Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Slovensku vyrastú štadióny. Aj v Hanušovciach či Stupave

Najvyšší rozpočet v histórii, mimoriadna dotácia od vlády, zisk z majstrovstiev sveta. Na vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja čakajú príjemné starosti s rozdeľovaním finančných prostriedkov. Zároveň pokračuje v rozvojových projektoch. Cieľ je jasný - navýšiť členskú základňu a priniesť hokej aj do oblastí, kde nepatrí medzi najpopulárnejšie športy.

10.12.2019 22:09
Miroslav Šatan Foto: ,
Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan.
debata (1)

Nová hala zatiaľ v nedohľadne

Jedným z projektov je výstavba prenosných ľadových plôch. Majú menšie rozmery ako klasické klzisko, ale pre deti a mládež sú postačujúce. Na výzvu reagovalo viacero malých miest a obcí, ktoré sa uchádzali o celkový počet dvadsať plôch.

„Ešte v lete sme na to dostali dotáciu od vlády. Prenosné klziská, ktoré majú štyridsať metrov, budú slúžiť pre potreby menších miest a obcí,“ informoval šéf slovenského hokeja Miroslav Šatan.

Výkonný výbor SZĽH rozhodol, že prvých deväť plôch dostanú Tvrdošín, Hriňová, Nová Ľubovňa, Bytča, Hanušovce nad Topľou, Teplička nad Váhom, Šoporňa, Vrútky a Stupava.

"Vybraná deviatka dostane plochy veľmi skoro, zrejme už na jar budúceho roka. Úspešných kandidátov sme vybrali aj z toho dôvodu, že tamojšie obecné zastupiteľstvá sa zaviazali k tomu, že do dvoch rokov plochy strešne prekryjú.

Obce teda dajú do projektu aj vlastné prostriedky a vďaka tomu sa sezóna pre deti predĺži z dvoch-troch na šesť-sedem mesiacov," vravel Šatan.

Kritériom na získanie ľadovej plochy bola aj podmienka, aby sa v blízkosti danej obce či mesta nachádzal už existujúci hokejový klub.

„Rozprávame sa o okruhu desiatich-dvadsiatich kilometrov. Plán je taký, aby deti, ktoré začnú s korčuľovaním a hokejom na menších klziskách, mohli pokračovať v kariére v klube situovanom v dostupnej vzdialenosti od ich bydliska,“ vysvetlil prezident SZĽH.

Ak chce Slovensko v budúcnosti organizovať ďalší svetový šampionát, potrebuje novú multifunkčnú halu. Jej výstavba však zatiaľ nepatrí medzi priority zväzu.

„Zatiaľ sme v tomto smere výrazne nepokročili. Ak sa bavíme o tom, kedy tu opäť budeme mať majstrovstvá sveta, tak hovoríme o horizonte ôsmich až desiatich rokov. Môžeme začať o tom premýšľať, samozrejme, ale čas nás netlačí,“ pokračoval Šatan.

Zisk z MS pôjde na projekty

Rozpočet SZĽH na rok 2020 je vo výške 28 miliónov eur. Príjmovú časť navýšili dividendy z májových majstrovstiev sveta v Bratislave a Košiciach.

„Po zaplatení dane nám z majstrovstiev sveta zostane určitý zisk, ktorý sa zaslúžil o výrazné navýšenie celkového rozpočtu. Peniaze zo zisku pôjdu na rozvojové projekty. Nie celá suma hneď, ale chceme to dávkovať počas nasledujúcich rokov a rozumne podporovať zmysluplné programy,“ potvrdil Šatan.

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Miroslav Šatan Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan.

Zisk z domácich MS prerozdelí špeciálna pracovná skupina, ktorá spracuje návrhy klubov. „V súvislosti s prerozdelením dividend prišla časť klubov z východného Slovenska s návrhom opätovného prijatia mandátnych trénerov, ktorí by pomohli zlepšiť úroveň tréningového procesu v danej oblasti,“ doplnil generálny sekretár SZĽH Miroslav Valíček.

V celkovej výške rozpočtu je zohľadnená aj organizácia medzinárodných podujatí, ktoré sa uskutočnia na Slovensku v nadchádzajúcom období.

Ako prvý je na programe svetový šampionát hokejistiek do 18 rokov, ktorý sa bude konať od 26. decembra 2019 do 2. januára 2020 v Bratislave. V apríli sa uskutoční turnaj A-skupiny I. divízie MS hráčov do 18 rokov v Spišskej Novej Vsi.

V závere augusta Slováci na domácej pôde zabojujú o účasť na zimných olympijských hrách. Spoločne s MS 2020 vo Švajčiarsku pôjde o vrchol A-mužstva pre nadchádzajúci rok. Olympiáda sa koná v roku 2022 v Pekingu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan #SZĽH #Miroslav Valíček