Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokej si volí šéfa. Favoritom je Šatan

Dárius Rusnák, Miroslav Šatan alebo Jaromír Šmátrala. Trojica adeptov na uvoľnený post. Slovenský hokej bude mať od stredy nového šéfa. Pred kongresom Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) je jasné, že na najvyššiu stoličku si sadne nováčik.

25.06.2019 19:00
Dárius Rusnák, Miroslav Šatan, Jaromír Šmátrala Foto: ,
Trojica kandidátov - zľava Dárius Rusnák, Miroslav Šatan a Jaromír Šmátrala.
debata (3)

Šatan prijal výzvu

O znovuzvolenie sa nebude pokúšať doterajší šéf SZĽH. Martin Kohút po majstrovstvách sveta v Bratislave a Košiciach oznámil, že vo funkcii končí. Ako svojho nástupcu si vie najlepšie predstaviť Miroslava Šatana, ktorému chce pomáhať vo vedení zväzu z pozície člena výkonného výboru.

„Počas troch rokov som Šatana spoznal po všetkých stránkach. Bol by som rád, keby viedol slovenský hokej práve on,“ naznačil Kohút.

Šatan si po týchto slovách vzal zopár dní na rozmyslenie. Po nich oznámil: „Viaceré kluby ma vyzvali, aby som do toho šiel a pokúsil sa získať dôveru ostatných. Výzvu prijímam. Mojím cieľom je budovanie akadémií a vzdelávanie. Chcem vytvoriť atraktívne prostredie,“ reagoval.

Prezidentom SZĽH sa stane kandidát, ktorý získa v prvom kole nadpolovičnú väčšinu hlasov. Ak sa tak po prvom hlasovaní nestane, bude nasledovať druhé kolo, do ktorého postúpia dvaja ašpiranti s najvyšším počtom hlasov.

TV Pravda: Martin Kohút opätovne podporil kandidatúru Miroslava Šatana na pozíciu prezidenta SZĽH:

Video

Každý seniorský tím z najvyššej súťaže bude mať pri voľbe päť hlasov, prvoligový tri a ostatné po jednom. Týka sa to aj mládeže – po jednom hlase budú mať v každom klube mladších žiakov, starších žiakov, kadetov, dorastencov a juniorov. Jeden hlas bude mať aj zástupca všetkých registrovaných členov, športových odborníkov a hráčov.

Rusnák chce zlepšiť infraštruktúru

Okrem Šatana sa o funkciu prezidenta uchádza aj bývalý reprezentant a majster sveta z roku 1985 Dárius Rusnák. Ten bol v rokoch 2006 až 2015 členom výkonného výboru SZĽH. V minulosti bol aj šéfom oddelenia pre styk s verejnosťou Kancelárie prezidenta Ivana Gašparoviča.

V prípade zvolenia by sa zameriaval na rozvoj a kluby, ktoré sú podľa neho základom správneho fungovania zväzu. Rád by zlepšil infraštruktúru aj výchovu mládeže.

Dárius Rusnák. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Dárius Rusnák Dárius Rusnák.

„Prioritou je rozvoj a dlhodobá stabilizácia klubov. Nie zväz, ale kluby sú totiž tými, ktorí tvoria slovenský hokej,“ prezradil v oficiálnom stanovisku.

Tretí kandidát – kontrolór SZĽH – Šmátrala, sa chce na dnešnom kongrese uchádzať o pozíciu šéfa s programom, ktorý by priniesol viac peňazí v kluboch. Šmátrala by rád rozšíril hráčsku základňu, modernizoval staré a staval nové štadióny.

Šmátrala sa spolieha na menšie kluby

Všetci traja kandidáti majú praktické skúsenosti s hokejom. Rusnák i Šatan zdvihli nad hlavu ako kapitáni trofeje pre majstrov sveta a dlhé roky patrili k reprezentačným oporám. Šmátrala nastúpil v sezóne 1998/99 za Dubnicu v extralige.

Najväčšie šance na zvolenie má Šatan. Údajne sa môže oprieť o podporu veľkých klubov s najväčším počtom hlasov. Rusnák má za sebou majstrovskú Banskú Bystricu, Šmátrala zasa menšie oddiely.

Denník Pravda v utorok oslovil desiatku bývalých hráčov s otázkou, ktorý z kandidátov by sa mal stať novým prezidentom SZĽH. Nik však nechcel byť konkrétny.

TV Pravda: Miroslav Šatan oznámil, že sa bude uchádzať o pozíciu šéfa SZĽH. Popri tom naznačil aj svoje plány

Video

„Je mi úplne jedno, kto sa stane šéfom slovenského hokeja. Nech je to človek, ktorý bude spájať, nie rozdeľovať,“ vyjadril sa napríklad legendárny Jozef Golonka.

V uplynulých dňoch sa však za Šatana postavil šéf Pro-hokeja Richard Lintner či jeho niekdajší spoluhráč z najslávnejších čias slovenského hokeja Žigmund Pálffy.

„Veľmi dobre sa poznám aj s jeho súpermi. S Dáriusom Rusnákom, ale aj s Jarom Šmátralom. Možno je to trochu odvážne, ale rád by som Mirových súperov vyzval, aby zvážili, či by mu namiesto súperenia nepodali ruku. Šatan je podľa mňa najlepší kandidát na post prezidenta,“ povedal Lintner. „Ja by som ho podporil, hoci aj voči nemu mám určité výhrady,“ doplnil Pálffy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan #SZĽH #Dárius Rusnák #Martin Kohút #Jaromír Šmátrala