Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapuš reaguje: Slovan si zaslúži šancu zabojovať o stratenú dôveru

Deň po uverejnení článku o otvorenom liste Richarda Kapuša bratislavskému zastupiteľstvu a názore, ktorý sme uverejnili, sa redakcii Pravda ohlásil sám bývalý hráč a požiadal o dodatočné vyjadrenie. My vám ho prinášame v plnom znení bez redakčných úprav.

15.08.2019 09:54
Richard Kapuš Foto: ,
Richard Kapuš.
debata (9)

Vážení športoví fanúšikovia a všetci ostatní.

Po reakciách na môj otvorený list v rôznych športových redakciách a portáloch, mi nedá nereagovať a nevysvetliť niektoré veci, keďže pointa zostala niekde v úzadí a do popredia sa dostávali veci, o ktorých som nepísal.

Skúsme teda ísť po poriadku.

- Kapuš sa vraj ostro pustil do nového klubu

Je to klamstvo a výmysel. Ani jedným slovom som sa nepustil do nového klubu. Naopak, stále som tvrdil, že ak vznikne nový klub, ktorý zdvihne úroveň ligy a zvýši konkurenciu v našom hokeji, budem medzi prvými, kto im zatlieska.

Sám som predchodcu nového klubu (HC Bratislava) verejne podporoval a dokonca som na požiadanie predstaviteľov tohto klubu natočil krátky videoklip na jeho podporu a zviditeľnenie.

Nedávno som bol dokonca za realizačným tímom nového klubu v ich kabíne a so všetkými sme si kamarátsky podali ruky. Myslím si, že to bolo úprimné nielen z mojej strany, ale aj zo strany ich trénerov a ostatného vedenia. Nemám problém sa tam zastaviť opäť, ale zakázali mi to, nakoľko jeden z majiteľov nevie čítať s porozumením a snaží sa jednať z pozície moci.

- Údajne sa vyhrážam primátorovi

Tak toto ma rozhodne pobavilo a niekto mal potrebu mať šťavnatý nadpis, aby sa zvýšila čítanosť. Nikomu sa nevyhrážam! Ak som napísal, že voliči mu to spočítajú v ďalších voľbách, tak to predsa nie je vyhrážanie sa. Primátora si zvolili Bratislavčania a na konci obdobia sa budú pozerať na to, čo spravil pre mesto a jeho obyvateľov nielen v športe.

Len tak pre zaujímavosť, sám som volil súčastného primátora.

- SLOVAN BRATISLAVA

Na konci môjho otvoreného listu som sa vyjadril, že môj list nieje o žiadnych osobách. Vo veľa článkoch sa neustále spomínajú dlhy a osoby. Nepísal som o dlhoch a osobách, ale o histórii. Ale vyjadrím sa k tejto téme tu a teraz.

Ako bývalý hokejista, športovec, ale aj ako človek, nemôžem súhlasiť s tým, že niekto (ktokoľvek) neplatí ľuďom výplatu za vykonanú prácu. Rovnako zdieľam názor, že ak si niečo prenajmem, musím za to zaplatiť. Ako aktívny hráč som neraz bojoval s vedením o vyplatenie chýbajúcich výplat nielen pre seba, ale aj pre svojich spoluhráčov.

Aj mne ako slovanistovi je smutno, keď vidím, kam to až zašlo a že dnes musí Slovan bojovať vôbec o to, aby mohol hrať extraligu kvôli obrovským dlhom. Chcem veriť a verím, že to, že klub vyplatil mestu dlžnú sumu, že sa dohodol s hráčmi na splácaní dlhu, je začiatkom cesty späť k vrcholu a prinavráteniu dôvery fanúšikov.

A teraz to najpodstatnejšie!

- Zimný štadión Ondreja Nepelu

Všetci vieme, že zimný štadión nepatrí Slovanu. Že patrí mestu. Slovan ho nikdy nevlastnil. Či už to bol starý a potom zrekonštruovaný zimný štadión a dnes štadión Ondreja Nepelu. Patril a patrí mestu! To vieme všetci. Zároveň platí, že Slovan tu bol vždy doma.

Naozaj nemám nič proti novému klubu Bratislava Capitals. Hlavné mesto určite „znesie“ aj dva kluby hoc aj v extralige. Nech sa mužstvá férovo pobijú o priazeň fanúšika. Veď v Bratislave boli vždy slovanisti, interisti, Petržalčania a iní. Bratislava je dosť veľká na to, aby tu boli dva kluby a každý mal svojich fanúšikov.

Stále si však stojím za svojim názorom, že na štadióne Ondreja Nepelu by mal byť doma Slovan. Je to klub s pomaly 100-ročnou históriou a preto si myslím, že by mal dostať prednosť pred klubom, ktorý je bez histórie. Určite tým nikoho neurážam.

Nový klub má zaiste ambíciu postúpiť do extraligy. Keď vidím zostavu, ktorú sa mu podarilo poskladať, tak myslím, že by sa musel stať zázrak, aby sa tak nestalo. Obzvlášť, ak sa bude postupovať priamo a víťaz nemusí hrať baráž s extraligistom.

Bratislava Capitals hlási, že chce byť konkurenciou Slovanu. To je v poriadku. A myslím si, že ak si majú byť kluby konkurentmi, tak každý z nich by mal mať svoj domovský stánok – kde by bol doma aj klub, aj jeho fanúšikovia.

Veľa ľudí si myslí, že na štadióne Ondreja Nepelu sa zmestí aj viac tímov. Teoreticky áno. Ale prakticky vznikne problém.

Jedna vec je premaľovávanie reklám pred každým domácim zápasom každého z mužstiev. To nie je futbalový trávnik, na ktorom nie sú reklamy. Tam je vedľa hracej plochy elektronická tabuľa preprogramovaná v priebehu jednej minúty, ako napríklad vo futbalovom Miláne. Častým premaľovaním reklám sa zdvihnú náklady klubu na sezónu. Ale k tomu by sa mal vyjadriť skôr odborník.

Na štadióne Ondreja Nepelu býva počas sezóny množstvo koncertov a akcií. Už pre jeden klub je to problém kvôli domácim zápasom, nieto ešte pre dva kluby.

Zároveň by vznikol problém s ľadovými plochami. Ak by mužstvá pôsobili v rôznych ligách, bol by možno trošku menší. Ak by však oba kluby hrali v extralige, bol by hneď veľký.

Odstavenie jednej plochy z dôvodu premaľovania reklám minimálne na jeden a pol dňa vytvorí obrovský problém s možnosťami tréningových jednotiek. V akých termínoch by trénovala mládež a krasokorčuliarske kluby? Prioritu by mali dva extraligové tímy a mládež by bola znovu na vedľajšej koľaji.

Myslím, že v takom prípade by aj rivalita čoskoro prerástla v nenávisť, pretože obe mužstvá by si nárokovali na rovnaké časy tréningov a pod.

Áno, mesto musí halu vyťažiť čo najviac. Ale aj to treba robiť s citom a rozumom a určite treba pri tom myslieť aj na mládež. Každé mesto by malo podporovať mládežnícke kategórie.

Áno, Slovan nemal platovú disciplínu voči mestu, ale dlh vyrovnal. Myslím si, že klub s takou históriou si zaslúži, aby dostal šancu zabojovať znova o dôveru ľudí, u ktorých ju stratil.

Všetci voláme po podpore mládeže, po vytvorení športových podmienok pre deti a môj názor je, že mesto by malo byť aktívne pri podpore mládeže. (NEMYSLÍM LEN NA MLÁDEŽ SLOVANA BRATISLAVA, ALE MLÁDEŽ VŠEOBECNE)

Richard Kapuš, Bratislavčan, SLOVANISTA.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Richard Kapuš #Bratislava Capitals