Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brankár, ktorého nehnevá inkasovaný gól? Je to póza

Pred pár mesiacmi o nich vedel málokto, dnes sú veľkými hviezdami. Podceňovanému St. Louis v NHL, ale aj fínskym hokejistom na svetovom šampionáte pomohli brankári zo zálohy.

18.06.2019 06:00
debata
Jordan Binnington, hrdina St. Louis v súbojoch... Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Jordan Binnington Jordan Binnington, hrdina St. Louis v súbojoch o Stanleyho pohár.

„Teraz však príde pauza a veci sa môžu zmeniť. Ak zvládnu aj ďalšiu sezónu, potvrdia, že sú mentálne veľmi silní,“ vraví bývalý slovenský gólman Rastislav Staňa (39).

Čo znamená, keď na prvý pohľad priemerný brankár vyhrá pre klub Stanleyho pohár?

Že asi nebude iba priemerný. Jordan Binnington má talent a bolo zrejme iba otázkou času, kedy sa dostane k slovu. St. Louis sa trápilo a v januári sa potrebovalo naštartovať. Evidentne stavili na správnu kartu. Dali mu dôveru a on sa im takto parádne odvďačil.

Po štyroch náročných sériách v play off sa už nedá hovoriť o šťastí?

Som zvedavý, ako sa mu bude dariť v nasledujúcej sezóne. St. Louis bolo v druhej polovici sezóny ako rozbehnutý vlak, víťazstvá akoby prichádzali samé. Teraz však príde pauza a veci sa môžu zmeniť. Čas ukáže, čo je Binnington zač.

Môže sa stať, že jeho hviezda rýchlo zhasne?

Pokojne, nebol by prvý ani posledný, komu by sa to stalo.

Najväčšie očakávania má brankár vždy sám od... Foto: SITA/AP, Ivan Fleischer
Rastislav Staňa Najväčšie očakávania má brankár vždy sám od seba, vraví Rastislav Staňa.

Je pre brankára výhodou, keď sa od neho až tak veľa neočakáva?

Najväčšie očakávania má brankár vždy sám od seba. Ostatné je už len o nastavení si vlastnej mysle – čo si gólman pripustí a čo nie. Každý pracuje s tlakom inak a práve to odlišuje priemerných od najlepších. Ak Binnington zvládne aj ďalšiu sezónu, potvrdí, že je mentálne veľmi odolný.

Play off je zrejme viac o hlave, ako o rýchlych nohách a rukách…

Určite. Brankár sa musí na zápasy vyraďovacej časti správne nastaviť – presvedčiť samého seba, že aj keď sa prehrá, séria bude pokračovať ďalej. Na neúspech musí rýchlo zabudnúť, nevŕtať sa v ňom, neanalyzovať zbytočne, lebo z toho by mohol byť problém. Či dostane jeden gól, alebo sedem, stále musí mať čistú hlavu a pozitívne myšlienky.

Binnington má 25 rokov, ale v NHL poznáme aj príklady, keď z ničoho nič prerazili aj starší brankári. Medzi korčuliarmi to je prakticky nemožné. Prečo?

Je to o náročnosti postu. Brankár potrebuje veľa skúseností – hra je rýchla a neraz ani nemá čas presúvať sa. To znamená, že musí dobre predvídať a hrať pozične. Všetko však príde až s vekom.

Bez čoho by brankár nemohol existovať?

Bez súťaživej povahy.

St. Louis oslavovalo Stanleyho pohár Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Kapitán St. Louis Alex Pietrangelo počas osláv...

Niektorí však pôsobia ako veľkí flegmatici, ktorým je všetko jedno…

Možno sa tak javia, ale väčšinou to je iba póza. Pre brankárov je vždy dôležité, aby ani po lacnom góle neprejavovali známky nervozity. Na jednej strane by iba posmelili súpera, na druhej zneistili spoluhráčov.

Prečo sa o nich vraví, že sú zvláštni ľudia?

Lebo sú iní (smiech). Na ľade je vždy päť korčuliarov, ďalších dvadsať čaká na striedačke, iba brankár po celý čas neschádza z plochy. Jeho koncentrácia musí byť neustále na najvyššej úrovni. Pozícia útočníka a gólmana, to sú vlastne dva odlišné športy. Muž v bránkovisku si musí vytvoriť bublinu a nikoho do nej nepustiť.

Kariéru ste ukončili v roku 2015. Čo sa odvtedy v brankárskom remesle zmenilo?

V poslednom období sa veľa korčuľuje a chodí menej do kolien.

Binnington má 25 rokov, hviezda svetového šampionátu – fínsky gólman Kevin Lankinen – 24. Je to vek, kedy začínajú brankári dozrievať?

Pravdepodobne áno – takých ako Matt Murray z Pittsburghu je minimum. Málokomu sa podarí, aby sa uchytil ako tímová jednotka hneď od začiatku. Väčšina potrebuje čas na adaptáciu. Naviac, chytať môže vždy iba jeden.

Pred niekoľkými týždňami takto oslavoval v... Foto: Reuters, DAVID W CERNY
Kevin Lankinen Pred niekoľkými týždňami takto oslavoval v Bratislave titul majstra sveta fínsky brankár Kevin Lankinen.

Vy ste sa zo zámoria vrátili ako 23-ročný. Nemali ste ešte sezónu-dve počkať?

Keď sa na to pozriem spätne, tak si vravím, že áno. Ale skončila sa mi zmluva, nasledoval lock-out a zavialo ma do Švédska, kde mi vyšla prvá sezóna. Ešte jedna ponuka zo zámoria síce prišla, ale vravel som si, že ak sa tam mám vrátiť, musím byť ešte lepšie pripravený. Potom sa už neozval nikto.

Ako ďaleko je z AHL do NHL?

U brankárov dosť. Za mojich čias chytal vo Washingtone Olaf Kölzig – za štyri roky nebol prakticky vôbec zranený. Nebolo jednoduché presadiť sa do prvého tímu – zatiaľ čo korčuliari medzi prvým mužstvom a farmou chodili hore-dole, brankári zostávali na svojom.

V AHL dnes chytá zo Slovákov Patrik Rybár. Má to slovenský brankár ťažšie v porovnaní s kolegami zo zámoria?

V Európe sa síce vraví, že cudzinec by mal byť od domáceho hráča o triedu lepší, ale v Amerike to takto nefunguje. Konkurencia je obrovská, všetci si budujú meno deň čo deň – rozhoduje kvalita.

TV Pravda: Miroslav Šatan oznámil, že sa bude uchádzať o pozíciu šéfa SZĽH. Popri tom naznačil aj svoje plány

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brankári #Rastislav Staňa #Jordan Binnington