Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Pálffy podporuje Šatana v kandidatúre, no má proti nemu aj výhrady

Bol postrachom najlepších brankárov v NHL, góly strieľal ako na bežiacom páse a v drese slovenskej reprezentácie patril vždy medzi lídrov, ktorí ťahali mužstvo k úspechom.

26.05.2019 17:49
Miroslav Šatan, Žigmund Pálffy Foto: ,
Miroslav Šatan (vľavo) má podporu Žigmunda Pálffyho. Hoci s výhradami.
debata (1)
Žigmund Pálffy (47) vstúpil – vedno s dlhoročným spoluhráčom zo zlatej generácie Miroslavom Šatanom – do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

„Vnímam to ako veľkú poctu a nesmierne si to vážim. Do Siene slávy sa nedostane každý hokejista. Za všetko vďačím najmä otcovi a mamine,“ povedal v rozhovore so slovenskými médiami muž, ktorý mal v NHL priemer viac ako bod na zápas.

Na čo ste mysleli počas slávnostnej ceremónie?

Bol som dojatý a keď som mal ďakovnú reč, tak som bol aj trochu nervózny. Chcel som povedať viac o otcovi, ktorý už nie je medzi nami. Práve on ma dotiahol k hokeju a za všetko, čo som v ňom dosiahol, vďačím najmä jemu.

Ktoré momenty kariéry vám preleteli hlavou?

Videl som tam nejaké staršie videá, mohlo to byť aj trošku lepšie urobené (so smiechom). Pamätám si všetko, celú kariéru od Kanadského pohára, kde som ešte reprezentoval Československo. Najdôležitejšie obdobie bolo, keď sme začínali ako samostatná krajina.

Video

V Sheffielde sme si vybojovali postup na olympiádu do Lillehammeru. To boli nádherné okamihy. Prišiel som vtedy z farmy a všetci okolo boli z extraligy. Dali sme to a neskutočne nás to všetkých posunulo vpred. Do tohto obdobia by sme sa mali vracať a rozmýšľať, ako to všetko vzniklo a začalo.

Spolu s vami uviedli do Siene slávy aj Miroslava Šatana. Ako ste vnímali jeho kariéru?

Na Šarkyho mám výborné spomienky. Hrávali sme spolu prakticky od začiatku, aj v Trenčíne. Je to chlapec, ktorý sa neskutočne vytiahol a má za sebou úžasnú kariéru.

Spoločne ste priviedli Slovensko k zlatej medaile v Göteborgu.

To je pre nás všetkých akási čerešnička na torte. V mužstve vtedy fungovala neskutočná chémia. Prišlo veľa chlapcov z NHL, mali sme výborné vzťahy a vytvorili sme skvelú partiu.

Bolo tam viacero hráčov na vrchole – ja, Peťo Bondra, Jožko Stümpel, Miro Šatan či Janko Lašák, a to som isto na niekoho narýchlo zabudol. Ťahali sme za jeden koniec povrazu.

Prečo nie je v súčasnosti v slovenskom hokeji taká jednota?

To je náročná otázka. Pokiaľ naozaj znova nezačnú všetci držať spolu, nikdy sa nevrátime k tomu, ako vyzeral náš hokej v roku 2002. Vidíme, že sú tu určité problémy, ktoré dokážeme eliminovať, ale všetko záleží za zväze a hokejistoch.

Noví členovia hokejovej Siene slávy. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Členovia Siene slávy Noví členovia hokejovej Siene slávy.

Hokejové hnutie čakajú nové voľby. Zapojíte sa viac do diania?

Už som sa k tomu vyjadroval predtým. Som nespokojný so súčasným vedením zväzu. Jediné jeho pozitívum je osoba Mira Šatana. Žiadne ďalšie nevidím. Možno ešte tréneri, ktorí prišli a dali do hry časť svojho umenia. Craig Ramsay priniesol systém a vidieť to na ľade.

Chlapci chceli a dreli, ale ešte musia nazbierať skúsenosti. Za pár rokov budú niektorí z nich veľkí hokejisti. Napríklad Tatar s Pánikom majú na to, aby potiahli tento slovenský mančaft.

S Mirom Šatanom ste viedli dlhý rozhovor. Našli ste spoločnú reč ohľadom volieb?

Vidím jedinú možnosť – aby do toho šiel on. Potom žiadni iní kandidáti nebudú. Miro má moju podporu, ale mám voči nemu aj nejaké výhrady. Vieme, ako je na tom mládež a aké máme problémy.

Systém treba nastaviť oveľa lepšie, aby mládež išla hore a nie dole. Videli sme, čo sa stalo osemnástke. Pri mládeži musia fungovať profesionálni tréneri, nie takí, ktorí to robia popri práci v kluboch.

Zapojili ste sa do komunálnej politiky. Čomu sa v nej venujete?

Pracujeme najmä pre šport. To bolo motto, prečo som do nej vôbec vstúpil. Najpodstatnejšie pre mňa je teda zháňať v Skalici financie pre šport. Celkom sa nám darí, sme radi, že to bude pokračovať aj ďalej.

Ako sa vám páčili výkony Slovenska na šampionáte?

Som rád, že sa obraz našej hry trochu zmenil. Tréner Ramsay nastavil dobrý systém. Bolo veľmi smutné, ako chlapci nezvládli koncovky stretnutí. Boli tam výpadky, ktoré sme zvládnuť mali a bez problémov by sme boli vo štvrťfinále. Dúfam, že v budúcnosti sa takéto trénerské a hráčske chyby už nebudú opakovať.

Slávny brankár Martin Brodeur o vás raz povedal, že ste pre neho boli najnebezpečnejší útočník v NHL. Ako sa počúvajú také slová?

<Ak>Veľmi si ich vážim, lebo Brodeur bol vynikajúci brankár. Člen Siene slávy NHL, čo hovorí za všetko. Chytal za New Jersey, ja som vtedy hrával za New York Islanders, asi mal zo mňa strach. Vyšší brankári mali vždy trochu problémy medzi nohami, tak som mu to dával tam. Strely medzi chrániče boli moja srdcovka.

Každý gól v NHL som bral ako česť, užíval som si pôsobenie v lige. Mal som šťastie na trénerov aj manažérov. V Amerike sa nedá presadiť, ak vám tréner nedá šancu.

Žigo ma tlačí do kandidatúry

Dlhoročný kapitán slovenskej reprezentácie Miroslav Šatan si tiež veľmi cení, že ho uviedli do Siene slávy IIHF.

„Vážim si, že medzi množstvom hráčov, ktorí niečo znamenali v medzinárodnom hokeji, bude odteraz uvedené aj moje meno,“ priznáva 44-ročný bývalý vynikajúci útočník. V hokejovom zákulisí sa čoraz viac hovorí o jeho prípadnej kandidatúre na prezidenta SZĽH.

"Žigo Pálffy ma do nej tlačí, ale ja som ešte nemal čas nad tým premýšľať a hovoriť o tom s ľuďmi. Uvidíme, či budem v nejakej funkcii ďalej fungovať pre slovenský hokej, ale určite by som rád pomáhal.

Mnohé možnosti, ako posunúť náš hokej dopredu, preberáme na zväze už rok aj viac. Rôzne veci sú pripravené a akoby nakreslené, ale dostavanie do reality bude trvať možno päť až desať rokov," tvrdí Šatan.

TV Pravda: Radoslav Hecl v ďalšej časti relácie Príklep zhodnotil pôsobenie Slovákov na domácom šampionáte. Pozrite si video:

Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Miroslav Šatan #Žigmund Pálffy #hokejové legendy