Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Radosť z titulu vystriedal hnev. Fínkam vzal zlato kontroverzný verdikt

Majsterkami sveta sú piatykrát za sebou a celkovo deviatykrát Američanky. Vo finále šampionátu v Espoo zdolali domáce Fínsko 2:1 po nájazdoch.

15.04.2019 12:22
Pasi Mustonen Foto:
Tréner fínskych hokejistiek Pasi Mustonen so svojmi zverenkami počas finále MS.
debata (1)

Fínky, ktoré vďaka sobotňajšej výhre 4:2 dokázali ako prvé v histórii zabrániť Kanade v ceste do finále na veľkom medzinárodnom turnaji, držala opäť brankárka Noora Rätyová. Tá kapitulovala až v 36. minúte po strele Pankowskej z pravého kruhu. Domáci tím ale dokázal odpovedať 91 sekúnd pred koncom druhej časti, keď brankárku Alex Rigsbyovú prekonala pokusom z ľavého kruhu Susanna Tapaniová.

Záverečné dejstvo podobne ako úvodná tretina gól neprinieslo a v predĺžení Fínky odolali aj pri treste Venlo Hovoiovej, pri ktorom v 68. minúte Hilary Knightová trafila tyč.

V čase 71:33 sa už domáci tím tešil z víťazného gólu, ale gól Petry Nieminenovej neplatil kvôli ataku Jenni Hiirikoskiovej na brankárku Rigsbyovú. Gólmanka na prekvapenie všetkých zároveň dostala dvojminútový trest za podrazenie.

Neuznaný zásah fínskych hráčok, po ktorom museli zbierať kusy od radosti odhodeného výstroja, vyvolal dávku kritiky. „Bol to gól,“ napísala na Twitteri slávna kanadská hokejistka Hayley Wickenheiserová. Proti verdiktu sa ohradil aj tréner domácich hráčok, ktorý išiel situáciu vydiskutovať s rozhodcami na ľad.

„Musíme to rešpektovať, šport dokáže byť krutý. Život ide ďalej a o pár týždňov budeme hrdé na to, čo sme dokázali,“ povedala Hiirikoskiová.

„Odvolať gól a udeliť dve minúty americkej brankárke? To nie je správne,“ napísal na Twitteri fínsky prezident Sauli Niinistö.

V nájazdoch potom za USA skórovali Pankowská a Amanda Kesselová, sestra útočníka Pittsburghu Penguins Phila Kessela. Za Suomi dokázala prekonať Rigsbyovou len Minnamari Tuominenová.

TV Pravda: Bývalý kapitán československej hokejovej reprezentácie Dárius Rusnák hovorí o ambíciách slovenského výberu na domácom šampionáte a zároveň si spomína na pamätný šampionát z roku 1985 v Prahe, kde získalo Československo zla­to:

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #fínske hokejistky #americké hokejistky