Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Recept na hokej po štyridsiatke? Šaláty a ľadové kúpele

Hokej je rýchla a dynamická hra. Plná fyzických stretov a náročná na kondíciu. Logicky by v nej mali udávať tón draví mladíci. To však nemusí byť pravda - a po príklady netreba ísť ďaleko.

09.08.2019 19:55
Zdeno Chára Foto: ,
Kapitán Bostonu Zdeno Chára je najstarší aktívny hráč v NHL.
debata (2)

Od polovice júla je to oficiálne. Po tom, ako kariéru ukončil Matt Cullen, sa najstarším aktívnym hráčom v NHL stal Zdeno Chára. Slovenský kapitán Bostonu Bruins je o 136 dní mladší ako Cullen, ktorý pôsobil v profilige 21 sezón.

Rastlinná strava a ľadový kúpeľ

Športová dlhovekosť trenčianskeho rodáka je obdivuhodná. Hoci v marci oslávil 42. narodeniny, stále hrá hokej na najvyššej úrovni. V drese Bruins, ktorých od zisku ďalšieho Stanleyho pohára delila jediná výhra, patrí medzi najvyťaženejších hráčov. Základy fyzickej pripravenosti položil už v mladosti.

"Veľmi sa zaujímal o svoj hokejový rast. Podriadil tomu všetko – prípravu, stravovací režim, regeneráciu. Dnes je to možno u hráčov bežné, ale vtedy to bola rarita. Je skvelé, že vďaka životospráve a faktu, že život podriadil kariére, sa mu stále darí.

Ak sa mu budú vyhýbať zranenia, ešte niekoľko rokov môže hrať," povedal bývalý tréner Jindřich Novotný, ktorý stál na začiatku Chárovej kariéry v juniorskej kategórii.

Nadchádzajúca sezóna bude pre dvojmetrového beka už 22. v profilige. S pribúdajúcimi rokmi zmenil stravovanie i spôsob regenerácie.

"Venujem viac času predtréningovej príprave, regeneračným procedúram či strečingu. Veľmi mi vyhovuje ľadový kúpeľ, ktorý praktizujem často, po ňom výborne zregenerujem. Už dávnejšie som zmenil stravovanie, som na rastlinnej výžive.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

It’s hard to believe I’m now the oldest active player in the NHL. It’s been a long time since my rookie season but this game always keeps me young. Having the opportunity to play in the league all these years with and against the best players in the world has taught me time and time again that it’s a humbling game and age is just a number! ———————————————————————— Je ťažké tomu uveriť že momentálne som najstarším aktívnym hráčom v NHL. Je to už dávno od mojej prvej sezóny, ale stále sa cítim mladý. Mám možnosť hrať v NHL s a proti najlepším hráčom sveta čo ma zároveň naučilo dve veci. Byt skromný a vďačný a to že vek je iba tvoje myslené číslo.

Príspevok, ktorý zdieľa Zdeno Chara (@zeechara33),

Snažím sa žiť čo najkvalitnejšie a v stravovaní využívať všetko čo najefektívnejšie. Som zdravší, lepšie sa cítim a urýchľuje sa tým aj regenerácia,“ prezradil pre Piešťanský denník. Držiteľ Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu NHL (2009) je zároveň tútorom mladších spoluhráčov na ľade i mimo neho.

"Už dlhší čas mám v tíme aj túto rolu. Chalani sú k mojim radám otvorení. Rešpektujú to a pre mňa je pozitívne, že majú chuť učiť sa a prijímať informácie od skúsenejších,“ do­dal.

Hrajúci majiteľ Rytierov

Chára prebral štafetu po Cullenovi a jeho predchodcom bol zase iný hokejový matuzalem. Len 17 dní chýbalo Jaromírovi Jágrovi, aby hral v NHL vo veku 46 rokov.

Legendárny útočník vlani v januári správne vycítil, že NHL už nie je preňho. Ale že by skončil s hokejom? V žiadnom prípade.

Ako hrajúci majiteľ Rytierov z Kladna doviedol klub do najvyššej súťaže. V kľúčovom barážovom súboji vyhralo Kladno 4:2 a Jágr strelil všetky štyri góly svojho tímu. Pred aktuálnou sezónou ho čaká náročná úloha – upraviť hmotnosť tak, aby stačil s mladšími kolegami.

"Na začiatku leta to ešte bola zábava, no dnes už nie. Bude to boj! 121 kilogramov? Nádhera – vzhľadom na to, že extraliga sa začína už o dva mesiace,“ odkázal fanúšikom cez sociálnu sieť.

Držiteľ olympijského zlata z Nagana je známy zanietením a tvrdými tréningami. Snahe zhodiť z hmotnosti prispôsobil aj stravu. Konzumuje prevažne takzvaný – Jágrov šalát. Zložený je zo zeleninovej zmesi a melóna.

„Keď nič nerobím, kilogramy sa začnú ukladať a je problém. Vďaka hokeju spálim a vypotím veľa kalórií. Viem, ako na to, do začiatku sezóny budem fit,“ sľúbil 47-ročný veterán.

Pokračuje aj Stümpel

Hoci to nebude NHL či česká extraliga, so súťažným hokejom pokračuje aj Jozef Stümpel. Majster sveta z Göteborgu, ktorý je len o päť mesiacov mladší ako Jágr, sa v rámci tretej najvyššej súťaže rozhodol pre zmenu pôsobiska. Nitriansky klub HK 96 vymenil v II. lige za Žiar nad Hronom.

„Prichádza na úplne nový zimný štadión, aby pomohol k veľkému návratu hokeja a naplneniu cieľa, ktorým je postup do 1. ligy,“ referuje regionálny portál Promo Sport.

Príbehy troch hokejových veteránov sú príkladom, že športovať sa dá aj po štyridsiatke. V tréningu sa síce musí ísť aj cez bolesť, ale šport vám to aj tak vráti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Zdeno Chára #Boston Bruins #Jaromír Jágr #Jozef Stümpel #HC Rytíři Kladno