Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bukač bol charizmatický psychológ, dal dokopy najslávnejší slovenský útok

K titulu majstrov sveta priviedol československých a neskôr i českých hokejistov. Ako hráč získal na svetových šampionátoch striebro i bronz.

22.04.2019 12:00
Luděk Bukač Foto: ,
Luděk Bukač.
debata

Roky patril medzi svetovo uznávaných metodikov a publicistov. Od soboty už Luděk Bukač vedie nekončiace hokejové rozhovory v nebeskej sieni slávy s rovesníkom a dobrým priateľom Jánom Starším, ktorý sa na večnosť pobral o týždeň skôr.

K reprezentácii aj po vystúpení z KSČ

Od roku 2007 člen Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie a v posledných rokoch kritik pomerov v českom hokeji zomrel vo veku 83 rokov na zlyhanie srdca tri dni potom, ako ho hospitalizovali s obojstranným zápalom pľúc.

„Bukač bol pol storočia výraznou súčasťou našej hokejovej histórie. Ako hráč a predovšetkým ako tréner, metodik a pedagóg sa v tomto období výrazne podieľal na úspechoch českej hokejovej školy. Po nedávnom úmrtí Jána Staršieho stratil niekdajší československý hokej ďalšiu významnú osobnosť,“ reagoval na smutnú správu prezident Českého hokeja Tomáš Král.

Bývalý stredný útočník si počas kariéry obliekal dresy Sparty Praha či Dukly Jihlava. V najvyššej súťaži nastrieľal v 340 dueloch 153 gólov a v reprezentácii pridal 11 presných zásahov v 30 zápasoch. V roku 1961 mu na majstrovstvách sveta na krk zavesili striebornú medailu a o dva roky bronzovú.

Po ukončení hráčskej kariéry sa plynule presunul na striedačku a prevzal zodpovednosť za výkony Sparty. Krátko viedol aj Košice a České Budějovice. V roku 1980 z neho urobili reprezentačného trénera, hoci v roku 1968 vystúpil z KSČ.

Silná slovenská stopa

Vždy tvrdil, že československú reprezentáciu vhodne obohacoval slovenský prvok. A ako tréner ho neskôr aj patrične využíval.

„Dobre som si rozumel s Jánom Starším, spolu sme hrali v národnom tíme. Slováci doň prinášali prirodzenosť, výbušnosť a priamočiarosť,“ spomínal Bukač v nedávnom rozhovore pre Pravdu. Práve on dal v roku 1982 počas šampionátu vo Fínsku dokopy legendárnu slovenskú formáciu Vincent Lukáč, Dárius Rusnák, Igor Liba.

Legendárny československý hokejový tréner Luděk... Foto: SITA
Luděk Bukač Legendárny československý hokejový tréner Luděk Bukač.

„Všetci traja boli hráči svetového formátu, pritom každý iný. V tom tkvela ich veľkosť. Slováci ako poleno utvorili báječnú formáciu aj preto, že boli nekonfliktní a z hokejového hľadiska prispôsobiví. Priniesli niečo nové a originálne, neboli ako naprogramované mašiny, ťažili zo súhry, elegantne zladili svoje prednosti,“ vysvetľoval pred necelými troma týždňami. Jeho zverenci si ho vážili a spomínali na neho s rešpektom, ale i úsmevom na tvári.

„Mal obrovskú charizmu, vyžadoval disciplínu a bol uznávanou osobnosťou. Keď vošiel do kabíny, všetko stíchlo. Počuli by ste aj muchu lietať. Odohral som za neho takmer všetky zápasy. Ani raz ma nepochválil, no ani nesprdol. Keď som hral vynikajúco, pozrel sa na mňa a usmial sa, ale nepovedal ani slovo. Keď sa mi nedarilo, tiež sa na mňa len pozrel a hneď som vedel, ktorá bije,“ prezradil Lukáč.

Rusnák zase pripomenul perličku spred zlatého domáceho šampionátu 1985. „Igor aj Vinco mali žalúdočné problémy, v príprave sa nám nedarilo. Pred prvým zápasom si nás tréner zavolal, každému nalial pohár borovičky, nasypal do nej nejaké korenie a povedal – vypite, nech vás to už prejde. Bol správny psychológ,“ prezradil.

Dva výnimočné tituly

Práve v Prahe 1985 vyvrcholila práca dvojice Bukač – Neveselý. Nimi vybudované mužstvo získalo po ôsmich rokoch titul majstrov sveta.

Rovnaký úspech dosiahol po rozdelení krajiny aj s českým výberom. Vo Viedni 1996 ho priviedol k historicky prvému veľkému triumfu.

„Som hrdý na obe zlaté mužstvá. Hráči urobili veľa pre propagáciu českého hokeja,“ spomínal pred rokmi Bukač na svoje najväčšie trénerské úspechy.

„Bol jedným z mála trénerov, ktorí do hokeja zavádzali teóriu. Spolu so Standom Neveselým prišli s tým, že musia pozdvihnúť kondíciu reprezentačného tímu, takže sme jazdili na kondičné sústredenia. A naučili sme sa hrať proti Sovietom,“ povedal o Bukačovi brankár majstrov sveta z Prahy Jiří Králík.

Okrem československej a českej viedol Bukač aj reprezentácie Rakúska, Nemecka a jednu sezónu aj Poľska. V roku 1991 založil so synom Luďkom mladším úspešnú hokejovú školu. Prednášal na prestížnych univerzitách a seminároch po celom svete a venoval sa aj publikačnej činnosti. Vlani vyšla jeho autobiografia pod názvom Moje hokejové storočie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Luděk Bukač