Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Suchý ukončil hráčsku a začal trénerskú kariéru. Zážitky? Reprezentácia i NHL

Slovenský hokejový obranca Radoslav Suchý ukončil aktívnu kariéru. Pri hokeji však zostal a prijal ponuku HK Poprad pôsobiť ako asistent trénera pri juniorskom tíme.

03.07.2019 18:35
Radoslav Suchý Foto: ,
Radoslav Suchý (vľavo) ako hráč Liptovského Mikuláša v sezóne 2018/2019.
debata

„Už to smerovalo ku koncu kariéru a možnosť ostať pri hokeji a pôsobiť ako tréner som uvítal,“ priznal.

Uplynulé dve sezóny odohral v drese Liptovského Mikuláša a hoci bol platnou súčasťou mužstva, myšlienky na koniec kariéry boli čoraz častejšie.

„Minulé 2–3 sezóny som si už uvedomoval aj vek, prišli aj nejaké zdravotné problémy, pre ktoré som vynechal zápasy. V nedávnych sezónach som bol, údajne, najstarší obranca v profesionálnych súťažiach, takže už bolo načase skončiť,“ poznamenal s úsmevom.

Vo veku 43 rokov sa mu naskytla príležitosť vrátiť sa do materského Popradu, v ktorom pôsobil vo viacerých etapách kariéry. Aj ponuka z vedenia klubu ujať sa juniorského tímu prispela k rozhodnutiu ukončiť kariéru.

„Určite áno. Možnosť zostať pri hokeji som uvítal. V Poprade sa do mládeže angažuje aj primátor mesta a mne je veľmi sympatická vízia, s akou chce formovať trénerské tímy. Myšlienka mať jedného odborníka s licenciou a popri ňom kolegu so skúsenosťami z praxe je podľa mňa správna.“

Radoslav Suchý bol na prelome tisícročí stabilnou súčasťou slovenskej reprezentácie. Trikrát štartoval na majstrovstvách sveta, okúsil aj atmosféru ZOH (2006) a Svetového pohára (2004). V zbierke cenných kovov má striebro a bronz z MS. Spomínať môže aj na 12 rokov v zámorí.

Ako 18-ročný zamieril do Kanady, po rokoch v nižších súťažiach (QMJHL, IHL, AHL) si vybojoval zmluvu s klubom NHL Phoenix Coyotes. V klube, ktorý v tom čase patril legendárnemu Wayneovi Gretzkému, odohral 5 kompletných se­zón.

Radoslav Suchý v drese Popradu. Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Radoslav Suchý Radoslav Suchý v drese Popradu.

Po „výlukovej“ sezóne 2004/2005 sa ešte na jednu sezónu vrátil do NHL a v drese Columbusu Blue Jackets nastúpil do 79 zápasov. V roku 2006 sa rozlúčil s NHL, v ktorej odohral celkovo 461 zápasov (bilancia 14 gólov, 59 asistencií) a zamieril do Európy.

Štyri sezóny v Zürich Lions mu priniesli tituly vo švajčiarskej lige a v Lige majstrov. V roku 2010 sa vrátil do Popradu, v sezóne 2011/2012 ešte odohral 5 zápasov v KHL za Avangard Omsk. Potom už prišlo k definitívnemu návratu do Popradu, ktorý trval do leta 2017.

Vedenie klubu s ním vtedy prestalo počítať, v kádri pre neho nebolo miesto. Zo srdcu blízkeho pôsobiska odchádzal zo zvláštnymi pocitmi, staré krivdy však už patria minulosti. „Neriešime to. Vtedy som z Popradu odišiel bez toho, aby mi ktokoľvek povedal dôvody môjho odchodu. Bolo to zvláštne, ale nezaoberám sa tým a myslím už na to, čo ma čaká. Veľmi sa teším na novú výzvu,“ priznal Suchý.

Radoslav Suchý a Ľuboš Bartečko na archívnej... Foto: Ivan Majerský
Radoslav Suchý, Ľuboš Bartečko Radoslav Suchý a Ľuboš Bartečko na archívnej snímke z MS 2005 vo Viedni.

Za 20 rokov v profesionálnom hokeji získal mnoho zaujímavých zážitkov, medzi ktorými však niektoré vyčnievajú.

"Pre mňa bola vždy najviac reprezentácia. Preto sú pre mňa najkrajšími momentmi medaily z MS, účasť na olympiáde či šampionátoch. Ale silné zážitky mám aj z ďalších fór, napríklad NHL. Do najprestížnejšej súťaže som sa presadil aj napriek tomu, že som nebol draftovaný.

To sa nepodarí hocikomu. Navyše sa tak stalo v čase, keď sme my Európania ešte stále mali akýsi terč na chrbte a hráči zo Severnej Ameriky po nás poľovali. Ku skvelým zážitkom radím aj viaceré zápasy v NHL, najmä v play off alebo keď všetkých 20-tisíc divákov vo Phoenixe prišlo v bielych tričkách. To bolo úžasné," dodal Radoslav Suchý.

TV Pravda: Nový tréner Slovana Roman Stantien o svojich prvých krokoch vo funkcii (vysielané 4. 6. 2019)

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #HK Poprad #Radoslav Suchý