Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šanca, ktorá už nemusí prísť. V NHL túžim hrať čo najskôr

Hoci gól z toho nebol, v zápase proti Francúzsku na hokejových MS predviedol parádne sólo. Štatistici mu počas jeho akcie namerali maximálku takmer 40 km/h.

10.07.2019 10:38 , aktualizované: 14:39
Lantoši hokej MS Foto: ,
Róbert Lantoši (vpravo) v drese Slovenska na MS 2019.
debata

V uplynulej sezóne ničil svojou rýchlosťou súperov v Nitre, po novom bude Róbert Lantoši (23) trápiť obrancov v zámorí. Slovenský reprezentant sa upísal Bostonu Bruins. S jeho farmárskym tímom Providence, ktorý pôsobí v AHL, podpísal jednoročnú zmluvu.

„Ak mi vyjde nováčikovský kemp, mohol by som dostať dvojcestnú zmluvu. S ňou už existuje šanca, že by som si zahral aj v NHL. Urobím všetko pre to, aby som sa predstavil v profilige už v budúcej sezóne,“ vraví šikovný krídelník.

Ako sa zrodil prvý kontakt medzi vami a organizáciou Bruins?

Volal mi generálny manažér Bostonu Don Sweeney. Povedal mi svoju verziu a predstavil ich plán – ako chcú so mnou pracovať. Naznačil, ako by to celé malo prebiehať, povedal mi moje silné a slabé stránky. Priznal, že ma sledovali na šampionáte i počas sezóny v Nitre. Na základe tohto všetkého som si povedal, že takáto šanca už nemusí prísť. Keď už mi volal sám generálny manažér, tak zrejme skutočne majú o mňa záujem. Chcem to vyskúšať a sám som zvedavý, či sa presadím v silnej konkurencii.

Začnete v nováčikovskom kempe. Čo od toho očakávate?

Chcem prísť čo najlepšie pripravený a v čo najlepšej forme. Budem sa ich snažiť presvedčiť, že mám na to, aby mi mohli dať dvojcestnú zmluvu, s ktorou potom existuje šanca na štart v NHL. Urobím všetko pre to, aby som si vybojoval miesto v tíme.

Pomohli vám k zahraničnému angažmánu aj výkony v národnom tíme na domácich MS?

Fakt, že som bol súčasťou reprezentácie na svetovom šampionáte, bol určite jeden z dôvodov, prečo si ma všimli zámorskí skauti. Zavážilo aj to, že mi vyšla sezóna v Nitre, počas ktorej ma tiež sledovali.

Podľa štatistík ste boli jedným z najrýchlejších korčuliarov na MS a bez rýchlosti je hráč najmä v zámorí bez šance presadiť sa. Zavážil u pozorovateľov aj tento aspekt vašej hry?

Myslím, že áno. Manažér Sweeney mi povedal, že majú rýchly tím a zakladajú si na dobrých korčuliaroch. Tým pádom by som im mohol pasovať do koncepcie. Rýchlosť mi určite pomohla k tomu, že Bruins prejavili záujem so mnou pracovať ďalej.

V organizácii Bruins pôsobia aj Zdeno Chára, Jaroslav Halák a Peter Cehlárik. Volali ste s niektorým z krajanov po tom, ako ste sa upísali Providence?

Vekovo je mi najbližší Peter Cehlárik. V najbližších dňoch si zavoláme a určite sa aj stretneme.

Uplynulá sezóna v Nitre vám vyšla na výbornú. Pomohlo vám pôsobenie pod Zoborom v kariérnom raste?

Bola to jedna z najlepších sezón, aké som kedy mal. Som presvedčený, že aj vďaka nej som sa hokejovo posunul ďalej. Som rád, že mi dali šancu a nechali ma hrať hokej, aký mi je blízky.

Nitrania zrejme boli zmierení s tým, že počas leta odídete do kvalitnejšej súťaže.

Nitre som veľmi vďačný za to, čo všetko pre mňa urobila. Vedenie bolo počas môjho odchodu ústretové a nerobilo mi žiadne problémy. Aj touto cestou im chcem za to poďakovať.

Vaša nitrianska dvojička Samuel Buček zamierila do Fínska. Nelákala vás podobná európska cesta alebo zámorie bolo jasná priorita?

Mal som aj iné ponuky, najmä zo Škandinávie a Česka. Ale ako som povedal – takáto šanca možno príde raz za život. Chcem to vyskúšať a urobiť maximum, aby som túto príležitosť využil.

Zmeníte individuálnu prípravu, keď teraz po novom budete hrať zámorskú súťaž?

Mám tréningový plán, ktorému už roky dôverujem. Nemyslím si, že mám dôvody ho meniť. Fungujem na tom, čo mám zaužívané a budem trénovať to, čo som trénoval doteraz.

Hrávali ste vo Švédsku, kde je angličtina veľmi rozšírená a tým pádom zrejme nebudete mať za morom jazykový problém.

Za 23 rokov som mal dostatok času naučiť sa angličtinu poriadne. Viem aj po švédsky, čiže v tejto sfére neočakávam v zámorí žiadne komplikácie.

Kedy vás očakávajú v Providence?

Detaily ešte zatiaľ neviem. V prvom rade si musím vybaviť víza, potom dostanem podrobnejšie informácie, kedy a kam sa mám dostaviť.

Po MS ste vraveli, že sa tešíte na relax, rodinu a blízkych. Stihli ste si oddýchnuť?

Mal som čas na to, aby som postretal ľudí, na ktorých som počas dlhej sezóny nemal dostatok času. Zrelaxoval som a môžem sľúbiť, že na novú sezónu budem pripravený čo najlepšie.

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Róbert Lantoši #Providence Bruins