Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tvrdý trest pre Kuznecova. Na MS v Bratislave mu zistili kokaín

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) suspendovala na štyri roky za doping ruského útočníka Jevgenija Kuznecova. V jeho tele zistili prítomnosť kokaínu, čo preukázala vzorka odobratá 26. mája na MS na Slovensku.

23.08.2019 15:22 , aktualizované: 17:14
debata (2)

Podľa oficiálneho webu IIHF víťaz Stanleyho pohára z roku 2018 s Washingtonom a dvojnásobný majster sveta nepožiadal o preskúmanie B-vzorky a medzinárodnú činnosť bude mať zastavenú do 12. júna 2023.

Kuznecov a Capitals vydali krátko po oznámení trestu oficiálne komuniké: „Rozhodol som sa akceptovať trest. Reprezentovať moju krajinu bola pre mňa vždy česť a výsada, bol som na to pyšný. Preto je štvorročná výška trestu pre mňa veľmi ťažká. Sklamal som mnoho ľudí, ktorí sú pre mňa dôležití, vrátane rodiny, spoluhráčov a priateľov. Cítim sa absolútne zle, že som ich takto zhodil. Uvedomil som si, že jediný spôsob ako získať stratenú dôveru je prevziať zodpovednosť za situáciu, do ktorej som sa dostal.“

Už v júni vedenie NHL a Washington Capitals uzavreli vyšetrovanie v prípade Kuznecova po tom, ako podrobne preskúmali video zachytávajúce Rusa sedieť pri stole, na ktorom sú dve čiary bieleho prášku. Dvadsaťsedemročný hráč vyviazol bez trestu.

„Prijali sme jeho vysvetlenie a ospravedlnenie za to, že sa vystavil takejto nešťastnej situácii. Napriek tomu sme sklamaní, že sa na videu objavil,“ stálo vo vyjadrení Capitals. Video malo vzniknúť v lete roku 2018, keď po zisku Stanleyho pohára hráč oslavoval v kruhu priateľov. V okamihu, keď na stole zbadal neznámu látku, hotelovú izbu opustil.

„V prvom rade chcem zdôrazniť, že som nikdy nebral drogy. Považujem však za dôležité verejne sa ospravedlniť organizácii, spoluhráčom, fanúšikom a celej verejnosti za to, že som sa vystavil takejto situácii. Bola to pre mňa veľká lekcia, z ktorej sa však nepochybne poučím,“ povedal vtedy Kuznecov.

Otázne teraz je, ako sa k novým skutočnostiam postaví NHL. Podľa platných noriem v profilige sa hráčom, ktorí majú pozitívny test na drogy ako kokaín alebo marihuana, odporúča vyhľadať liečbu v rámci oficiálneho programu, ale nie je to povinné. Hokejistov NHL kontrolujú najmenej dvakrát ročne, raz v príprave a raz v základnej časti podľa dohody s hráčskou asociáciou NHLPA. Kuznecov tak v NHL hrať môže, za reprezentáciu Ruska nie. Stihnúť by nemal ani ZOH 2022 v Pekingu.

V play off v majstrovskej sezóne 2018/2019 bol najproduktívnejším hráčom súťaže s 32 bodmi v 24 zápasoch. V základnej časti NHL odohral Kuznecov 416 zápasov a nazbieral 337 bodov (101+236), v play off má na konte 70 duelov a 57 bodov (24+33). V KHL hral za Traktor Čeľabinsk. So „zbornou“ vyhral MS v rokoch 2012 a 2014 a na zo svetových šampionátoch má ešte aj tri bronzové medaily. Juniorský majster sveta z 2011 má na konte aj jednu účasť v zápase All Stars NHL.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v hokeji #Jevgenij Kuznecov