Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Čpavok je dokonalá hokejová povera

Žmurknite a ten okamih jednoducho zmeškáte...

15.10.2019 05:00
debata

Nabudúce, keď budete na hokejovom zápase, všímajte si momenty tesne pred vhodením úvodného buly. Vaše oko nech spočinie na striedačkách oboch mužstiev – budete svedkami malého cirkusu.

Tréneri, maséri či doktori budú podávať hráčom malé biele ampulky a tí si ich následne priložia k nosu. Nasledovať bude už iba ich znechutený výraz.

Budete svedkami inhalovania čpavku. Malá kapsula – nie dlhšia ako päť centimetrov – je určená na to, aby 0,33 mililitra kvapalnej chemickej zlúčeniny v nej hráčov nabudilo na zápas. Jej obsah tvorí 35 % alkoholu, 15 % amoniaku a 50 % ďalších prísad ako červené farbivo, levanduľový olej a voda. Austrálsky hokejista Nathan Walker, ktorý hral päť rokov v Česku, o nej vraví, že je odporná. „Ale vôbec netuším, prečo ju tak veľmi milujem,“ tvrdí.

Amoniak je legálny doping, ktorého účinky pominú skôr, ako stihnú hráči preliezť mantinel.

„Ale neprežeňte to s ním,“ varuje Adam Liška zo Severstaľu Čerepovec. „V Slovane sme ho mali tiež k dispozícii, každý si ho dávkoval individuálne. Musel som však nájsť strednú cestu, lebo ako mladému a neskúsenému hokejistovi sa mi stávalo, že som si dal celú dávku a päť hodín po zápase som nemohol zaspať. Teraz už viem, koľko ho potrebujem, aby som bol čo najviac nabudený, ale zároveň v noci nehľadel na strop,“ opisuje svoje skúsenosti mladý slovenský reprezentant.

Neprežente to s amoniakom, varuje Adam Liška... Foto: SITA, Marek Lukáč
Adam Liška Neprežente to s amoniakom, varuje Adam Liška (na snímke z domácich MS, na ktorých skóroval aj proti Kanade)

Intenzívne, ale krátko

V minulosti ho dávali ľuďom, ktorí boli slabí alebo omdleli. „Do športu ho priniesli vzpierači. Využíva sa na okamžitú a krátkodobú stimuláciu,“ vysvetľuje kondičný tréner Kristián Cupák. Kedysi bol populárny aj v boxe, aby vrátil do hry aj bojovníkov, ktorí už boli na uterák. A hoci ho potom mnoho športových odvetví zakázalo, v hokeji sa využíva dodnes. Spôsobuje rýchle vzplanutie adrenalínu, o ktorom si hráči myslia, že im pomáha lepšie fungovať. A dôverujú mu napriek tomu, že účinky čpavku sú extrémne krátke.

Napokon, na internete nájdete veľa zábavných videí z hokejových zápasov, na ktorých hráči po privoňaní k amoniaku strúhajú rôzne grimasy. „Milujem ho,“ vraví útočník New Jersey Devils Kyle Palmieri. „Prebudí ma, ale smrdí ako hov.o,“ dodáva.

Nuž, jeho prirovnanie celkom sedí. Ak ste už niekedy zanedbali podstieľku vašej mačky, silný zápach vám dá vedieť, že je čas na upratovanie – pochádza totiž z čpavku. Pri vysokých koncentráciách je plynný amoniak toxický, môže byť dokonca aj smrteľný. Na farmách používajú ventilátory navrhnuté tak, aby nepríjemnú arómu dostali rýchlo z priestoru – pracovníci musia nosiť plynové masky, inak by riskovali zadusenie.

Inhalovanie čpavku sa teší obľube aj v lige... Foto: SITA/AP, Steven Senne
Peyton Manning Inhalovanie čpavku sa teší obľube aj v lige amerického futbalu NFL. Na snímke Peyton Manning v drese Denveru Broncos v októbri 2012.

Používanie čpavku je hokejový fenomén. Ale aj mnoho iných odvetví má tendenciu k poverám. Koniec koncov, rituály sú bežnou súčasťou života športovcov. Niektorí hokejisti si páskujú hokejky vždy rovnakým spôsobom, alebo si obliekajú chrániče stále v tom istom poradí.

Bejzbalisti sa zasa nemôžu pri vstupe na ihrisko dotknúť základnej čiary a používajú titanové náhrdelníky na údajné vyrovnanie biologických elektrických polí. A basketbalisti? Tí pri rozcvičke na zápas vystrelia na kôš vždy presný počet lôpt. Nikdy nie viac ani menej.

A potom je tu ešte ten najpoverčivejší zo všetkých – tenisový šampión Rafael Nadal. Fľaše obrátené správnym smerom k dvorcu, neustále poťahovanie šortiek a upravovanie si vlasov pred každým podaním nepotrebujú žiadny komentár. To je jednoducho Nadal.

Rituály a povery sú základnou súčasťou profesionálnych športov a zdá sa, že jednou z nich je aj použitie čpavku v ampulke – tzv. smelling salt.

Prekonať druhého

Nie je tajomstvom, že športovci sú neraz ochotní prekročiť spoločnosťou akceptované hranice, len aby získali pred svojimi súpermi konkurenčnú výhodu. A nemusíme sa baviť iba o ruských atlétoch, konanie v rozpore s antidopingovými pravidlami je celosvetovým problémom.

Do športu pritieklo také množstvo peňazí, že jeho aktéri cítia obrovský tlak a chcú stoj čo stoj uspieť. Jeho výsledkom je často aj rozhodnutie prijať zakázanú látku. Čpavok je síce legálny, ale jeho užitie sa viaže s rovnakou motiváciou – prekonať druhého.

„Rituály a povery sú staré ako ľudstvo samo. Čierne mačky majú zlú povesť a mnohí sa im radšej vyhýbajú, lebo veria, že môžu výrazným spôsobom zasiahnuť do ich života. Hokejisti si zasa myslia, že čpavok im poskytuje konkurenčnú výhodu, hoci jeho účinok je veľmi krátky – meriame ho v sekundách,“ píše portál purehockey.com.

Ale načo im kaziť radosť z dokonalej povery?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #amoniak #Adam Liška #Kristián Cupák #čpavok