Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Život bez mäsa? Chárovi to sadlo, ale ja si to neviem predstaviť

Po rokoch strávených na zámorských a európskych klziskách je blízko domova. Milan Jurčina (36) zamieril na začiatku októbra do Sparty Praha. Najslávnejšieho českého klubu, ktorý je v uplynulej dekáde viac symbolom biedy ako úspechu.

22.11.2019 17:53
Milan Jurcina Foto: ,
Milan Jurčina reprezentoval Slovensko na 5 majstrovstvách sveta a 3 olympiádach.
debata

„Každý v tíme má svoju úlohu, ja som na čiernu robotu a tú zvyčajne nie je veľmi vidieť,“ vraví dlhoročný slovenský reprezentant, ktorý musel v Prahe najprv absolvovať skúšku.

Nie je to dehonestujúce pre hráča, ktorý má na konte 430 zápasov v NHL?

Nuž, nie som jediný s takouto vizitkou. Na trhu s voľnými hráčmi je obrovský pretlak a nie som až taká veľká hviezda, aby som si mohol diktovať podmienky. Navyše, vedel som, čo ma čaká, poznal som trénera Kruppa. Tušil som, čo bude odo mňa vyžadovať. Nemal som sa čoho báť. Dnes sa ukazuje, že som sa rozhodol správne.

Podľa čoho si 36-ročný hokejista vyberá klub?

Priznávam, peniaze sú dôležité, ale v mojom veku už nie rozhodujúce. Hľadám dobré zázemie a mesto, ktoré mi ponúkne kvalitný život. Pochopiteľne, na začiatku kariéry som si nemohol dovoliť takéto úvahy, priority som mal iné. So Spartou som bol v kontakte už od leta, začiatok sezóny jej úplne nevyšiel, v niekoľkých zápasoch viedla aj 4:1 a napokon prehrala. Zrejme aj preto si na mňa v Prahe spomenuli.

V Nemecku ste hrali viac ako tri sezóny. Dá sa tamojšia súťaž porovnať s českou?

Hrá sa tam viac severoamerický hokej. Je to priamejšie a fyzickejšie – puky sa nahadzujú na mantinel a tam sa to potom melie. V Česku je to zasa ako v KHL – technickejšie. Je to viac o hlave a rukách.

S vašou postavou (195 cm a 120 kg) sa očakáva, že nemecká DEL-ka vám musela sedieť…

Je to úplne jedno. Hokej je hra piatich proti piatim a na každom ľade je iba jeden puk. Pravda, na niektoré veci som si musel privyknúť – nad zákrokmi, za ktoré ma v Česku poslali na trestnú lavicu, sa v Nemecku neraz ani nepozastavili.

Po desiatich zápasoch máte na konte šesť kanadských bodov. Spomínate si ešte na sezónu, keď ste ich získali aspoň 20?

Uf, vôbec nie.

Bolo to v roku 2005 v AHL v Providence. Nazbierali ste ich 23…

Priznám sa, že akokoľvek tie čísla pekne svietia, vôbec ich nesledujem. Body sú pekné, ja však gólom skôr zabraňujem a menej ich strieľam. Každý má v tíme svoju úlohu, ja som v Sparte na čiernu robotu a tú zvyčajne nie je veľmi vidieť.

S bodmi a víťazstvami prichádza dôvera a vy dnes na ľade trávite často viac ako 20 minút. Nie je to príliš?

Aj v Nemecku som hrával veľa, tam sa však tento štatistický údaj nemeria. Počas kariéry som absolvoval niekoľko operácií, z času na čas sa postihnuté miesta ozvú. Ale nesťažujem sa. Nie je to dramatické. Zakaždým ma dajú dohromady (smiech).

Zdeno Chára sa dal v pokročilom hokejovom veku na vegánstvo. Čo robíte vy pre športovú dlhovekosť?

Zdeno sa tak rozhodol a ak mu to robí dobre, fajn. Ale ja bez mäska? To si nedokážem predstaviť. Počas uplynulého leta som však v jedálničku musel niečo upraviť. Predsa len, na 36-ročného chlapa sa tuk lepí inak ako na tínedžera.

Najstarším hráčom v Česku je Jaromír Jágr (47). Ako sa bráni hokejová legenda?

Hral som proti nemu už v NHL. Nič sa nezmenilo, stále je veľmi šikovný a všetko sa točí okolo neho. Keď má puk na hokejke, všetci musia byť v pozore, lebo nikto netuší, čo sa bude diať. V stotinke sekundy vykúzli takú prihrávku, že vám nezostane nič iné ako prevrátiť očami.

Chcú byť vôbec obrancovia nasadzovaní práve naňho?

Samozrejme, tréneri ich tam posielajú s tým, aby mu v góloch zabránili. Každým jedným stretom s Jágrom obranca rastie. Proti najlepším sa predsa učí najlepšie a najrýchlejšie.

Sparta je po tretine súťaže v tabuľke prvá. Nie je to zradná pozícia pred play off?

Mužstvá, ktoré sú na špici, sú v miernej nevýhode. Záver základnej časti dohrávajú v pohode, bez dôrazu na hokejové detaily. Pre tímy, ktoré do poslednej chvíle bojujú o vyraďovaciu časť, je posledných desať duelov bojom o holý život. Pre nich je to už vlastne play off. Potom sú lepšie pripravené.

Dlhé roky ste pôsobili v zahraničí, ale na Slovensku ste seniorský hokej nikdy nehrali. Neláka vás to?

Nerozmýšľam nad tým. V lete som sa pripravoval s Liptovským Mikulášom a tréneri sa ma pýtali, či by som predsa len nenaskočil aspoň v pár zápasoch na ľad. V tom sa ozvala Sparta a bolo rozhodnuté. Do budúcnosti však nič nevylučujem. Hokej si stále užívam, pokiaľ bude o mňa záujem, budem hrať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #česká extraliga #HC Sparta Praha #Milan Jurčina