť sezóny.

Aké podmienky máte v Bratislave? Dajú sa porovnať s tými, ktoré ste zažili v extralige?

Podmienky sú nastavené podľa toho, že v tíme je väčšina bývalých extraligových hráčov. V tomto smere sa nikto z nás nemôže na nič sťažovať. Nevidím žiadny výrazný rozdiel v porovnaní s najvyššou súťažou.

Marek Slovák (v pozadí) v drese Bratislavy... Foto: SITA, Jana Birošová
Marek Slovák Marek Slovák (v pozadí) v drese Bratislavy Capitals.

Ten je však v návštevnosti. V Nitre ste boli zvyknutí na tisícové návštevy a búrlivú atmosféru, v Bratislave vás podporuje pár stovák ľudí. Chýba vám to?

Samozrejme, že chýba. Som typ hráča, ktorý potrebuje emócie i zvýšenú tepovú frekvenciu. Ľudia v Nitre mi to dokázali dať, naštartovali vás. Čakali sme, že sa bude na nás chodiť pozerať viac ľudí, ale taký je život.

V extralige ste neboli obľúbencom všetkých fanúšikov, v Banskej Bystrici vás aj rasisticky urážali. Deje sa takéto niečo aj v SHL?

Nie, táto súťaž je pokojnejšia. Skvelý zápas bol v Topoľčanoch, kde bolo vypredané a prišlo takmer tritisíc ľudí. Ale celkovo diváci v druhej lige na tribúnach chýbajú.

Stále platí, že rodičia sú vašimi najväčšími fanúšikmi a chodia takmer na všetky zápasy?

V Bratislave boli zatiaľ na každom domácom zápase a pokiaľ hráme niekde v okolí Nitry, či už sú to Levice alebo Topoľčany, tak prídu aj tam. Fandili a podporovali ma odmalička, nechýbali na žiadnom stretnutí. Som im za to vďačný a teší ma to.

Ako rodičia vnímajú nenávistné pokriky fanúšikov na vašu adresu?

Otec je bývalý športovec, nerobí si z toho ťažkú hlavu. Mama to vníma citlivejšie, ale aj to patrí k športu. Teraz hrám aj za Bystricu a tí istí ľudia, čo mi predtým nadávali, mi teraz fandia. Tak ako život, aj hokej je plný paradoxov. Nikdy neviete, čo sa môže stať. Nepozerám sa dozadu, žijem pre prítomnosť.

Je v Bratislave súboj o fanúšika náročný?

Nemôžeme sa porovnávať so Slovanom, ktorý má storočnú históriu. Našou snahou je získať nových fanúšikov a nie prebrať tých, ktorí fandia Slovanu. Je to dlhodobejší proces, neudeje sa to zo dňa na deň.

Dlhodobo ste patrili medzi najproduktívnejších hráčov v extralige. Nie je pôsobenie v 2. lige krokom späť v kariére?

Náš cieľ je jasný – postup medzi elitu. Razím heslo, že krok späť a potom dva dopredu nie sú niekedy na škodu. Nestrácam ani krok s extraligou, keďže striedavo hrávam aj za Banská Bystricu. Verím, že aj naďalej budem, pretože nechcem hrať len SHL.

Individuálne sa vám darí. Ak by prišla zaujímavá ponuka zo zahraničia, zvážili by ste ju?

Premyslel by som si každú ponuku. Človek by si mal uvedomiť, čo je pre neho v danom momente najlepšie. Zdravie mi slúži, formu mám. Ničomu sa nebránim.

Čo vy a reprezentačná kariéra? Ak by sa ozvali páni Ramsay so Šatanom, prikývli by ste?

Nepoznám športovca, ktorý by odmietol pozvánku reprezentovať svoju krajinu. Ale v tomto smere to nevidím ružovo, keďže hrám v druhej lige. Uvidím, čo prinesie budúcnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba