Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Patrili k najlepším, čelia kríze. Švédky po bojkote zverejnili 10 problémov

Z turnaja piatich krajín vo Fínsku je po odhlásení Švédska iba turnaj štyroch.

21.08.2019 18:18
Švédky, Pjongčang Foto: ,
Švédske hokejistky na ZOH 2018 v Pjongčangu.
debata

Švédky akciu bojkotujú kvôli nespokojnosti s pracovnými a finančnými podmienkami zo strany národného zväzu.

Štyridsaťtri elitných švédskych hokejistiek vstúpilo do štrajku minulý týždeň, keď odmietli nastúpiť na päťdňový prípravný kemp. Únia hráčok zároveň zverejnila zoznam 10 najpálčivejších problémov, kvôli ktorým sa rozhodli reprezentantky akciu bojkotovať.

Švédskym hokejistkám prekáža nedostatočná finančná kompenzácia za reprezentačné akcie, poistenie, cestovné podmienky, absencia vízie v ženskom hokeji, zlé materiálne vybavenie a nedostatočný rešpekt.

Pripomenuli napríklad, že mesiac pred OH v Pjongčangu sa museli z turnaja v Turku vracať v sobotu večer trajektom, ktorý vzhľadom na lacný alkohol v tamojších duty free shopoch pripomína obriu párty loď. Päť rokov tiež márne požadujú špeciálne ženské dresy a hrajú v mužských.

Sara Grahnová v bránke Švédska na ZOH v... Foto: SITA/AP, Frank Franklin II
Sara Grahnová Sara Grahnová v bránke Švédska na ZOH v Pjongčangu.

Šéf Švédskeho hokejového zväzu Anders Larsson uviedol, že bojkot turnaja je zlyhaním federácie aj švédskeho tímu. „Preto je nesmierne dôležité snažiť sa nájsť riešenie,“ povedal pre denník Aftonbladet s tým, že sa tento týždeň stretne so zástupkyňami hráčok. „Som absolútne presvedčený, že tieto problémy vyriešime,“ dodal Larsson.

Švédske hokejistky tradične patrili k najlepším svetovým tímom. Na tohtoročnom šampionáte vo Fínsku však prehrali tri zo štyroch zápasov v základnej skupine vrátane duelu a prvýkrát v histórii zostúpili do nižšej výkonnostnej skupiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #švédske hokejistky