Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V útoku s Golonkom zariadil olympijské striebro. Zomrel Rýchlik z Vysočiny

Po ťažkej chorobe zomrel člen Siene slávy českého hokeja Jan Hrbatý. Bývalý útočník s prezývkou Rýchlik z Vysočiny získal s národným tímom striebro na olympijských hrách v Grenobli v roku 1968 a dve bronzové medaily na majstrovstvách sveta v rokoch 1969 a 1970.

23.07.2019 22:35
debata (1)

S Jihlavou vybojoval sedem majstrovských titulov. Mal 77 rokov. O jeho úmrtí informoval web Dukly.

V reprezentácii odohral Hrbatý 57 zápasov a strelil 15 gólov. Najdôležitejší dal na olympiáde v Grenobli v poslednom zápase proti Švédsku, keď 13 minút pred koncom vyrovnal na 2:2. Táto remíza zabezpečila československým hokejistom strieborné medaily. Hrbatý hral na turnaji v prvom útoku s Františkom Ševčíkom a Jozefom Golonkom.

„Mohli sme mať aj olympijské zlato, na ktoré sme potrebovali zvíťaziť. Pri ďalšej akcii som stál sám pri tyčke. Keby mi Jožko Golonka namiesto strely prihral, ​​tak by som asi pridal ďalší gól,“ spomínal Hrbatý na úspešné vystúpenie v Grenobli.

Hokej začal hrať až v 16 rokoch v Prostějove, odkiaľ zamieril v roku 1961 na základnú vojenskú službu do Jihlavy. V najvyššej súťaži odohral Hrbatý 18 sezón, s Duklou získal sedemkrát titul, päťkrát striebro a trikrát bronz.

V 572 ligových zápasoch nastrieľal 222 gólov. Po skončení aktívnej činnosti sa venoval v Jihlave trénerskej práci. Za Duklu hrali aj jeho syn Jan a traja vnukovia. Do Siene slávy ho uviedli v roku 2015.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Golonka #československí hokejisti #Jan Hrbatý