Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj Slováci ťahali majstra. Gernát s Marcinkom chvália Draveckého

Po ôsmich rokoch sa vrátili na český trón. Veľkú zásluhu na titule hokejistov Třinca mala aj trojica spod Tatier - Vladimír Dravecký, Tomáš Marcinko, Martin Gernát.

29.04.2019 20:42
Dravecký Marcinko hokej třinec Foto:
Vladimír Dravecký (vľavo) a Tomáš Marcinko oslavujú majstrovský titul v českej extralige.
debata (2)

Oceliari si vo finále poradili s víťazom základnej časti a favoritom série Libercom 4:2 na zápasy.

Najdôležitejší krok k celkovému triumfu urobili v piatom stretnutí výhrou 3:2 v druhom predĺžení na ľade súpera a veľké oslavy vypukli v nedeľu po domácom víťazstve 4:2.

Prvé oslavy nepreháňali

„Vyhovovalo nám, že Liberec všetci považovali za favorita. Vedeli sme, že môžeme prekvapiť a získať titul. Po prvom víťazstve nám bolo definitívne jasné, že súper je hrateľný. Pre nás obrancov to bolo dokonca o čosi ľahšie než v semifinále s Plzňou. Samozrejme, každým zápasom bolo finále náročnejšie a náročnejšie, ale naša vynikajúca partia si šla srdcom za titulom,“ opisoval finálovú sériu obranca Gernát.

Dvadsaťšesťročný obranca sa v lete vrátil do českej extraligy a v Třinci potvrdil svoje kvality.

„Třinec je maličké mesto a hokej v ňom má výnimočné postavenie. Titul sme nevyhrali len my hráči, ale ide o spoločný úspech fanúšikov, vedenia, trénerov a hráčov. Podľa toho vyzerali aj oslavy. Ľudia ďakovali nám a my im,“ prezradil Gernát.

Majstrovské oslavy bývajú vždy dlhé a náročné. V Třinci však viacerí začali zvoľna.

Vladimír Dravecký, Martin Gernát a Tomáš... Foto: archív TM
marcinko gernát dravecký Vladimír Dravecký, Martin Gernát a Tomáš Marcinko s rodinami oslavujú majstrovský titul.

„Veľa som nepil, lebo som bral injekcie do kolena. Nechcel som telu príliš ublížiť. Verím, že počas najbližších dní sa do toho pustíme a titul poriadne oslávime,“ vravel so smiechom a jemne zachrípnutým hlasom. Jeho slová potvrdil aj Marcinko:

„Oslavovali sme najmä v šatni, potom sme sa vybrali aj do mesta, ale tam už každý vydržal podľa toho, ako sa cítil. Väčšina sme boli fyzicky poriadne vyšťavení a mali sme toho dosť. Neuveríte, ale aj dvíhať pohár nad hlavu bolo náročné, hoci to bol úžasný pocit. Bol som rád, keď som sa dostal do postele.“

Skúsený center priznal, že sa veľmi teší najmä na oficiálne oslavy s oddanými fanúšikmi, ale aj na tie neoficiálne v kruhu spoluhráčov a ich blízkych.

Obaja sa zhodli, že najväčšia sila třineckého kádra spočívala v kolektíve.

„Mená v kádri Liberca možno zneli zvučnejšie, ale my sme boli súdržnejší, stále sme si verili a to rozhodlo. Úvod sezóny nebol ideálny, vypadli sme rýchlo aj z Ligy majstrov, ale potom sme sa rozbehli a celú sezónu sme potvrdzovali, že máme kvalitu,“ naznačil Marcinko.

Silná slovenská stopa

Chlieb vo finále sa lámal minulý piatok. „V prvom predĺžení sme boli pod obrovským tlakom, zachránil nás jeho koniec. V šatni sme si povedali, že v druhom musíme dať všetky sily do úvodu a vyšlo to. Súper psychicky odišiel a séria sa zlomila. Vedeli sme, že doma už nemôžeme titul pustiť z rúk,“ priznal Gernát.

Spoločne s Marcinkom vynechali niektoré zápasy play off pre zranenia.

„Do semifinále s Plzňou sme sa obaja vrátili za nepriaznivého stavu 0:2, keď sme nezvládli domáce zápasy. Už sa nebolo na čo šetriť, museli sme hrať. Vlado Dravecký sa posunul do obrany a stal sa z neho dokonalý univerzál. Všetci sme ťahali za jeden koniec povrazu, preto sme uspeli aj v pozliepanej zostave,“ hovoril Gernát.

„Každý sa snažil byť pre mužstvo čo najviac prospešný. Keď sa Maťo po zranení vrátil do zostavy, bolo to na našej obrane hneď cítiť. Vlado odvádzal úžasnú robotu. Mal zaskočiť v obrane, ale hneď bol z neho plnohodnotný obranca a patril medzi najlepších. Navyše dával dôležité góly,“ spomínal Marcinko.

Dravecký bol hrdina najmä semifinálovej série. V siedmom dueli s Plzňou strelil z pozície obrancu dva góly. „Patril medzi rozhodujúce osobnosti play off. Keď ho tréner posunul dozadu, tím fungoval ešte lepšie. Mohli sme sa na neho spoľahnúť, nech hral kdekoľvek. Stále šiel všetkým príkladom. Naskočiť do obrany v najdôležitejších okamihoch sezóny nemohlo byť pre neho vôbec jednoduché, ale zvládol to parádne,“ pochválil spoluhráča Marcinko.

Teraz si ešte užije oslavy a koncom týždňa sa bude hlásiť v Poprade trénerovi Craigovi Ramsaymu. „Finále ma poriadne vyčerpalo, ale sily na národný tím ešte mám. Počas play off nebol čas pomýšľať na reprezentáciu, hoci nejaký zápas našich som aj videl. Bol som pripravený na obe možnosti – že ma zavolajú alebo sa pre mňa už sezóna skončila,“ povedal.

Tomáš Marcinko, Martin Gernát a Vladimír... Foto: archív MG
gernát marcinko dravecký Tomáš Marcinko, Martin Gernát a Vladimír Dravecký oslavujú majstrovský titul.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Marcinko #Vladimír Dravecký #Martin Gernát