Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sladký koniec bolestivej sezóny. Jurčo získal druhý Calderov pohár

Päť. To je percento pacientov, ktorým sa po operácii opätovne odlomí kúsok platničky. Medzi ojedinelé prípady patril pred štartom hokejovej sezóny aj slovenský krídelník Tomáš Jurčo (26).

09.06.2019 07:28 , aktualizované: 13:48
debata

„Počas prípravy ma začala pobolievať noha. Najprv sme si mysleli, že je len preťažená. Dal som si oddych, no bolesť neustupovala. Po vyšetrení magnetickou rezonanciou zistili, že sa mi znova odlomil kúsok operovanej platničky. Je to veľká smola,“ vravel Jurčo v septembri minulého roka.

Ďalšia operácia bola príčinou, prečo sa neobjavil v kempe niektorého z klubov NHL. Jurčo krátko po zákroku v Los Angeles predpokladal, že sa na ľade znovu objaví v decembri. V ťažkom období rekonvalescencie mu zaiste nepomohlo, že bol ako voľný hráč bez klubu.

„Mal som niekoľko zaujímavých ponúk z NHL. Škoda zranenia, lebo prišlo v najnevhodnejšej chvíli,“ vravel bývalý hráč Detroitu a Chicaga.

Jurčo po štvrťročnej pauze podpísal v januári zmluvu s tímom AHL Springfield Thunderbirds. Za farmársky tím Floridy odohral behom dvoch mesiacov 14 zápasov a zaznamenal 4+6. Pred prestupovou uzávierkou ho vymenili do Caroliny.

„Okolo chrbta mám pás, ktorý mi zabezpečuje teplo pre zranené miesto. Pre mňa by bolo zlé každé prefúknutie, musím si dávať pozor,“ vravel Jurčo v čase, keď veril, že stihne záver NHL.

Ani Hurricanes mu to však neumožnili, putoval na farmu v Charlotte Checkers. A bol to správny krok. Košický odchovanec sa tu rozohral k výborným výkonom. Potiahol ho i tím, ktorý dominoval celej AHL.

Checkers ničili konkurenciu aj v play off. Jurčovi hokej po čase znovu chutil, v jednom zápase nazbieral dokonca 5 bodov. Stal sa jedným z lídrov tímu a dotiahol ho do finále.

Charlotte nezvládlo úvodný duel série a prehralo s Chicagom Wolves, no následne triumfovalo štyrikrát v rade. Jurčo pomohol k zisku Calderovho pohára ako tretí najproduktívnejší hráč play off AHL (7+11).

Stal sa prvým Slovákom, ktorý získal titul v AHL dvakrát. Predtým sa tešil v roku 2013 s tímom Grand Rapids.

Tomáš Jurčo sa vrátil do najlepšej formy a v lete má veľkú šancu získať späť miesto v NHL. Deklarujú to aj referencie trénera Charlotte Mika Velluciho: „Jurčo bol v play off skvelý. Hovorím to od začiatku, on je hráč pre NHL.“

V najprestížnejšej hokejovej súťaži sa od nasledujúceho ročníka vidí aj samotný Jurčo. "NHL je stále mladšia a viem, že veľa času mi nezostáva. Podstúpil som dve operácie a stratil som tri roky kariéry.

Potom sa zobudíte a uvedomíte si, že už máte 26 rokov a ste príliš starý. Zažil som ťažké situácie, no myslím si, že som o to viac pripravený uspieť,“ povedal pre Daily Herald.

Play off AHL, 5. zápas

Chicago Wolves – Charlotte Checkers 3:5
/konečný výsledok série: 1:4, Checkers získali Calderov pohár/

TV Pravda: Bývalý hokejista Ľubomír Višňovský reaguje na finančné problémy HC Slovan Bratislava a odchod klubu z KHL
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víťaz #AHL #Tomáš Jurčo #Calderov pohár #charlotte checkers