Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Derby v nedohľadne, no kluby už majú problém. So štadiónom

Dva hokejové kluby v jednom meste a v spoločnej aréne? Možno už čoskoro.

16.08.2019 07:00
Zimný štadión Ondreja Nepelu Foto: ,
Zimný štadión Ondreja Nepelu je domovským stánkom Slovana, ale hrať tam chce aj Bratislava Capitals.
debata (13)

Bratislava rieši hokejový spor. Na zimnom štadióne Ondreja Nepelu chcú hrať dve mužstvá – extraligový Slovan Bratislava a prvoligová Bratislava Capitals.

Dá sa to?

Keď minulý týždeň ohlásil druhý bratislavský klub ambíciu postúpiť do najvyššej súťaže, a zároveň hrať na zrekonštruovanom zimnom štadióne, zdalo sa, že sa nič nedeje a nikto s tým nemá problém. Opak je však zrejme pravdou.

„Verím, že ak do nášho domu pustíte cudzincov, Bratislava vám to v ďalších voľbách spočíta,“ napísal v otvorenom liste primátorovi mesta Matúšovi Vallovi bývalý hráč Slovana Richard Kapuš. Reakcia na seba nenechala dlho čakať – z listu dlhoročného reprezentanta odcitovali viaceré slovenské médiá a na sociálnych sieťach sa spustila búrka nevôle.

Prispôsobia sa

Kapuš v stredu popoludní požiadal denník Pravda o uverejnenie dodatočného vysvetlenia. „Naozaj nemám nič proti novému klubu Bratislava Capitals. Hlavné mesto určite "znesie“ aj dva tímy, hoc aj v jednej súťaži. Nech sa mužstvá férovo pobijú o priazeň fanúšika. Stále si však stojím za svojím názorom, že na štadióne Ondreja Nepelu by mal byť doma iba Slovan," napísal.

Na slová niekdajšieho skvelého útočníka šéf Bratislava Capitals Dušan Pašek ml. odmietol zareagovať. „Prepáčte, ale k týmto slovám sa vyjadrovať nebudeme,“ zdôraznil syn legendárneho hokejistu. „Uvedomujeme si, že Slovan tam má nájomnú zmluvu, no my sa vo veľa veciach prispôsobíme. Vôbec s tým nemáme problém,“ prezradil Pašek ml.

Klub Bratislava Capitals, ktorý pred začiatkom nadchádzajúcej sezóny zmenil názov i vedenie tímu, pôsobil počas uplynulých rokov v mestskej časti Ružinov. „Momentálne chceme byť na štadióne Ondreja Nepelu nielen počas ligových zápasov, ale aj v rámci tréningovej prípravy. Všetko je však predmetom rokovania s mestom Bratislava,“ naznačil šéf ambiciózneho tímu, ktorý už angažoval viaceré známe mená.

Dvaja kohúti na jednom smetisku – na futbalových ihriskách je to bežné. Príkladov je veľa. Kapuš však upozorňuje, že hokej je aj v tomto smere špecifický. "Teoreticky to možné je, ale prakticky vznikne problém. Jedna vec je premaľovanie reklám pred domácimi zápasmi každého z mužstiev.

To nie je futbalový trávnik, na ktorom nie sú reklamy. Tam je vedľa hracej plochy elektronická tabuľa, ktorú preprogramujú v priebehu jednej minúty. Navyše, v zime býva v aréne veľa koncertov a akcií – už pre jeden klub to je problém, nie pre dva," zamyslel sa tréner mládeže v Slovane Bratislava.

Dobrá správa pre mesto

Podľa Juraja Kovala, šéfa banskobystrického hokeja, ktorý bude úzko spolupracovať s bratislavským prvoligistom, je takéto zdieľanie štadióna úplne bežné.

"Keď Vlado Országh pôsobil vo švédskom Djurgardene, na jednom štadióne hrali dva kluby z najvyššej súťaže. Podobné príklady sú známe aj z Fínska. Bratislava Capitals rešpektuje prednostné právo aj zmluvu, ktorú má Slovan s mestom.

Klub sa uspokojí so skromnejšími podmienkami, ktoré mu budú ponúknuté," naznačil hokejový mecenáš, ktorý poukázal aj na fakt, že počas uplynulej sezóny sa na štadióne Ondreja Nepelu hrala aj univerzitná liga. Počas jej zápasov však organizátori otvárali iba časť hľadiska.

Nové posily a vedenie tímu. Zľava: Marek... Foto: SITA, Brano Bibel
HC Bratislava Capitals Nové posily a vedenie tímu. Zľava: Marek Slovák, Karol Sloboda a Tibor Varga, prezident Dušan Pašek, športový manažér Július Koval, hlavný tréner Peter Oremus a vedúca marketingu a komunikácie Viera Konová.

Všetko je napokon v rukách bratislavského magistrátu. A zdá sa, že ten je myšlienke dvoch tímov v jednej aréne naklonený. "Vyzerá to tak, že to bude možné. Tým, že Slovan hrá vyššiu súťaž, bude mať prednostné právo pri výbere šatne a podobne. Bratislava Capitals sa musí v istých veciach prispôsobiť.

Pre mesto je to z pohľadu diverzifikácie rizika dobrá správa – ak bude mať štadión viac partnerov, jeho ekonomika bude stabilnejšia," dodal námestník bratislavského primátora Juraj Káčer.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Zimný štadión Ondreja Nepelu #Bratislava Capitals