Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pád amerického hrdinu. Člen Zázraku na ľade je vo väzbe

Veríte v zázraky? Jedna z najznámejších viet športovej žurnalistiky má už takmer 40 rokov. Americký komentátor Al Michaels sa to opýtal divákov na Hrách v roku 1980, keď tím Spojených štátov zložený z amatérov zdolal vo finálovej skupine hokejového turnaja suverénne mužstvo Sovietskeho zväzu.

22.08.2019 12:20
Mark Pavelich Foto: ,
Mark Pavelich vpravo na stretnutí členov víťazného tímu v roku 2015.
debata (1)

Američania dokonali Zázrak na ľade o dva dni neskôr, keď zdolali Fínov a senzačne získali zlato. Členom tímu bol aj Mark Pavelich, ktorý sa vďaka olympijskému úspechu dostal z univerzity cez švajčiarske Lugano až do NHL. Päť sezón nosil dres NY Rangers, zahral si aj za Minnesotu a San José.

O Zázraku na ľade natočili v roku 2004 film. Produkovala ho spoločnosť Walta Disneyho. A aj keď Američania prežili v Lake Placid rozprávku, viacero členov tímu nenašlo po turnaji šťastný koniec.

Práve Pavelich dopadol azda najhoršie. Počas kariéry utrpel niekoľko zranení hlavy, ktoré sa podpísali pod jeho mentálne zdravie. Rodák z Minnesoty s chorvátskymi koreňmi sa po skončení kariéry ocitol v zložitej finančnej situácii a rovnako ako Mark Wells predal olympijské zlato z roku 1980.

Teraz čelí ešte vážnejším problémom. Sedí vo väzení po tom, ako napadol suseda kovovou tyčou. Obeť hospitalizovali s dvoma zlomenými rebrami, polámanými chrbtovými stavcami, pomliaždenými obličkami a vnútorným krvácaním.

Príčinou napadnutia malo byť podozrenie Pavelicha, že mu sused niečo primiešal do piva. Polícia okrem toho našla u bývalého hokejistu strelnú zbraň, ktorú nemal registrovanú.

Na vypočúvaní boli prítomné aj matka a sestra Pavelicha. Tá pre Star Tribune povedala: „Mark je tá najviac milá a láskavá osoba na svete. Toto nie je on, no úplne iný chlapík.“

Jean Geviková narážala na zmenu osobnosti, ktorá nastala u mnohých bývalých hokejistov v súvislosti s poškodením mozgu. Choroba CTE sa prejavuje náhlymi zmenami nálad, návalmi hnevu, depresiami či agresivitou.

Pavelich utrpel v kariére jedno obzvlášť vážne zranenie hlavy. „Herb Brooks (tréner olympijských víťazov z Lake Placid) bol prekvapený, že to vôbec prežil,“ spomína sestra Pavelicha.

U brata spoznávala zmeny správania sa už skôr – v ostatných 2–3 rokoch. Súviseli s výbuchmi hnevu a ničením majetku. Keby sa u Pavelicha potvrdilo poškodenie mozgu, Gevikovú by to neprekvapilo.

„Potrebuje zdravotnú starostlivosť. Toto nie je môj brat, ktorého poznám. Verím, že po tomto incidente dostane pomoc, ktorú potrebuje,“ dodala Geviková s nádejou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mark Pavelich